Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Συνένοχοι όσοι στηρίζουν το σύγχρονο δουλεμπόριο



Τη νέα επιχείρηση τρομοκράτησης καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους μαζικοί φορείς

Τη θρασύτατη και μαφιόζικη επίθεση σε βάρος της Βενετίας Μανωλοπούλου, συνδικαλίστριας στην καθαριότητα του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης, καταδικάζουν με ανακοινώσεις τους μαζικοί φορείς από όλη τη χώρα. Παράλληλα καταγγέλλουν ότι πράσινο φως σε τέτοιες ενέργειες τρομοκρατίας και εκφοβισμού των εργαζομένων δίνει η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σήμερα, της ΝΔ χτες, που διαιωνίζει το αίσχος της «ενοικίασης» και την ασυδοσία των εργοδοτών.

Θυμίζουμε ότι η Βενετία Μανωλοπούλου, το βράδυ της Δευτέρας, δέχθηκε επίθεση από «άγνωστους» οι οποίοι έριξαν καυστικό υγρό στο αυτοκίνητό της. Είναι από τα πρωτοπόρα μέλη του Σωματείου εργολαβικών καθαριστριών και πρωτοστατεί αυτή την περίοδο στο μέτωπο που έχει ορθώσει το σωματείο απέναντι στην ασυδοσία της εργοδοσίας (ISS) που συστηματικά κλέβει τους εργαζόμενους και τους αναγκάζει να δουλεύουν εξαντλητικά 12 και 14 ώρες την ημέρα.

Κάτω από το βάρος της δημοσιότητας που πήρε η νέα επίθεση σε βάρος συνδικαλίστριας από το χώρο των εργολαβικών καθαριστριών, αλλά και από τον όγκο των καταγγελιών για το καθεστώς δουλεμπορίου που έχουν επιβάλει οι εργολάβοι που δρουν ασύδοτοι, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε προσχηματικά, ότι θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους στο χώρο της καθαριότητας. Για το συγκεκριμένο περιστατικό, αναφέρει ότι «θα ελεγχθεί η νομιμότητα λειτουργίας των εταιρειών καθαριότητας, στις οποίες παρέχει τις υπηρεσίες της η εν λόγω καθαρίστρια».

Ομως οι τοποθετήσεις του υπουργείου είναι πέρα για πέρα προσχηματικές. Γιατί, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ άνθισαν και γιγαντώθηκαν, και στη συνέχεια επί ΝΔ, οι εργολάβοι που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα και τσακίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Με την ανοχή των κυβερνήσεων του δικομματισμού χρόνια τώρα κλέβουν τους εργάτες και στο μεροκάματο και στο ένσημο, καταστρατηγούν τις ΣΣΕ, τους φορτώνουν με τεράστιο όγκο δουλειάς και τους βάζουν να δουλεύουν ανεξέλεγκτα ωράρια. Αυτή την αυθαιρεσία της εργοδοσίας και την τρομοκρατική συμπεριφορά που τη συνοδεύει για να επιβάλει την ασυδοσία της, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου. Μάλιστα σημειώνει πως οι ίδιες συνθήκες επικρατούν και στην καθαριότητα του αεροδρομίου του νησιού.

Την επίθεση σε βάρος της Β. Μανωλοπούλου, καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Παναττική Ενωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού, μέλος της οποίας είναι η Κ. Κούνεβα, η οποία πέρυσι είχε δεχτεί αντίστοιχη επίθεση που προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην υγεία της. Ακόμα, μεταξύ άλλων, ο Πανδημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Θεσσαλονίκης δηλώνει ότι συστρατεύεται στον αγώνα των εργαζομένων που παλεύουν για να φύγουν όλοι οι εργολάβοι από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου