Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Απάντηση του Υπουργού Π.Γερουλάνου στη Βουλή για τους Μεσογειακούς Αγώνες 2013


Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Παύλου Μαρκάκη, σχετικά με την προετοιμασία της Χώρας μας για τους Μεσογειακούς αγώνες του 2013 κ.λπ..


«Σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Βόλο την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009 ο Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ) κ. Αμάρ Αντάντι δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί σε σχέση με τα έργα υποδομής που πρέπει να γίνουν για τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013, αλλά και για την καθυστέρηση που υπάρχει στην εγκατάσταση της τεχνικής επιτροπής.


Δυστυχώς, από την ημέρα ανάληψης των Αγώνων και μέχρι σήμερα, η προετοιμασία των Αγώνων φαίνεται να εισέρχεται σε φάση σοβαρού κινδύνου. Έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις τόσο στη συγκρότηση των επιτροπών όσο και στην κατασκευή των έργων. Κανένα έργο αθλητικής υποδομής δεν έχει ξεκινήσει ούτε οποιαδήποτε μελέτη έχει ανατεθεί, που να αφορά το Κωπηλατοδρόμιο της Κάρλας και το Ιστιοπλοϊκό Κέντρο του Βόλου. Για τα οργανωτικά θέματα των αγώνων δεν έχει συσταθεί μέχρι σήμερα οποιαδήποτε διοικητική μονάδα για τα προγράμματα ασφάλειας, αθλητικής προετοιμασίας, χορηγιών και δικαιωμάτων, μεταφορών, φιλοξενίας, ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης, υπηρεσιών τύπου κ.λπ..

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος κύριος Υπουργός:

1. Προτίθεται η Κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα όλες τις απαραίτητες πολιτικές και θεσμικές πρωτοβουλίες, ώστε να ανακτηθεί ο χαμένος χρόνος και να εξασφαλιστούν όλοι οι απαραίτητοι πόροι για την αθλητική, τεχνική υποδομή και τη διοργάνωση των αγώνων;

2. Με ποιο τρόπο θα εργαστεί το Υπουργείο ώστε να υπάρξει αποδοτική συνεργασία μεταξύ της Κυβέρνησης και των θεσμικών εταίρων της διοργάνωσης των αγώνων και να χρησιμοποιηθούν οι Μεσογειακοί Αγώνες ως μέσο ανάπτυξης για την πόλη του Βόλου και της Λάρισας;».

Ο Υπουργός Πολιτισμός κ. Παύλος Γερουλάνος έχει το λόγο για τρία λεπτά.

ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ (Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Κύριε Πρόεδρε, κύριε συνάδελφε, ευχαριστώ για την ευκαιρία να ενημερώσω γι’ αυτό το πολύ σημαντικό θέμα.

Όπως γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες πολίτες και αισθάνονται ιδιαίτερα περήφανοι γι’ αυτό, όπως γνωρίζει και η διεθνής κοινότητα, το 2004 η χώρα μας διοργάνωσε άρτιους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όλοι μας πίστωσαν μ’ αυτήν τη μεγάλη επιτυχία. Η ανάληψη των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 ήταν ακριβώς κεφαλοποίηση της εμπιστοσύνης που απέρρεε από την επιτυχία αυτών των Αγώνων, του 2004.

Αντιμετωπίσαμε με επιτυχία τη μεγάλη πρόκληση της διεξαγωγής της Ολυμπιάδας, αποδεικνύοντας στους εαυτούς μας και στη διεθνή κοινότητα ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε όταν υπάρχει πολιτική βούληση, καλός συντονισμός και σαφής ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Μπορούμε, αν εμπνεύσουμε την κοινωνία, να συμβάλλει σε συγκεκριμένους στόχους όσο μεγαλεπήβολοι και αν είναι.

Αυτό, δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί σε ό,τι αφορά τους Μεσογειακούς Αγώνες. Η αλήθεια είναι ότι εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους, όπως βέβαια την ίδια εποχή είχε εγκαταλειφθεί στην τύχη του και το κράτος.

Τα έργα του φακέλου διεκδίκησης καθυστερούν επικίνδυνα και σήμερα όλοι οι Έλληνες καλούμαστε να καλύψουμε αυτές τις καθυστερήσεις με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης και ακόμη περισσότερη δουλειά. Η κατάσταση που παραλάβαμε πρέπει και μας ανησυχεί όλους γιατί οι Μεσογειακοί Αγώνες αποτελούν, βεβαίως, ένα εθνικό στοίχημα. Είναι προφανές ότι σε αυτό το εθνικό στοίχημα δεν μπορούμε να αποτύχουμε.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι ενώ η Οργανωτική Επιτροπή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 συστάθηκε τον πέμπτο μήνα από τους ογδόντα τέσσερις εναπομείναντες μέχρι την έναρξη των Αγώνων, η Οργανωτική Επιτροπή για τους Μεσογειακούς Αγώνες συστάθηκε δύο σχεδόν χρόνια μετά την ανάληψη των Αγώνων.

Η Οργανωτική Επιτροπή που συστάθηκε σήμερα δεν έχει καν το προσωπικό για να κάνει το έργο της. Ενδεικτικά, επίσης, αναφέρω ότι δεν βρήκαμε μελέτες όλου αυτού του καιρού για αθλητικές υποδομές ούτε καν προκηρύξεις. Η εγκληματική αδράνεια της προηγούμενης Κυβέρνησης δεν δικαιολογείται με τίποτα, ούτε τα θέματα ιδιοκτησιακού καθεστώτος μπορούν να αιτιολογήσουν την απελπιστικά πολύμηνη αδράνεια.

Όμως η αδράνεια τελειώνει εδώ. Η δική μας Κυβέρνηση δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια. Πολλές φορές τα τελευταία χρόνια ως Αντιπολίτευση προσπαθήσαμε με συνεχείς πρωτοβουλίες και ερωτήσεις των αρμοδίων μελών της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας να αναδείξουμε τα διαφαινόμενα αδιέξοδα και να επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Και σήμερα, όπως κατ’ επανάληψη έχει αναφερθεί ο Πρωθυπουργός, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, για να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι Μεσογειακοί Αγώνες, μέσα στο περιθώριο βεβαίως που μας έχει απομείνει.

Από τα έργα στο φάκελο διεκδίκησης το Κωπηλατοδρόμιο της Κάρλας και το Ιστιοπλοϊκό Κέντρο ξεκινούν άμεσα και με ταχείς ρυθμούς μπορούν να υλοποιηθούν στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε μπροστά μας.

Για το Μεσογειακό Χωριό η μελέτη χωροθέτησης ξεκίνησε από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, όμως ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος Λάρισας-Βόλου έχει μείνει πολύ πίσω και εξαντλούμε κάθε δυνατότητα για να μην χαθεί αυτό το έργο πνοής για τη Θεσσαλία.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.

Ο συνάδελφος κ. Παύλος Μαρκάκης από τον ΛΑ.Ο.Σ. έχει το λόγο για τρία λεπτά.

ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΡΚΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ που με τιμάτε με την παρουσία σας. Εξάλλου έχουμε δύο κοινά σημεία. Πρώτον, είμαστε συνονόματοι και δεύτερον, είναι η πρώτη μας εμφάνιση στη Βουλή, εκ μέρους μου τουλάχιστον. Φαντάζομαι δεν κάνω λάθος ότι το ίδιο ισχύει και για σας. Όμως τα προσωπικά μας δεν έχουν σημασία για τους Μεσογειακούς Αγώνες και μάλιστα θα έλεγα ότι δεν έχουν σημασία τόσο για το Βόλο και τη Λάρισα, γιατί οι Μεσογειακοί Αγώνες είναι ένα θέμα εθνικής εμβέλειας και υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις, όπως αναφέρατε κι εσείς. Όμως οι διεθνείς επιτροπές δεν εξετάζουν αν έχουμε εναλλαγή κυβερνήσεων στην Ελλάδα όταν έχουμε αναλάβει δεσμεύσεις και έχουμε αναλάβει να κάνουμε πετυχημένους Μεσογειακούς Αγώνες. Κι όπως είπατε κι εσείς, υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα που υπέβαλε η ίδια η Γενική Γραμματεία στη ΔΕΜΑ για το Κωπηλατοδρόμιο και για το Ιστιοπλοϊκό Κέντρο του Βόλου.

Θέλω όμως, αν μου επιτρέπετε, να ζητήσω από σας δύο δεσμεύσεις σήμερα, ότι τα δύο αυτά έργα θα εκτελεστούν στο Βόλο. Διότι οι καθυστερήσεις μας δημιουργούν την αμφιβολία ότι αυτά τα έργα κάποιοι σκέπτονται να τα κάνουν στο Φάληρο ή στον Σχοινιά. Και αλίμονο τότε! Διότι δεν θα έχουμε Μεσογειακούς Αγώνες Βόλου, αλλά θα έχουμε πάλι Μεσογειακούς Αγώνες στο αθηνοκεντρικό κράτος, στον Πειραιά και στην Αθήνα. Πρέπει επίσης να δεσμευθείτε ότι οι μελέτες, οι χρηματοδοτήσεις και η εκτέλεση των έργων θα γίνουν μέσα στα χρονοδιαγράμματα, για να μην έχουμε πάλι το φαινόμενο λόγω του κατεπείγοντος να έχουμε απευθείας αναθέσεις, όπως είχαμε και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, γιατί τότε θα προκύψουν θέματα και διαφάνειας και διαχείρισης των χρημάτων.

Θα ήθελα, αν μπορούσατε, να μου πείτε αν σκέπτεται η Κυβέρνηση να αλλάξει τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της ανώνυμης εταιρίας «ΒΟΛΟΣ Α.Ε.», διότι τότε θα έχουμε επιπρόσθετες καθυστερήσεις. Και ασφαλώς πρέπει να προχωρήσετε στη στελέχωση όλων των Διευθύνσεων που προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο, όπως και στη δημιουργία ειδικής Υπηρεσίας στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Φαντάζομαι ότι δεν θα το κάνετε τόσο αργά όσο κάνατε και τη στελέχωση του κράτους, όταν ενάμιση μήνα μετά τις εκλογές ακόμη το κράτος δεν μπορεί να λειτουργήσει, περιμένοντας να κάνετε τις επιλογές των βιογραφικών σημειωμάτων.

Έχετε δεσμευθεί όμως, κύριε Υπουργέ, ή μάλλον το Υπουργείο, για την Πολιτιστική Μεσογειάδα, η οποία έπρεπε να ξεκινήσει, και πρέπει να μας πείτε τι χρηματοδότηση θα έχει αυτή η δραστηριότητα, γιατί αφορά τον πολιτισμό της περιοχής, που είναι ο δεύτερος πυλώνας εκτός από τα αγωνίσματα για τους Μεσογειακούς Αγώνες. Η περιοχή μας και οι φορείς έχουν επενδύσει και έχουν τοποθετήσει ψηλά τον πήχη για τη διεξαγωγή αυτών των Αγώνων. Εξάλλου οι Αρχηγοί όλων των κομμάτων, με εξαίρεση το Κομμουνιστικό Κόμμα, έχουν δεσμευθεί ότι θα βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Εγώ προσωπικά και το κόμμα μου δεσμευόμαστε ότι θα παρακολουθήσουμε στενά τις δραστηριότητες του Υπουργείου σας. Θα έλεγα ότι θα γίνουμε ένας «Αλμούνια» της περιοχής, για να παρακολουθήσουμε αν πράγματι τηρήσετε τις υποσχέσεις, για να μην φθάσουμε στο σημείο οι Μεσογειακοί Αγώνες να είναι μια, όπως λέμε, όχι «πράσινη» ανάπτυξη, αλλά μια «πράσινη» αποτυχία.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Κύριε Μαρκάκη, είναι η δεύτερη φορά του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού. Ήταν η δική σας παρθενική ομιλία. Συγχαρητήρια! Τα πήγατε καλά.

Το λόγο έχει για να απαντήσει ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος για τρία λεπτά.

ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ (Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, δεν θα μπω στον πειρασμό να αναφερθώ στο δικό σας χαρακτηρισμό ως «κύριος Αλμούνια των Μεσογειακών Αγώνων». Οι Αγώνες αυτοί είναι μια επένδυση για τη χώρα μας και νομίζω ότι μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο όλοι εδώ είμαστε συνεργάτες και όχι απλά ελεγκτές ο ένας του άλλου.

Όπως σας είπα, κατευθυντήριος άξονας για την επιτυχία αυτών των Αγώνων είναι το τρίπτυχο αθλητισμός-πολιτισμός-τουρισμός, ένα όραμα που οδήγησε ουσιαστικά και στη συγχώνευση των τριών Υπουργείων. Όπλο μας για να πετύχουν οι Αγώνες αυτοί είναι η τεχνογνωσία που έχουμε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και αυτή θα την εκμεταλλευθούμε στο έπακρον.

Επίσης, η πολιτική μας βούληση είναι να καλύψουμε όλοι το χαμένο χρόνο. Πιστεύω επίσης ότι η δυνατότητά μας, την οποία έχουμε αποδείξει στο παρελθόν, να εμπνεύσουμε τον τοπικό πληθυσμό να συμβάλει σ’ αυτή την προσπάθεια είναι άλλη μια εξασφάλιση ότι αυτοί οι Μεσογειακοί Αγώνες θα ολοκληρωθούν στην ώρα τους.

Ο σχεδιασμός, λοιπόν, παραμένει ως έχει, λαμβάνοντας βεβαίως υπ’ όψιν τα χρονικά περιθώρια που έχουν απομείνει, συμπεριλαμβανομένης και της πολιτιστικής Μεσογειάδας. Όπως είπα και στην πρωτολογία, δεν αλλάζουν αυτή τη στιγμή τα χρονικά διαγράμματα και δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για αλλαγή των χώρων διεξαγωγής της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας, όπως ενδεχομένως έχετε ακούσει από πηγές που δεν αφορούν εμάς αυτή τη στιγμή.

Επίσης, δεσμευόμαστε να ενημερώνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και εκεί νομίζω ότι θα είναι ένα καλό πεδίο συνεργασίας όλων μας. Συμφωνώ απολύτως μαζί σας ότι η επιτυχία των Αγώνων αυτών είναι μια εθνική υπόθεση και θα αναζητήσουμε τη στήριξη όλων, για να τα καταφέρουμε.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το χρόνο που απομένει και παρά την υπάρχουσα οικονομική συγκυρία, θα διασφαλίσουμε ό,τι χρειάζεται, όπου χρειάζεται και τις αμέσως επόμενες μέρες θα συγκροτηθεί το συντονιστικό όργανο των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων που εμπλέκονται στους Αγώνες, όπως προβλέπεται από το ν. 3773/2009, ακριβώς όπως έγινε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Θα αξιοποιηθεί άμεσα η τεχνογνωσία που έχει το Υπουργείο από τους Ολυμπιακούς και θα συγκροτηθεί Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων παρά τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Τέλος, όλες οι συνέργειες που προκύπτουν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, έτσι όπως τις παρουσίασα και στις Προγραμματικές Δηλώσεις στη Βουλή, θα αξιοποιηθούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και πάλι μέσα στο χρονικό πλαίσιο που έχουμε μπροστά μας και εδώ, αν θέλετε, είναι το μεγάλο στοίχημα που έχουν αυτοί οι Αγώνες.

Αν δεν επενδύσουμε σωστά σ’ αυτούς τους Αγώνες, δεν θα αφήσουν τίποτα πίσω τους. Θα αφήσουν πίσω τους στάδια που παραμένουν κουφάρια και σκουπιδότοποι, όπως δυστυχώς συνέβη μετά την έλλειψη αξιοποίησης των εγκαταστάσεων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

Και αν η προβολή που μπορούμε να δώσουμε σ’ αυτούς τους Αγώνες χαθεί, δεν θα μπορέσουμε να την κεφαλαιοποιήσουμε για το καλό της περιοχής και νομίζω ότι είναι ένα στοίχημα που οφείλουμε να κερδίσουμε όλοι μας, αυτοί οι Μεσογειακοί Αγώνες να αναδείξουν τις δυο πόλεις που τους διοργανώνουν.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ και καλή τύχη σ’ αυτά τα καλά έργα.

Θα συνεχίσουμε με δυο παλιούς γνώριμους και την τελευταία για σήμερα επίκαιρη ερώτηση. Είναι η με αριθμό 69/10.11.2009 επίκαιρη ερώτηση του –καθ’ όλα σεβαστού- Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Βασιλείου Μουλόπουλου προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με το επίδομα θέρμανσης για τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες κ.λπ..

Πηγή: http://www.parliament.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου