Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Υπουργείο Εσωτερικών - Δημόσια Διαβούλευση


"Νομοθετική πρωτοβουλία «Αναμόρφωση συστήματος προσλήψεων και καθολική υπαγωγή τους στον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ"
Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2009

Αναρτάται στο διαδίκτυο η νομοθετική πρωτοβουλία «Αναμόρφωση συστήματος προσλήψεων και καθολική υπαγωγή τους στον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ», προκειμένου να τεθεί σε διαβούλευση με τους πολίτες και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, έως τις 18/11/2009 ώστε στη συνέχεια να κατατεθεί ως Σχέδιο Νόμου προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

Κύρια σημεία της πρωτοβουλίας είναι η ένταξη όλων των διαδικασιών προσλήψεων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα στον έλεγχο του ΑΣΕΠ, η κατάργηση της προφορικής συνέντευξης αλλά και η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τις συμβάσεις μίσθωσης έργου.

Αναλυτικότερα προβλέπεται:

1. Επανακαθορισμός της έκτασης εφαρμογής των διατάξεων του Ν.2190/94 και υπαγωγή των διορισμών του τακτικού προσωπικού του Δημοσίου και των φορέων του στη διαδικασία επιλογής μέσω ΑΣΕΠ καθώς και την άσκηση ελέγχου νομιμότητας για τις προσλήψεις του έκτακτου προσωπικού.

2. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις που απέμειναν αφορούν σε προσωπικό του οποίου η επιλογή διέπεται από διαφανείς, αντικειμενικές και αξιοκρατικές διαδικασίες ή αφορούν σε διορισμό για κοινωνικούς λόγους.

3. Κατάργηση της προσαύξησης κατά 50% των μονάδων λόγω εμπειρίας.

4. Κατάργηση της διενέργειας της προφορικής συνέντευξης και της βαθμολογίας του κριτηρίου αυτού σε διαδικασία πρόσληψης προσωπικού με σειρά προτεραιότητας.

5. Τροποποίηση διατάξεων που διέπουν την μοριοδότηση υποψηφίων, και κατάργηση της συνάφειας των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών, γραπτού διαγωνισμού και διαγωνισμού με σειρά προτεραιότητας.

6. Για το 50% των προκηρυσσομένων θέσεων ανά φορέα κλάδο και ειδικότητα δεν θα λαμβάνεται εφεξής υπόψη η εμπειρία ως βαθμολογούμενο κριτήριο.

7. Ρυθμίσεις θεμάτων που αφορούν στο τεστ δεξιοτήτων στο οποίο μπορεί να συμμετάσχει υποψήφιος σε διαγωνισμό βάσει κριτηρίων, του ΑΣΕΠ.

8. Λαμβάνεται μέριμνα για την αντιστοίχηση της χρονικής περιόδου απασχόλησης του εποχικού προσωπικού των βρεφονηπιακών σταθμών με την χρονική περίοδο λειτουργίας των σταθμών.

9. Αλλαγή στη μοριοδότηση των κριτηρίων για την απασχόληση προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, ώστε να υπάρχει ισορροπία μεταξύ ανεργίας / εμπειρίας.

10. Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που ισχύει για τις συμβάσεις μίσθωσης έργου και επιλογή των αναδόχων βάσει κριτηρίων.

11. Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που ισχύει για το διορισμό διακριθέντων αθλητών στο Δημόσιο.

Με τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία υλοποιούμε τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις και εμβαθύνουμε την αξιοκρατία και τη διαφάνεια στις προσλήψεις. Στόχος του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι, μέσα από ανοιχτή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων των πολιτών αλλά και των κοινωνικών φορέων, να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα και κυρίως να διατυπωθούν προτάσεις, που θα συμβάλουν στην βελτίωση, τη συμπλήρωση και την καλύτερη σύνταξη του Νόμου. Στόχος μας είναι να βάλουμε τέρμα στις πελατειακές σχέσεις, να εμπεδώσουμε την αξιοκρατία και τη διαφάνεια.

Είναι μία πρώτη πράξη αποφασιστική για την επαναθεμελίωση αρχών και αξιών που είναι απαραίτητες, που σε τελική ανάλυση τις χρωστάμε στους Έλληνες, πολύ περισσότερο στους Έλληνες του μέλλοντος


Γιάννης Ν. Ραγκούσης

Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ.
Η πρόταση σου και ο λόγος σου συμβάλουν στη υποστήριξη του ΔΙΚΑΙΟΥ αιτήματος μας για
ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Μπες ΤΩΡΑ... http://www.opengov.gr/ypes/?p=84

2 σχόλια:

  1. ΤΟ 1ο ΣΧΟΛΙΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ «Αναμόρφωση συστήματος προσλήψεων και καθολική υπαγωγή τους στον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ" αρθρο 11.
    Σύμφωνα με τον νόμο 2947/2001 (άρθρο 17 παρ. 3./ΦΕΚ 228 Α΄) προσωπικό με σύμβαση εργασίας (ΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ) ιδιωτικού δικαίου της ανώνυμης εταιρείας Ο.Π.Α.Π. μπορεί να αποσπάται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού του Υπουργείου Πολιτισμού μέχρι το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών της. Η απόσπαση αυτή γίνεται κατά παρέκκλιση από κάθε γενική ή ειδική διάταξη, με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και η μισθοδοσία του αποσπώμενου προσωπικού και κάθε άλλη σχετική δαπάνη βαρύνει τον φορέα υποδοχής του (δηλαδή τη ΓΓΑ). Η απόσπαση μπορεί να παύει οποτεδήποτε πριν από την λήξη του χρονικού ορίου της (εξαιτίας της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ).
    Με το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 η ισχύς, της προαναφερόμενης διάταξης 2947/2001, παρατάθηκε με τις ακόλουθες τέσσερις (4) διαδοχικές νομοθετικές ρυθμίσεις :
    1. Νόμος 3320/23-02-2005 (άρθρο 8, παρ.1) για τις ανάγκες διεθνών αθλητικών διοργανώσεων και συνεδρίων στο πλαίσιο της ανακήρυξης από την UNESCO του 2005 ως Διεθνούς έτους Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
    2. Νόμος 3448/15-03-2006 (άρθρο 32)
    3. Νόμος 3708/08-10-2008 (άρθρο 34,παρ.13)
    4. Νόμος 3756/31-03-2009 (άρθρο 35)
    Προς αποφυγή συγχύσεων το ανωτέρω προσωπικό δεν παρείχε ουδέποτε υπηρεσίες στην ανώνυμη εταιρεία ΟΠΑΠ.
    Το Υπουργείο Πολιτισμού δεν είχε την δυνατότητα να προσλάβει προσωπικό και να συνάψει συμβάσεις ή σχέσεις εξαρτημένης εργασίας παρά μόνο να αποσπά προσωπικό από την ΟΠΑΠ ΑΕ
    Με τις επανειλημμένες διατάξεις των προαναφερόμενων νόμων εκδόθηκαν κατά καιρούς υπουργικές αποφάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού οι οποίες παρέτειναν την απόσπαση-παράταση του προσωπικού στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού καλύπτοντας μέχρι σήμερα τουλάχιστον πέντε (5) επαναλαμβανόμενες διαδοχικές συμβάσεις χωρίς καμία εργασιακή διακοπή. Το προσωπικό κατά το χρόνο της απόσπασής του και των επαναλαμβανόμενων διαδοχικών συμβάσεων αμείβεται σύμφωνα με το ενιαίο μισθολογικό κλιμάκιο που προβλέπεται από το νόμο για τους εργαζόμενους στο δημόσιο με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου και παρέχει πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία, κατά πλήρες ωράριο αντίστοιχο με αυτό των μονίμων υπαλλήλων. Η μισθοδοσία και η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών βαρύνουν την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
    Για να μη διαφεύγει της προσοχής μας, και ο δημοκρατικός χαρακτήρας που θα πρέπει να διέπει το «εσωτερικό» της Δημόσιας Διοίκησης διερωτώμαι εάν εξυπηρετεί
    -το να υπάρχουν υπάλληλοι σε διαρκή πολιτική και εργασιακή ομηρία για 6,7,8,9 και 10 χρόνια
    - το να υπάρχουν υπάλληλοι, που να ασχολούνται με το ίδιο αντικείμενο και να έχουν διαφορετικές σχέσεις εργασίας
    -το να υπάρχουν υπάλληλοι που όλα αυτά τα χρόνια βιώνουν τον εις βάρος τους εμπαιγμό ανάμεσα σε δύο φορείς ΟΠΑΠ VS ΓΓΑ
    -το να υπάρχουν υπάλληλοι που αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία στο είδος της εργασιακής τους σχέσης αφού από την μία έχουν συνάψει σύμβαση ΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ με την Α.Ε. ΟΠΑΠ και από την άλλη προσφέρουν τις υπηρεσίες τους τακτικώς και ανελλιπώς για πολλά χρόνια σε πάγιες ανάγκες και δραστηριότητες του στενού Δημόσιου Τομέα (ΓΓΑ) έχοντας αποκτήσει γνώση και εμπειρία στις οργανικές μονάδες που είναι τοποθετημένοι
    Στέκομαι πολιτικά στο πρόβλημα. Ζητάω την αποκατάσταση της νομιμότητας και μία ουσιαστική απάντηση σε τι ενέργειες θα προβείτε ΣΧΕΤΙΚΆ ΜΕ ΤΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ σύμφωνα με το οποίο απασχολούνται σήμερα 73 υπάλληλοι στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμου.
    Κανένας άλλος πολίτης δεν πρεπει να οδηγηθεί σ’ αυτή την πρωτόγνωρη-ιδιαίτερη-αποκλειστική μα πάνω απ’ όλα ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ εργασιακή σχέση που βίωσα 8 ολόκληρα χρόνια μαζί με τους συναδέλφους μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλοι εργαζόμενοι συμβασιούχοι,

    Η μεγαλύτερη πληγή (με αρχή την δεκαετία 1970 των αορίστου χρόνου οι οποίοι μονιμοποιήθηκαν όλοι σε οργανικές θέσεις το 1984) είναι η εφεύρεση των συμβάσεων δήθεν ορισμένου χρόνου, έργου, εποχιακών και κάποιες που μαθαίνουμε τώρα ¨συμβάσεις 1 (μίας) ημέρας¨ !!! που για 5 έως και 10 χρόνια υπηρετούν σε δημόσια υπηρεσία και μάλιστα του στενού Δημόσιου Τομέα καλύπτοντας ΠΑΓΙΕΣ & ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ και όχι υποκρύπτοντας οι συμβάσεις «πονηράδα» για μονιμοποίηση στο εγγύς μέλλον. Δηλαδή χρησιμοποιεί το ίδιο το κράτος ανάλγητα και μιμείται τους εργοδότες της ασύδοτης αγοράς τους ανθρώπους!!!
    Σαφώς και πρέπει αυτό το καθεστώς να καταργηθεί άμεσα, αλλά εκτός του κοινωνικού δικαίου από εδώ και εμπρός αλλαγή του καθεστώτος, να εξεταστεί το μεγάλο αυτό ζήτημα και με κοινωνική ευαισθησία από την Κυβέρνηση. Είναι υποχρεωμένο το κράτος να μονιμοποιήσει τους εργαζόμενους που εκμεταλλεύτηκε με εργασιακή αναλγησία χωρίς χρωματικούς, πολιτικούς διαχωρισμούς.
    Επειδή υπηρετώ 30 χρόνια στη Δημόσια Διοίκηση, απαντώ και στη πολιτική ηγεσία και στους δήθεν κοινωνικά αδικημένους, ότι κατά κανόνα οι συμβασιούχοι είναι πτυχιούχοι Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι. (δηλαδή με προσόντα) και είναι τοποθετημένοι σε πρωτοκολλά και θέσεις εξυπηρέτησης πολιτών!!! αυτών των υπηρεσιών. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ φαινόμενο. Άλλωστε, οι Δημόσιες Υπηρεσίες δεν καλύπτουν θέσεις ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ για την καθημερινή εξυπηρέτηση του πολίτη. Όπου κρίνεται απαραίτητο για θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού βεβαίως να μπουν κριτήρια αξιολόγησης (Μεταπτυχιακά, Διδακτορικά) και μάλιστα σε περιγραφόμενη θέση στους οργανισμούς των υπηρεσιών.
    Μην υποβαθμίζετε τα πτυχία των Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι
    Μην οδηγείτε αναγκαστικά τους πτυχιούχους Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. να παρακολουθήσουν μεταπτυχιακά ή διδακτορικά ΑΦΟΎ δεν έχουν την δυνατότητα να ανταποκριθούν οικονομικά στις μεταπτυχιακές σπουδές και επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Ήδη, οι εν ενεργεία πτυχιούχοι-συμβασιούχοι υποβαθμίζονται σε θέσεις νευραλγικές των Δημόσιων Υπηρεσιών που πρόκειται να προκηρυχτούν στο μέλλον μέσω ΑΣΕΠ. Κρίνεται σκόπιμο οι μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές να έχουν ΣΥΝΑΦΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΤΑΙ.
    Προτείνω να επεξεργαστούν όλες οι υπηρεσίες νέους οργανισμούς με περιγραφόμενες για κάθε υπάλληλο θέσεις, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι σε βάθος 2-3 χρόνων (μέσω ΑΣΕΠ) ανάλογα των τυπικών τους προσόντων και τέλος τα μόρια της εμπειρίας να επεκταθούν και πέρα των 5 !!! χρόνων.
    Κύριε Υπουργέ, η αδικία είναι διαχρονική (2000-2004 επί ΠΑΣΟΚ) και της 5εντίας της Ν.Δ. που ισοπέδωσε κατάφωρα το σύστημα προσλήψεων. ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ τις αδικίες της εξουσίας (της μόνης υπεύθυνης) και μην προκαλείτε ΝΕΕΣ αδικίες. Όλη η νεολαία έχει δικαίωμα στην εργασία και όχι φυσικά μόνο στο Δημόσιο τομέα αλλά και στον Ιδιωτικό. Εάν διορθώσετε τις μεσαιωνικές σχέσεις εργασίας και ωράρια στον Ιδιωτικό Τομέα, οι νέοι δεν θα κυνηγούν μία θέση στο Δημόσιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή