Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Αλλαγές στο σύστημα προσλήψεων από τέλος Νοεμβρίου

ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗ


Τις αλλαγές στο καθεστώς προσλήψεων στο δημόσιο, στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει, θέτει σε δημόσια διαβούλευση εντός των επόμενων ημερών η Κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον Γ. Ραγκούση, το υπουργείο Εσωτερικών έχει έτοιμο σχετικό σχέδιο νόμου το οποίο αναμένεται να πάρει "πράσινο φως" από το υπουργικό συμβούλιο αύριο ή την Πέμπτη.

Το σχέδιο νόμου, που έχει συνταχθεί σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ, περιλαμβάνει ένα πρώτο πακέτο αλλαγών και αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή έως το τέλος του μήνα προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι οι προσλήψεις στο δημόσιο, οι οποίες έχουν «παγώσει» αναδρομικά από τις 4 Οκτωβρίου. Θα ακολουθήσει στη συνέχεια ένα δευτερο για τον συνολικότερο εξορθολογισμό του συστήματος προσλήψεων.

"Θα επιχειρήσουμε να αναμορφώσουμε με ριζικό τρόπο το σύστημα των προσλήψεων" δήλωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι να καταργηθεί το «πολιτικό δουλεμπόριο" των νέων της χώρας. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αναμένεται να περιλαμβάνονται η κατάργηση της προσαύξησης του 50% στη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας για συμβασιούχους και stage, η κατάργηση της προφορικής συνέντευξης καθώς και η αναβάθμιση της βαθμολογίας για τίτλους σπουδών και κυρίως για μεταπτυχιακά και διδακτορικά.

Ακόμη το υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να προχωρήσει στην κατάργηση των συμβάσεων έργου και στην αντικατάστασή τους μες συμβάσεις ορισμένου χρόνου μέχρι την κατάληψη των θέσεων –στο απώτερο μέλλον- με μόνιμο προσωπικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μελετάται επίσης κάποια φόρμουλα ώστε στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου να μοριοδοτούνται ανάλογα οι μήνες ανεργίας και οι μήνες προϋπηρεσίας προκειμένου να μπορέσουν και οι μέχρι σήμερα απασχολούμενοι με συμβάσεις έργου ή stage να διεκδικήσουν μία τέτοια θέση ισότιμα με τους ανέργους. Χαρακτηριστικό είναι ότι με βάση αυτά που ισχύουν σήμερα ένας άνεργος επί 24 μήνες λαμβάνει 1400 μόρια για θέση ορισμένου χρόνου στο δημόσιο, ενώ ένας υποψήφιος με 24μηνη εμπειρία παίρνει μόνο 120.

Ο Γ. Ραγκούσης, μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους, άφησε αιχμές για τις πολιτικές δυνάμεις "που στέλνουν μηνύματα αναξιοκρατίας" στους νέους που απασχολούνταν με stage. "Ειδικά μία μερίδα πολιτικών θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη και όχι να το παίζει πατρονία" τόνισε αναφερόμενος σαφώς στη Ν.Δ. Μάλιστα, υπενθύμισε ότι το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου είχαν εξαιρεθεί ρητά οι απασχολούμενοι με stage.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε εχθές ο υπουργός Εσωτερικών, το μόνιμο προσωπικό του Δημόσιου (συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών, των σωμάτων ασφαλείας, των στρατιωτικών, των κληρικών, των ΔΕΚΟ κ.λπ.) ανερχόταν στις 31.3.2009 σε 741.148 υπηρετούντες.
Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2009 οι συμβασιούχοι έργου (βάσει των εγκρίσεων) έφθαναν τους 19.406, ενώ οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου (επίσης βάσει των εγκρίσεων)  τους 73.394.

Πηγή: Η ΑΥΓΗ
Δημοσιεύτηκε: 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου