Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Κρίσιμο το επόμενο δεκαήμερο για την ΕΡΤ


Κρίσιμο θεωρείται το επόμενο δεκαήμερο για την ΕΡΤ και ειδικά για τους συμβασιούχους που βρίσκονται εδώ και αρκετό καιρό στον «αέρα» καθώς είτε έχουν λήξει είτε λήγουν οι συμβάσεις τους.

Αύριο και την Πέμπτη αναμένεται να πραγματοποιηθούν συνεδριάσεις του νέου διοικητικού συμβουλίου ώστε να προχωρήσουν ορισμένα ακόμα σημαντικά ζητήματα όπως ο προϋπολογισμός, για τον οποίο έχει ολοκληρωθεί σχεδόν το 50%, αλλά και η προκήρυξη προγράμματος για τη σεζόν 2010-2011, κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Καθήκοντα προεδρεύοντος στο νέο διοικητικό συμβούλιο ανέλαβε τελικά ο Τζώνυ Καλημέρης, ενώ ορισμένες αρμοδιότητες έχει κρατήσει ο υπό παραίτηση πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος μέχρι την οριστική αντικατάστασή του. Οπως λέγεται, για τη θέση κατέθεσαν αιτήσεις πάνω από 130 άτομα και η πρώτη αξιολόγηση έχει ήδη ξεκινήσει ώστε να δημιουργηθεί σε πρώτη φάση μια μικρή λίστα και να πραγματοποιηθούν προσωπικές συνεντεύξεις από τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο. Η διαδικασία είναι πολύ πιθανόν να μην ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου, κάτι που σημαίνει ότι η σημερινή διοίκηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης θα πρέπει να δώσει λύσεις σε επείγοντα ζητήματα.

Γι' αυτό και το νέο Δ.Σ. της ΕΡΤ έχει ζητήσει ανανέωση των συμβάσεων για επτά μήνες, καθώς υπάρχει και το Μουντιάλ τον Ιούνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γερουλάνος έχει αποδεχτεί το αίτημα και πρόκειται εντός της εβδομάδας να ζητήσει από το υπουργικό συμβούλιο να εγκριθεί ανανέωση συμβάσεων για την ΕΡΤ, για έξι ή επτά μήνες, ώστε να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα η δημόσια ραδιοτηλεόραση και έπειτα να ακολουθηθεί όποια τακτική αποφασιστεί από την κυβέρνηση.

Αυτό που θεωρείται απαραίτητο είναι να υπάρξει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο το αργότερο σχετική πράξη υπουργικού συμβουλίου ώστε να αποδεσμευθεί το Δ.Σ. της ΕΡΤ και να μπορεί να ανανεώσει έστω για ένα διάστημα τις συμβάσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, θα αντιμετωπιστούν προβλήματα με εκατοντάδες συμβασιούχους καθώς και με δημοσιογράφους-παρουσιαστές όπως οι: Μαρία Χούκλη, Βασίλης Λυριτζής, Δημήτρης Οικονόμου, Πόπη Τσαπανίδου κ.ά., αλλά και με διευθυντές ορισμένων τμημάτων. Υπάρχουν επίσης ανοικτά ζητήματα σχετικά με το οικονομικό επίπεδο στο οποίο θα κινηθούν αυτές οι ανανεώσεις.

Το Δ.Σ. της ΕΡΤ έχει καταλήξει σε αποφάσεις σχετικά με Μουντιάλ, Eurovision, Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου κ.ά. αλλά έχει να αντιμετωπίσει το φλέγον ζήτημα των συμβασιούχων (περίπου 1.300). Ολα τα θέματα πλέον ελέγχονται από τον Τζώνυ Καλημέρη, ενώ δικαίωμα υπογραφής έχει δοθεί στον διευθυντή οικονομικών υπηρεσιών της ΕΡΤ Γ. Υφαντή.

Την ίδια ώρα συζητείται η πιθανότητα σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή για όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στην ΕΡΤ, ενώ εναντίον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης έχει προσφύγει εκτός από τη Δικαιοσύνη και στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης η Netmed (ανήκει στη Forthnet) για τα τηλεοπτικά στιγμιότυπα των αναμετρήσεων της Σουπερλίγκας. Η Netmed θεωρεί ότι υπήρξε παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων της και ζητεί από το ΕΣΡ την επιβολή του ανώτατου προβλεπόμενου προστίμου στην ΕΡΤ (1.500.000 ευρώ) και σύσταση ότι δεν θα επαναλάβει κάτι παρόμοιο. Η υπόθεση αναμένεται να εξεταστεί από την Ανεξάρτητη Αρχή στις 22 Δεκεμβρίου οπότε και αναμένεται να δώσουν εξηγήσεις οι υπεύθυνοι της ΕΡΤ.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου