Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Πρακτικά Βουλής στο Νομοσχέδιο με τίτλο "Αναμόρφωση συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο τομέα" 17/12/2009



ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ: ...Πιστεύουμε ότι και αυτό το δημόσιο, δηλαδή του ημετερισμού, το δημόσιο της ομηρίας, της αιχμαλωσίας και λοιπά εκφράζεται και μέσα από το νομοσχέδιο και πολλά είναι τα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν ακριβώς αυτήν την υπογράμμισή μας.
Ένα παράδειγμα μονάχα θα πω: Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Από το 2002, δηλαδή εδώ και επτά χρόνια, απασχολούνται εργαζόμενοι οι οποίοι είναι αποσπασμένοι με σύμβαση εργασίας μίας ημέρας. Δεν είναι ομηρία αυτό; Δεν είναι αιχμαλωσία αυτό; Τότε τι είναι εκβιασμός, τι είναι ομηρία, τι είναι αιχμαλωσία, αν δεν είναι ακριβώς αυτό το ζήτημα; Ένα θέμα για το οποίο οι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όταν ήταν στην αντιπολίτευση, είχαν κάνει πολλές ερωτήσεις και πολλές παρεμβάσεις. Σήμερα αφήνουν αυτούς τους εργαζόμενους πάλι απ’ έξω, στα αζήτητα, ενώ η χώρα έχει αναλάβει σημαντικές αθλητικές πρωτοβουλίες.
Επιγραμματικά θυμίζω: Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καράτε Ανδρών και Γυναικών το 2010, Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων το 2010, Διοργάνωση Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics το 2011, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χειροσφαίρισης το 2011 επίσης, Ολυμπιακοί Αγώνες Κωφών το 2013, Μεσογειακοί Αγώνες στο Βόλο το 2013.
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που μιλάμε ασχολούνται με αυτά ακριβώς τα ζητήματα και είναι εργαζόμενοι των οποίων έχει ανανεωθεί η σύμβασή τους πέντε φορές, χωρίς ούτε δευτερόλεπτο διακοπή. Δουλεύουν με πενθήμερη δουλειά, με πλήρες ωράριο, όπως και οι μόνιμοι. Αυτό, λοιπόν, δείχνει ότι η λογική της ομηρίας συνεχίζεται, όπως συνεχίζονται οι συμβάσεις έργου, συνεχίζονται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης κλπ.
Αυτή είναι, λοιπόν, η ουσία της διαφωνίας μας και ο κορμός της στάσης μας σε ό,τι αφορά την καταψήφιση του νομοσχεδίου....


ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. ...Πρώτον, όσον αφορά ογδόντα περίπου εργαζόμενους στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, υπαλλήλους αποσπασμένους από τον Ο.Π.Α.Π. στη Γενική Γραμματεία εκ των οποίων οι μισοί από το 2000, οι υπόλοιποι από το 2004 που εργάστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της υπηρεσίας και έχουν αποκτήσει εξαιρετική και μοναδική εμπειρία συμμετέχοντας και εργαζόμενοι σε διεθνή συνέδρια, σε πολύ μεγάλους αγώνες με τελευταία διοργάνωση τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, η σύμβασή τους λήγει στις 31.12.2009. Σημειωτέον ότι το κράτος για πάρα πολλά χρόνια δεν τους καλύπτει ασφαλιστικά.
Θέλω να σας θυμίσω ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατά τη συζήτηση που είχε γίνει και στα δύο τελευταία νομοσχέδια του κ. Ιωαννίδη, είχε προτείνει τόσο μέσω εμού που ήμουν Εισηγήτρια όσο και μέσω του κ. Λοβέρδου που ήταν Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος την παράταση των συμβάσεων αυτών ως το 2013 δεδομένου ότι έχουμε πολύ μεγάλες διοργανώσεις μπροστά μας όπως είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες των κωφών, οι Μεσογειακοί Αγώνες το 2013, οι Special Olympics. Αυτοί οι άνθρωποι όπως σας είπα προηγουμένως έχουν πάρα πολύ μεγάλη εμπειρία.
Και το ζητήσαμε αυτό τότε λόγω της εμπειρίας που σας είπα, της άμεσης ανταπόκρισης στις ανάγκες αυτών των τεσσάρων μεγάλων αγώνων αλλά και γιατί δεν δημιουργεί αυτή η παράταση προϋποθέσεις παραπέρα διεκδικήσεων. Επειδή είχαμε επισημάνει από τότε ότι είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος στη διοργάνωση όλων των γεγονότων, θέλω να ισχυροποιήσω την τότε τοποθέτησή μας επισημαίνοντας ότι οι τρεις παραπάνω παράγοντες είναι δεδομένο ότι θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά στο στόχο οικονομίας και τήρησης αν όχι μείωσης των προϋπολογισμών....


ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε... ...Όσον αφορά τους εβδομήντα δυο ανθρώπους οι οποίοι είναι στη Γενική Γραμματεία με σύμβαση μιας μέρας από τον ΟΠΑΠ, είναι από το 2001 και ορισμένοι από το 2004.
Εγώ το 2007 που μπήκα δεν έβαλα κανέναν, αλλά βρήκα και ανθρώπους που ήταν ανασφάλιστοι. Έβαζαν πέντε φορές την εβδομάδα την κάρτα, ενώ ο ΟΠΑΠ είχε μόνο για τρεις μέρες. Ήταν τεράστιο πρόβλημα. Τους λύσαμε το ασφαλιστικό. Τους δώσαμε παράταση να είναι μέχρι τέλος του 2007, μετά τους δώσαμε μέχρι το τέλος του 2008 και φέτος τους έδωσα μέχρι το τέλος του 2009.
Έχω πάρει εκατόν τρεις ερωτήσεις από συναδέλφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. επί του θέματος αυτού. Είναι εκατόν τρεις ερωτήσεις. Δεν μπορεί στην Αντιπολίτευση να πουλάμε θεωρεία και όταν είμαστε κυβέρνηση να τους έχουμε ομήρους.
Έχουμε πάρα πολλούς αγώνες, έχουμε τους Μεσογειακούς Αγώνες το 2013 και το ζήτημα ήταν όλοι αυτοί να μονιμοποιηθούν.
Λοιπόν, είστε υποχρεωμένοι, βάσει αυτών που ζητούσατε –και θα καταθέσω αργότερα τα σχετικά έγγραφα- ότι αυτοί οι άνθρωποι θα είναι εξασφαλισμένοι τουλάχιστον μέχρι το 2013 και θα έχουν την ανάλογη εμπειρία, να λύσετε αυτό το πρόβλημα.
Επομένως, τα εδάφια β’ και γ’ όσον αφορά τα προνόμια, πρέπει να διαγραφούν. Οι συμβασιούχοι θα πρέπει να εξασφαλιστούν.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Κύριε Ιωαννίδη, παρακαλώ τελειώνετε. Είναι ακόμη πολλοί εγγεγραμμένοι ομιλητές.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Καταθέσαμε όμως και μια τροπολογία και μας βάζετε να τη συζητήσουμε μαζί με τα άρθρα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Σύμφωνοι, αλλά μέσα στο χρόνο σας. Αν γίνει αυτό με όλους τους ομιλητές, καταλαβαίνετε ότι θα φτάσουμε το βράδυ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Ναι, αλλά εγώ είμαι υπεύθυνος γι’ αυτούς τους ανθρώπους.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ναι, αλλά αφήστε το Μενίδι και πιάστε τα συγκεκριμένα θέματα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Εγώ τους είχα αυτούς τους ανθρώπους. Ο Βουλευτής ο άλλος δεν τους είχε. Εγώ έζησα μαζί τους δυο χρόνια. Γι’ αυτό ακριβώς μιλώ παραπάνω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ήδη, όμως, ξεπεράσατε το χρόνο σας κατά δυόμισι λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Αυτή την τροπολογία το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρέπει να την αποδεχτεί με αίσθημα ευθύνης και ψυχής. Δεν μπορούμε να λέμε σήμερα άλλα και αύριο άλλα. Είναι δεσμευμένοι και πρέπει να το δεχτούν. Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, και με συγχωρείτε.


ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. ...Θα ξεκινήσω την τοποθέτησή μου, αρχίζοντας, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μία τροπολογία που είχα την τιμή να συνυπογράφω με πρωτοβουλία του πρώην Υφυπουργού κ. Ιωαννίδη, του κ. Μπούρα και άλλων συναδέλφων αναμφισβήτητα εμπειρότερων από εμένα και αφορά σε 73 συμβασιούχους που απασχολούνται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού αποσπασμένοι από τον ΟΠΑΠ. Το «αποσπασμένοι από τον ΟΠΑΠ» έχει ειδική σημασία, διότι αυτοί οι εργαζόμενοι δεν είναι ούτε μπλε, ούτε πράσινοι, ούτε κίτρινοι, ούτε κόκκινοι, είναι από νόμο που έχει εισαχθεί και θεσπιστεί το 2001 και μάλιστα με τη ρητή διατύπωση ότι η απόσπαση γίνεται κατά παρέκκλιση από κάθε γενική ή ειδική διάταξη με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού.
Η παρέκκλιση εξειδικεύει ακριβώς την αναγκαιότητα, διότι αυτοί οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι –υπάλληλοι κατά παρέκκλιση θα έλεγα εγώ νομικά του κράτους δικαίου- απέδειξαν ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες με εθνικό προσανατολισμό. Και λέω εθνικό προσανατολισμό, διότι γνωρίζετε ότι η απόσπασή τους αφορούσε στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αλλά με τέσσερις διαδοχικές νομοθεσίες παρατάθηκε η παραμονή τους εκεί γιατί ήταν δυσαναπλήρωτο για να μην πω αναντικατάστατο το κενό.
Η δική μας τροπολογία, την οποία παρακαλούμε να σκεφθείτε πολύ σοβαρά να την υιοθετήσετε, αφορά στη διάρκεια μέχρι το 2013. Γιατί; Εστιάζω τον εθνικό χαρακτήρα, γιατί ή θα δεχθούμε ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται μέσω του αθλητισμού μας σε εθνικό επίπεδο ή δεν θα το δεχθούμε. Νομίζω ότι κανείς σε αυτήν την Αίθουσα δεν μπορεί να απομακρυνθεί από αυτήν την αντίληψη.
Σας ενημερώνω, λοιπόν, κάτι το οποίο είναι γνωστό για την ανάγκη των Πρακτικών, ότι το 2010 έχουμε Εθνικό Πρωτάθλημα Καράτε, Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, το 2011 Παγκόσμιους Special Olympics και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χειροσφαίρισης, το 2013 Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών, το 2013 Μεσογειακούς Αγώνες. Αυτούς τους αγώνες δεν υπάρχει το πολιτικό, το διοικητικό δυναμικό να τους οργανώσει, διότι αυτοί οι συγκεκριμένοι 73 άνθρωποι κάλυπταν και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Και βεβαίως, το γεγονός ότι υπήρχαν ημερήσιες συμβάσεις που ανανεώνονταν συνεχώς δεν τιμά κανέναν μας σε αυτήν την Αίθουσα, ούτε και εκτός Αιθούσης. Είναι μία παθογένεια η οποία καλείται σήμερα η πολιτεία να την καλύψει γι’ αυτούς τους συγκεκριμένους ανθρώπους...


ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. ...Θα έλθω στην τροπολογία με γενικό αριθμό 22 και ειδικό 13 την οποία καταθέσαμε αρκετοί συνάδελφοι, μεταξύ των οποίων κι εγώ. Θα πω ότι εγώ ως Υφυπουργός για λίγο διάστημα είχα την τύχη δύο φορές να βρίσκομαι στα έδρανα και να συνηγορήσω για την παράταση αυτών των συμβάσεων μιας ημέρας 73 ανθρώπων οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση μ’ αυτούς που κάνουν τη διαλογή για τα ΠΡΟΠΟ που παίζονται. Είναι άνθρωποι με ειδικά προσόντα και με πολύ μεγάλη εμπειρία την οποία απέκτησαν από τη διενέργεια σημαντικών αγώνων όλα αυτά τα χρόνια. Αυτά τα είπαν ο κύριος Ιωαννίδης και η κυρία Βόζεμπεργκ αναλυτικά και δεν θα τα επαναλάβω.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Παρακαλώ, κύριε συνάδελφε, ολοκληρώστε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: Θα πω ότι έχουμε μπροστά μας σημαντικούς αγώνες μέχρι το 2013. Θα πω ότι η κυρία Σακοράφα –προς τιμήν της- όπως έκανε προηγουμένως με τη δική μας κυβέρνηση και σήμερα υπερασπίζεται αυτό το γεγονός. Για να μην μας κατηγορήσατε για το τι κάναμε, εγώ θα καταθέσω όλο αυτό το φάκελο ο οποίος περιλαμβάνει μέσα και τη διαδικασία γιατί, όπως καταλαβαίνετε, οι εκλογές έγιναν όταν δεν το περιμέναμε ούτε εμείς, ούτε εσείς. Όλη η διαδικασία από την πλευρά του κυρίου Ιωαννίδη και των υπηρεσιών είναι εδώ, αλλά και για τη γνώση των συναδέλφων είναι εδώ και όλα τα Πρακτικά τα οποία καλό είναι να τα διαβάζουμε καμία φορά για να μη λέμε, κυρία Υφυπουργέ, άλλα όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση και άλλα όταν καθόμαστε σ’ αυτό το έδρανο, για να έχουμε πάντα την ευθύτητα των λόγων μας. Εγώ συγχαίρω την κυρία Σακοράφα που τα υπερασπίστηκε αυτά. Γι’ αυτό λοιπόν θα τα καταθέσω στα Πρακτικά. Ζητώ να γίνει δεκτή αυτή η τροπολογία γιατί οι άνθρωποι αυτοί θα βρεθούν στο δρόμο.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει επανειλημμένα το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Κύριε Μπούρα, σας παρακαλώ, δεν υπάρχει περιθώριο. Η ώρα είναι 15.30΄ και υπάρχουν ακόμα δέκα ομιλητές.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: Κύριε Υπουργέ, σας ενδιαφέρει αυτό. Εμείς φιλοξενούμε τους ανθρώπους αυτούς και σας λέμε ότι δεν θα κάνουν Χριστούγεννα. Με το νομοθέτημά σας καταδικάζετε όλη την κοινωνία σ’ έναν αποκλεισμό ο οποίος είναι πρωτοφανής. Σας ευχαριστώ πολύ.


(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κύριος Αθανάσιος Μπούρας καταθέτει για τα Πρακτικά τον προαναφερθέντα φάκελο ο οποίος βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. ...Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιτρέψτε μου, πριν κλείσω, να αναφερθώ σε μια σημαντική, κατά τη γνώμη μου, τροπολογία, την οποία και συνυπογράφω μαζί με εξαίρετους συναδέλφους, που αφορά τις ρυθμίσεις για θέματα προσωπικού της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Καθώς η χώρα μας έχει αναλάβει την ευθύνη διεξαγωγής και διενέργειας σημαντικών αθλητικών διοργανώσεων και συνεδρίων έως το 2013, κρίνουμε σημαντικό να παραταθεί η απόσπαση το προσωπικού, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου της Α.Ε. ΟΠΑΠ, που απασχολείται ήδη στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, έως τις 31.12. 2013.
Ενδεικτικά σημειώνω ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι σημαντική, καθώς η χώρα μας θα διοργανώσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καράτε Ανδρών-Γυναικών το 2010, τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων την ίδια χρονιά, τους Παγκόσμιους Αγώνες SPECIAL OLYMPICS το 2011, το παγκόσμιο πρωτάθλημα χειροσφαίρισης το 2011, επίσης, τους 22ους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών το 2013, αλλά και τους Μεσογειακούς Αγώνες στο Βόλο το 2013, επίσης. Ως εκ τούτου και οι 15 συνυπογράφοντες Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θεωρούμε σημαντική την ενσωμάτωση της συγκεκριμένης τροπολογίας, καθώς θα συμβάλει στην αρτιότερη προετοιμασία της χώρας μας και την άριστη διεξαγωγή των συγκεκριμένων αθλητικών διοργανώσεων. Σας ευχαριστώ.


ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: ...Δεύτερον, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ειλικρινά το εξής. Εμείς έχουμε μια γενική τοποθέτηση και ξέρετε ποια είναι, δεν χρειάζεται τώρα να την επαναλάβω. Γιατί δεν λύνετε το πρόβλημα της Γενικής Γραμματείας του Αθλητισμού; Είναι ντροπή. Και είστε συνυπεύθυνοι και οι δύο από το 2001. Οι περισσότερες συμβάσεις, αν δεν κάνω λάθος, έχουν γίνει από το 2001 και οι υπόλοιπες το 2004. Έλεος! Μιλάμε για οκτώ χρόνια. Είναι κόσμος που καλύπτει ανάγκες. Γιατί δεν λύνετε αυτό το θέμα; Τι σας εμποδίζει; Θέλω ένα επιχείρημα. Τι θα πείτε σ’ όλον αυτόν τον κόσμο; Γιατί δεν τον μονιμοποιείτε να τελειώνουμε;...


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: ...Κύριε Πρόεδρε, είναι λάθος των κομμάτων που δεν δέχονται να προχωρήσουμε μαζί σε αυτήν την τομή. Δεν λέω ότι αυτό είναι το άριστο νομοθέτημα. Ασφαλώς υπάρχουν προβλήματα, με κατηγορίες ανθρώπων όπως οι νέοι που ήταν αποσπασμένοι στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Ελπίζω, κύριε Υπουργέ, πως θα βρείτε με τον Υπουργό Πολιτισμού ένα modus Vivendi γι’ αυτό το θέμα, για το οποίο πράγματι είχαμε στο παρελθόν επιμείνει. Διότι από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων αυτοί οι άνθρωποι είναι εκεί και προσφέρουν έργο. Κάτι πρέπει να γίνει....


ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: ...Δυο λόγια για τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Χαίρομαι που επιτέλους ήρθε και από τη Νέα Δημοκρατία η συγκεκριμένη τροπολογία. Τη φέρναμε όλα τα υπόλοιπα κόμματα, αν δεν κάνω λάθος, επί προηγούμενης κυβερνήσεως και δεν έγινε δεκτή.
Έχουμε το κωμικοτραγικό γεγονός –πολλές φορές το αντιμετωπίζουμε εδώ- να τη φέρνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως Αντιπολίτευση, να μη τη δέχεται η Νέα Δημοκρατία ως Κυβέρνηση και τώρα να τη φέρνει η Νέα Δημοκρατία ως Αντιπολίτευση και να μη τη δέχεται το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως Κυβέρνηση. Είναι ένα εύλογο αίτημα και τουλάχιστον, αφού η πρόθεσή σας είναι ως το 2011, τουλάχιστον ως το 2011 να δοθεί αυτή η παράταση....


ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: ...Δεν μας απαντήσατε, όμως, ούτε για τη Γενική Γραμματεία ούτε για τους εργαζόμενους στις Υπηρεσίες Εξυπηρέτησης Μεταναστών, παρ’ ότι το έχω θέσει πάρα πολλές φορές. Γιατί τόση μικροψυχία τελικά γι’ αυτές τις δυο περιπτώσεις;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου