Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Απάντηση στην επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό με θέμα "Συμβασιούχοι του δημοσίου - εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου"


Ακολουθεί η με αριθμό 163/13/1.12.2009 επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέξη Τσίπρα προς τον Πρωθυπουργό, σχετικά με τη λήψη μέτρων για τους συμβασιούχους του δημοσίου.

Το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:
«Οι συμβασιούχοι αποτελούν ένα μεγάλο και σημαντικό κομμάτι του προσωπικού στο δημόσιο τομέα. Αυτό το κομμάτι, που οι εκτιμήσεις το υπολογίζουν στο ένα τρίτο των μονίμων υπαλλήλων, δηλαδή πάνω από εκατό χιλιάδες άτομα, παραμένει εδώ και πολλά χρόνια σε ομηρία και εργασιακή ανασφάλεια, ενώ καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Οι πρόσφατες αποφάσεις της Κυβέρνησης οδηγούν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία. Στην αρχή, η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε πως θα γίνουν διαγωνισμοί για προσλήψεις στο δημόσιο. Όμως, οι νέες εξελίξεις και οι πρόσφατες αποφάσεις για πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο από το 2010, έρχονται να ανατρέψουν τα δεδομένα στο δημόσιο τομέα.
Επειδή οι δημόσιες υπηρεσίες παραμένουν στο σύνολό τους υποστελεχωμένες και οι ανάγκες καλύπτονταν με stage, συμβασιούχους με ανανεωνόμενες για πολλά χρόνια συμβάσεις ορισμένου χρόνου και συμβάσεις έργου, ερωτάται ο κύριος Πρωθυπουργός τα εξής:
Ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει ώστε τα ασφαλιστικά ταμεία, οι δήμοι και οι νομαρχίες, τα Υπουργεία, οι δασοπυροσβέστες και άλλες υπηρεσίες να λειτουργήσουν ομαλά χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα; Πότε θα προκηρυχθούν διαγωνισμοί μέσω Α.Σ.Ε.Π.;
Ποιο είναι το πλήρες σχέδιο της Κυβέρνησης για την απασχόληση, τη στιγμή που η ανεργία λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις και τι προτίθεται να κάνει με τους συμβασιούχους με ανανεωνόμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ώστε να μη χάσουν την εργασία τους;».
Ο Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γιάννης Ραγκούσης έχει το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Κύριε Πρόεδρε της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αν και είναι προφανές ότι η ερώτηση έχει κατατεθεί προς τον Πρωθυπουργό πριν από την κατάθεση από την Κυβέρνηση του νομοσχεδίου για την υπαγωγή των προσλήψεων στο ΑΣΕΠ, εν τούτοις και με δεδομένο ότι τα στοιχεία δεν είναι ακριβή ότι το ένα τρίτο των εργαζομένων στο δημόσιο είναι συμβασιούχοι –είναι περίπου όντως εκατό χιλιάδες αλλά έναντι εξακοσίων χιλιάδων, επτακοσίων χιλιάδων, συνολικά εργαζομένων στο δημόσιο- παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι εργαζόμενοι έζησαν τα τελευταία χρόνια πρωτοφανείς καταστάσεις ανασφάλειας.
Αυτή η ανασφάλεια προήλθε ως αποτέλεσμα μίας σειράς πολιτικών επιλογών που είχαν στο κέντρο τους την αντίληψη ότι το κράτος ήταν λάφυρο της προηγούμενης Κυβέρνησης που είχε στον πυρήνα της, στο κέντρο της, την αντίληψη ότι όλα πρέπει να υποταχθούν στη λογική της ελεύθερης αγοράς.
Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση, όπως έχει γίνει σαφές και από τις Προγραμματικές Δηλώσεις, είναι αποφασισμένοι να γυρίσουν σελίδα. Έχουμε εντολή από τους πολίτες να γυρίσουμε αυτή τη σελίδα, δηλαδή στην πραγματικότητα και όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, να θέσουμε τέλος στην αναξιοκρατία, αλλά και στην κομματική εκμετάλλευση του δικαιώματος στην εργασία, του πόνου και της αγωνίας εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας και κυρίως της νέας γενιάς.
Πιστοί στην τήρηση των προεκλογικών μας δεσμεύσεων προχωρούμε στη λήψη μέτρων για αξιοκρατική στελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και στην αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για την προσπάθεια οικονομικής ανάπτυξης και ανάκαμψης της χώρας που έχει τόσο μεγάλη σημασία, ειδικά στη σημερινή δημοσιονομική συγκυρία. Στόχος μας δεν είναι άλλος από την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, αλλά βεβαίως και της διασφάλισης συνθηκών αξιοκρατίας.
Από τα πρώτα μέτρα που έφερε η Κυβέρνηση ήταν η αναμόρφωση του συστήματος προσλήψεων. Αποφασίσαμε την καθολική υπαγωγή όλων των φορέων του δημοσίου στη δικαιοδοσία του ΑΣΕΠ ή σε αντίστοιχες εξ ολοκλήρου αξιοκρατίες διαδικασίες. Στόχος μας ήταν από την πρώτη στιγμή να θέσουμε τέλος στο απαράδεκτο καθεστώς της ομηρίας των συμβασιούχων έργων. Γι’ αυτό και με το νομοσχέδιο που καταθέσαμε, απαγορεύονται εφ’ εξής οι συμβάσεις έργου για κάλυψη διοικητικών αναγκών, παρά μόνο βεβαίως αν είναι γνήσιες οι συμβάσεις έργου με φυσικά πρόσωπα, ύστερα πάντοτε από έγκριση του ΑΣΕΠ και βέβαια πάντοτε με τη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων για την κάλυψη αυτών των θέσεων.
Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας ήταν, κύριε Πρόεδρε, που οδήγησε την Κυβέρνηση στην ανάγκη να «παγώσουν» οι προσλήψεις για το 2010, πλην βεβαίως αυτών που αφορούν υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα και ορισμένες πολύ εντοπισμένες και στοχευμένες ακόμα εξαιρέσεις.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε. Τελειώνω.
Προκειμένου τώρα, βέβαια, να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών, πράγμα που όλους μας απασχολεί, προβλέφθηκε η δυνατότητα της παράτασης αυτών των συμβάσεων έργου που λήγουν ή έληξαν εντός του Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου του 2009, αλλά και του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου του 2010, μέχρι τον Απρίλιο του 2010.
Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα κατά τη διάρκεια του έτους του 2010 να κινηθούν οι διαδικασίες για την πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.

Και βεβαίως, όλα αυτά υπό τις διατάξεις του νέου νόμου που υπαγάγει όλες τις προσλήψεις στο ΑΣΕΠ για την αντικατάσταση των συμβασιούχων έργου.
Η πολιτική μας για την απασχόληση και για το κράτος έχει σαφές πολιτικό στίγμα. Θεωρούμε, πιστεύουμε και κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους, αλλά ταυτόχρονα και για να σταματήσουμε την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους. Εργαζόμαστε γι’ αυτό, για να δημιουργήσουμε και συνθήκες και διαφάνειας, αλλά και απόλυτης αξιοκρατίας. Αυτό ήταν κάτι που αναλάβαμε ως δέσμευση απέναντι στον ελληνικό λαό, αυτό είναι κάτι για το οποίο εργαζόμαστε καθημερινά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο κ. Αλέξης Τσίπρας.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Κύριε Πρόεδρε, αν δεν κάνω λάθος, η ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό δίνει τη δυνατότητα στον ερωτώντα να έχει τέσσερα λεπτά χρόνο ομιλίας και όχι τρία. Δεν απαντάει ο Πρωθυπουργός, αλλά νομίζω ότι με βάση τον Κανονισμό πρέπει να έχουμε τέσσερα λεπτά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Τσίπρα, βάσει του Κανονισμού, τα λεπτά που έχετε στη διάθεσή σας είναι τρία. Όταν απαντούν οι Υπουργοί, έχετε τρία τα λεπτά στη διάθεσή σας.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Στον Πρωθυπουργό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Όταν είναι παρών ο κύριος Πρωθυπουργός, τότε και οι χρόνοι των ερωτώντων...
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Εν πάση περιπτώσει, κύριε Πρόεδρε, ας μη χάνουμε χρόνο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Όμως, είμαι υποχρεωμένος να κάνω αυτή τη διευκρίνιση, σε σχέση με το τι ισχύει στον Κανονισμό.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Εντάξει, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα πολύ σύντομα να κάνω ένα σχόλιο σε όσα είπε ο κ. Καρατζαφέρης.
Κατανοώ απολύτως την αγωνία του τις τελευταίες μέρες να είναι στο φως της δημοσιότητας και ιδίως τώρα που έχουμε νέο διαχειριστή στην «πολυκατοικία» και πολλοί Βουλευτές του λοξοκοιτάζουν προς το «ρετιρέ».
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι μπορεί για τόσο σημαντικά θέματα να μιλάει στο Κοινοβούλιο με περίσσεια ανευθυνότητα. Επίσης, αυτό δεν σημαίνει ότι ιδίως σε τόσο σημαντικά θέματα μπορεί να καταφέρεται αβάσιμα και αστήριχτα απέναντι στο Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Για σοβαρά θέματα απαιτείται σοβαρότητα.
Και έρχομαι στο θέμα της ερώτησης.
Στην προηγούμενη ερώτηση μιλήσατε για τη βία και τη τρομοκρατία και θέλω να σας πω, κύριε Υπουργέ, ότι η μεγαλύτερη βία και τρομοκρατία είναι η τρομοκρατία της ανασφάλιστης εργασίας, της ανεργίας και της εργασιακής αβεβαιότητας.
Μόλις χθες είδαμε τα στοιχεία του ΟΑΕΔ. Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι είναι πάνω από επτακόσιοι δεκαπέντε χιλιάδες -εκατό χιλιάδες περισσότεροι από ό,τι ήταν το Οκτώβριο- και στις αρχές του 2010 θα είναι οκτακόσιες χιλιάδες!
Έχω την αίσθηση ότι η Κυβέρνηση σ' αυτό το τεράστιο θέμα της ανεργίας και της εργασιακής επισφάλειας πορεύεται δίχως στρατηγική. Είναι φανερό ότι έχετε επιλέξει δύο πράγματα. Πρώτον, την άνεργη ανάπτυξη. Οδεύουμε από τον εργασιακό μεσαίωνα της επισφάλειας στη βαρβαρότητα της ανεργίας.
Δεύτερον, επιλέγετε την απαξίωση του δημόσιου τομέα και φοβάμαι ότι πολύ σύντομα και άλλοι πολύ πιο κρίσιμοι τομείς της δημόσιας σφαίρας θα παραδοθούν στον ιδιωτικό τομέα.
Η αλήθεια δεν είναι ότι το κάνετε για να πατάξετε το ρουσφέτι και τις πελατειακές σχέσεις, αλλά για να περιορίσετε τις δαπάνες στο δημόσιο τομέα. Έτσι, όμως θα περιορίσετε τις δαπάνες;
Άκουσα τον κύριο Υπουργό να λέει ότι το νομοσχέδιο ήταν ένα βήμα. Αυτό το νομοσχέδιο ήταν ένα μισό και ατελές βήμα, το οποίο έγινε, διότι συνειδητοποιήσατε, κύριε Υπουργέ, ότι οι επιλογές σας διαλύουν τη δημόσια διοίκηση, τη δημόσια διοίκηση των χιλιάδων οργανικών κενών.
Βεβαίως αν δεν το κάνατε, από 1η Ιανουαρίου θα κλείνατε τα ΚΕΠ και θα διαλύονταν οι δήμοι. Και οι ημερομηνίες που δώσατε -Απρίλης του 2010 και δύο χρόνια για τους δήμους- προφανώς σχετίζονται με τις δεσμεύσεις που έχουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πάγωμα των προσλήψεων.
Κύριε Υπουργέ, εγώ θέλω να σας πω ότι είστε αναντίστοιχοι μ’ αυτά που λέγατε προεκλογικά. Στο Πρόγραμμά σας που καταθέσατε τρεις μέρες πριν από τις εκλογές, μιλάτε για ετήσιο πολυμορφικό διαγωνισμό εισαγωγής στο δημόσιο με συνδυασμό μορίων και γραπτών εξετάσεων. Πού είναι η προκήρυξη αυτών των διαγωνισμών; Παγώσατε όλους τους διαγωνισμούς.
Βεβαίως, δεν είναι μόνο αυτά που λέγατε πριν από τις εκλογές, αλλά και αυτά που λέγατε παλαιότερα. Υπάρχει πρόταση νόμου του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς το Νοέμβριο του 2004 που αφορά ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους ορισμένου χρόνου και μέτρα για την αποτροπή καταστρατήγησης των εργασιακών τους δικαιωμάτων στον ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται για πρόταση την οποία ψήφισε το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Και βεβαίως, κύριε Υπουργέ, η δική μας η αίσθηση είναι ότι αυτό που πρέπει να κάνετε είναι το αυτονόητο, δηλαδή να δώσετε οριστική λύση σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία. Υπάρχουν στρατιές ομήρων συμβασιούχων, ομήρων από την εποχή που κυβέρνηση ήταν ακόμη το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δεν μπορεί η λύση στο πρόβλημα αυτό να είναι να παραπέμπουμε στις καλένδες, στους διαγωνισμούς. Προκηρύξτε, λοιπόν, άμεσα διαγωνισμούς μέσω ΑΣΕΠ. Υπερασπιστείτε τη δημόσια σφαίρα, το δημόσιο τομέα και το κοινωνικό έργο.
Και αν επικαλεστείτε το Σύνταγμα στη δευτερολογία σας, έχω να σας πω ότι το Σύνταγμα δεν το ορίζουμε «α λα καρτ», διότι γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχει και η Απόφαση 18/2006 του Αρείου Πάγου που εκτιμά πως το Σύνταγμα δεν απαγορεύει τη μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων έργου ορισμένου χρόνου.

Και σας ενημερώνω –κάτι το οποίο θα το ξέρετε και εσείς- ότι λίγες μέρες πριν το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας δικαίωσε και ζήτησε αποκατάσταση συμβασιούχου εργαζόμενου. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι πρέπει να προχωρήσετε με τόλμη και ότι δεν μπορείτε να παραπέμπετε στις καλένδες τόσο σοβαρά θέματα, διότι οι στρατιές των ομήρων συμβασιούχων μας παρακολουθούν και μας κρίνουν όλους και για πριν τις εκλογές και για αυτά που πράττουμε μετά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Υπουργός κ. Γιάννης Ραγκούσης.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Κατ’ αρχήν, κύριε Πρόεδρε, μέσα στην απάντησή σας υπήρχε μία φράση, η οποία είναι όλη μας η πολιτική. Είπατε: Για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα με τους συμβασιούχους, προκηρύξτε θέσεις μέσω ΑΣΕΠ. Μα, αυτή είναι η πολιτική μας! Δεν διαφωνούμε πουθενά. Δεν διαφωνείτε πουθενά. Αφού αυτή είναι η πρότασή σας για την αντιμετώπιση του προβλήματος που υπάρχει με τους συμβασιούχους έργου, τότε συμφωνείτε απόλυτα με αυτό που πάμε να κάνουμε.
Δεύτερον, καταλήξατε σε μια σειρά από συμπεράσματα τα οποία προκαλούν εντύπωση, διότι δεν στηρίζονται στα πραγματικά δεδομένα, τα οποία –ευχαρίστως- αν μας είχατε κάνει μια ερώτηση, να τα είχαμε θέσει υπόψη σας.
Είπατε ότι τέλος του χρόνου, αρχές του επόμενου καταρρέουν οι δήμοι και κλείνουν τα Κ.Ε.Π. Δεν είναι ακριβές αυτό, κύριε Πρόεδρε! Από τα 1.064 περίπου Κ.Ε.Π. αυτή τη στιγμή πρόβλημα με συμβασιούχους, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν, αντιμετωπίζουν περίπου 20 σε όλη τη χώρα. Και η ρύθμιση που φέραμε ουσιαστικά ένα τέτοιο πρόβλημα τέτοιου μεγέθους πάει να αντιμετωπίσει. Και όπως καταλαβαίνετε, καμία σχέση δεν έχουν τα 20 Κ.Ε.Π. με τα 1.064 και πολύ περισσότερο να μπορεί από εκεί να προκύπτει το συμπέρασμα ότι καταρρέουν τα Κ.Ε.Π. ή καταρρέουν οι δήμοι. Ούτε τα Κ.Ε.Π. καταρρέουν ούτε οι δήμοι καταρρέουν!
Πιστεύουμε, πραγματικά, ότι υπάρχουν ορισμένα ερωτήματα, που πιστεύουμε βαθιά ότι πρέπει ο καθένας από εμάς να απαντήσει. Είναι πολύ συγκεκριμένα:
Είναι θετικό ή αρνητικό ότι σταματάει το πολιτικό δουλεμπόριο ελπίδας στις νέες γενιές. Γιατί περί αυτού πρόκειται.
Είναι θετικό ή αρνητικό ότι καταργούμε τις σάπιες και ψευδεπίγραφες συμβάσεις έργου, που μέχρι τώρα στην πραγματικότητα τι έκαναν; Καταπατούσαν εργασιακά δικαιώματα νέων ανθρώπων.
Είναι θετικό ή αρνητικό ότι θεσμοθετούμε την ισότιμη μεταχείριση αυτών που εργάζονται στο δημόσιο τομέα με τα εκατομμύρια των ανθρώπων που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, κύριε Πρόεδρε. Γιατί περί αυτού πρόκειται.
Είναι θετικό ή αρνητικό ότι για πρώτη φορά κυβέρνηση από το 1974 απεμπολεί το κακώς, βεβαίως, για μας εννοούμενο δικαίωμά της να αντιμετωπίσει το κράτος ως λάφυρό της;
Είναι θετικό ή αρνητικό ότι εισαγάγουμε, εγκαθιστούμε και απλώνουμε σε όλο το δημόσιο τομέα διαδικασίες αξιοκρατίας, απόλυτης διαφάνειας, ισονομίας και ισοπολιτείας για όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως;
Είναι θετικό ή αρνητικό, αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, ότι έχουμε βάλει στόχο να υπηρετήσουμε την αξιοκρατία, αλλά και τα δικαιώματα των εργαζομένων, ταυτόχρονα με την περιφρούρηση της ομαλής και εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών;
Υπάρχουν όλα αυτά τα ερωτήματα, αλλά υπάρχει και ένα ερώτημα για όλες τις πολιτικές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και η δική σας, που πράγματι αγωνίζονται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και πράγματι πορεύονται με γνώμονα αρχές προοδευτικές, ισονομίας, ισοπολιτείας και αξιοκρατίας. Το ερώτημα είναι: Αυτές τις πολιτικές τις στηρίζει ή δεν τις στηρίζει; Όμως, αυτή είναι μια ερώτηση προς εσάς που μόνο εσείς μπορείτε να απαντήσετε.
Ευχαριστούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου