Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Στις επιταγές της αντεργατικής πολιτικής


«Ολοι μας έχουμε δικαίωμα στην εργασία. Την κρίση δεν θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Να την πληρώσουν αυτοί που την δημιούργησαν και καρπώθηκαν τα κέρδη». Οι φράσεις αυτές της προέδρου στον Σύλλογο Υπαλλήλων ΟΠΑΠ Αποσπασμένων στην ΓΓΑ, Βάσιας Χριστοδουλιά, έγιναν ακόμα πιο επίκαιρες και η ανάγκη πάλης για την υλοποίησή τους ακόμα πιο επιτακτική από χτες. Κάθε ψήγμα ψευδαίσθησης, για το μέλλον (και) των 72 συμβασιούχων μιας μέρας στην ΓΓΑ, διαλύθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο. Διά στόματος του γγ Αθλητισμού, Π. Μπιτσαξή.

Σ' ερώτηση του «Ρ» - κατά την πρώτη συνέντευξη Τύπου του νέου γγ Αθλητισμού(γγΑ) - για το τι πρόκειται να γίνει, η απάντηση ήταν (οι υπογραμμίσεις δικές μας): «Θα πορευθούμε σύμφωνα με τους κανόνες της γενικής κυβερνητικής πολιτικής. Κάνοντας βέβαια μία προσπάθεια να αποσαφηνίσουμε την ανάγκη να παραμείνουν κάποιοι εργαζόμενοι (σσ "παιδιά" και "αποπαίδια"; Ποιος, με τι κριτήρια και ποιο δικαίωμα θα διαχωρίσει τους εργαζόμενους σε "χρήσιμους" και μη;), οι οποίοι πράγματι για 8 χρόνια βρέθηκαν σε εργασιακή ομηρία και οι οποίοι έχουν κάθε δίκιο. Αλλά οφείλουμε να κινηθούμε μέσα στα πλαίσια της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής και θα το κάνουμε».

Δηλαδή, πέρα από φιοριτούρες και «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα», ποια είναι αυτή; Οι κατευθύνσεις της συνθήκης του Μάαστριχτ (την ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ) και η στρατηγική της Λισαβόνας της ΕΕ (συνυπέγραψαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ). Με την συγκεκριμενοποίησή τους μετακυλούν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες της εργατικής τάξης. Φθηναίνουν με κάθε τρόπο και μέσο ακόμα περισσότερο την ήδη φθηνή εργατική δύναμη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ - σχετικά με τα δικαιώματα ειδικότερα των εργαζομένων ορισμένου χρόνου, στο δημόσιο τομέα - προώθησαν, στην συνταγματική αναθεώρηση του 2001, την ρύθμιση του αρ. 103 παρ. 8 Σ. Σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η από τον νόμο μονιμοποίηση των συμβασιούχων ή η μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου...

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καταργεί τα stage στο δημόσιο, στο όνομα του περιορισμού των κρατικών δαπανών και των ελλειμμάτων. Για τα οποία ουδεμία ευθύνη φέρουν οι εργαζόμενοι. Στην πραγματικότητα βέβαια, με την πολιτική της, καταπατά το δικαίωμα στην πλήρη - σταθερή εργασία και οδηγεί (καταδικάζει) στην ανεργία χιλιάδες γυναίκες, νέους και νέες.

Ταυτόχρονα, με την διατήρησή τους στον ιδιωτικό τομέα, εξασφαλίζει ανασφάλιστο και με εξευτελιστικές αμοιβές εργατοϋπαλληλικό προσωπικό για τους εργοδότες, μέσα από την ανάπτυξη των προγραμμάτων «μαθητείας». Και φυσικά διατηρεί ατόφιες και όλες τις άλλες βάρβαρες ευέλικτες και ελαστικές μορφές «απασχολησιμότητας» τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα (συμβασιούχοι, μερική απασχόληση κλπ.)...

Στον αντίποδα, τα κέρδη 9μηνου του 2009 ενδεικτικά ήταν 1 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, 280 εκατ. ευρώ για τη Eurobank, 248,8 εκατ. ευρώ για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, 161,2 εκατ. ευρώ για τη Follie-Follie, 103,7 εκατ. ευρώ για ΤΙΤΑΝ κλπ. Μόνο μέσα στο 2009 έχουν δοθεί επίσημα στους κεφαλαιοκράτες τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ. Ενώ για το 2010 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει να δώσει «ζεστά» 13 δισ. ευρώ. Εκτός των δωροαπαλλαγών, της χρηματοδότησης ασφαλιστικών εισφορών κλπ...

Κατά τ' άλλα ο νέος γγΑ επιβεβαίωσε περικοπές στις χρηματοδοτήσεις ως «αναγκαία εκδήλωση προσαρμογής και αυτού του χώρου στη γενική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας», ισχυριζόμενος ότι αυτό δεν θα έχει καμιά επίπτωση στην ουσία του αθλητισμού (!). Και γνωστοποίησε πως ο φάκελος της UEFA για στημένα παιχνίδια στην Ελλάδα (αφορά 12 ομάδες, 13 ή 14 αγώνες Β' εθνικής και 2 αγώνες κυπέλλου της τρέχουσας περιόδου) περιέχει απλές ενδείξεις. Πάντως θα σταλεί - μαζί με αναφορά - στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τη Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος. Ακόμα προανήγγειλε, με την συμμετοχή συναρμόδιων υπουργείων, θεσμικές και οργανωτικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση «ότι τέτοιου είδους εγκληματική δραστηριότητα, εντάσσεται στην κατηγορία του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου