Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Παγωμένοι οι υπουργοί από την άνευ όρων παράδοση

Η φράση κορυφαίου στελέχους που μετείχε στο χθεσινό άτυπο υπουργικό συμβούλιο για τις οικονομικές εξελίξεις ότι "πάμε για αλλαγή τρόπου ζωής προς τα κάτω για το 2010, φανταστείτε τι έχει να γίνει παραπέρα", προϊδεάζει με τον πιο δυσοίωνο τρόπο για την πρωτοφανή κατάσταση που θα διαμορφωθεί στη χώρα ως αντίτιμο του δανεισμού μέσω της ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης.

Συνεπώς, περισσότερο από έντονες είναι οι ανησυχίες για το τι θα πράξει η κυβέρνηση απέναντι στις πιέσεις του ΔΝΤ για επέκταση των μέτρων στον ιδιωτικό τομέα, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και ριζική αναθεώρηση του Προγράμματος Σταθερότητας για το 2011, το 2012 και το 2013, τις οποίες μετέφερε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στους υπουργούς.


Ιδιαίτερα όταν, μάλιστα, ο πρωθυπουργός φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να απάντησε αρνητικά όταν τον ρώτησαν οι Ευ. Βενιζέλος, Χ. Καστανίδης και Μιχ. Χρυσοχοΐδης για το αν η κυβέρνηση συμμετέχει με "κόκκινες γραμμές" στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Το ίδιο είπε σε συνέντευξή του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας ότι "το να βάζουμε κόκκινες γραμμές δεν έχει κανένα νόημα".

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επισπεύδει την προσφυγή στον μηχανισμό, κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει ακόμα και την Κυριακή. Θα έχει προηγηθεί την Παρασκευή κυβερνητική σύσκεψη στο Καστελόριζο, όπου μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός με σχεδόν σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου πήρε την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου για την ενεργοποίηση και ζήτησε από τα μέλη του να τοποθετηθούν επί του θέματος.

Αν και οι υπουργοί τοποθετήθηκαν ομόφωνα υπέρ της ενεργοποίησης του μηχανισμού, ωστόσο εκφράστηκαν προβληματισμοί και ανησυχίες για την επάρκειά του και τον χρόνο που αυτό θα έπρεπε να γίνει. Άμεση προσφυγή στον μηχανισμό φέρεται να ζήτησαν οι: Λ. Κατσέλη, Α. Λοβέρδος, Ευ. Βενιζέλος, Π. Μπεγλίτης και Ά. Διαμαντοπούλου.

Η πλειονότητα των υπουργών εξηγούσε ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα για την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και ότι θα ήθελαν οι όροι του μηχανισμού να έχουν προσδιοριστεί. "Ο μηχανισμός είναι ο στόχος, αλλά είναι ένα θέμα που έχει τις περιπλοκές του" έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαία υπουργός μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Επιπλέον ο κ. Παπανδρέου φέρεται να υποστήριξε ότι θα ήταν προτιμότερο να περάσουν οι εκλογές στη Γερμανία, ωστόσο οι συνθήκες δανεισμού είναι ασφυκτικές. Προς το παρόν εξετάζεται και κατά πάσα πιθανότητα προκρίνεται βραχυπρόθεσμος δανεισμός για ένα μήνα από ευρωπαϊκές χώρες πριν από την πλήρη ενεργοποίηση του μηχανισμού.

Πάντως, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εισηγείται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το τελικό σχέδιο θα πρέπει να είναι όχι μόνο δανειακό αλλά να αποτελεί και ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης και να συνιστά συμφωνία κυβέρνησης - λαού. Δεδομένης και της έντονης δυσφορίας που καταγράφεται απέναντι στην κυβέρνηση εξαιτίας της συμμετοχής του ΔΝΤ στον μηχανισμό, ο κ. Βενιζέλος φαίνεται ότι προτείνει ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να προχωρήσει μόνη της σε αυτή την απόφασή της.

Καν διαψεύδει Γ. Παπανδρέου

Από το υπουργικό συμβούλιο ο κ. Παπανδρέου επιχείρησε εκ νέου να υποστηρίξει την απόφαση του Εcofin, υποβαθμίζοντας τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτή. Έτσι είπε ότι "αν σήμερα η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης για τον δανεισμό της, αυτό είναι αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας που κάνουμε όλοι μας. Αν δεν την κάναμε, απλά δεν θα υπήρχε αυτός ο μηχανισμός".

Πρόσθεσε ακόμη ότι "σήμερα δεν είναι ώρα ούτε για παραπληροφόρηση, ούτε για να αποπροσανατολίζουμε τη συζήτηση σπέρνοντας για μια ακόμη φορά το φόβο και τον πανικό. Αρκετά πια ο φόβος και ο πανικός", για να χαρακτηρίσει ως "μειοψηφική" τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Ωστόσο ο επικεφαλής του ΔΝΤ Σ. Καν θα... διέψευδε τον πρωθυπουργό λίγες ώρες αργότερα δηλώνοντας ότι στη συνεργασία με την Ε.Ε. "θα πρέπει να ακολουθήσουμε τους κανόνες του ΔΝΤ και δεν θα υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση της Ελλάδας". Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στη Ν.Δ. επιρρίπτοντάς της τις ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση και το έλλειμμα, που σύμφωνα με την πρόβλεψη της Eurostat ανέρχεται στο 13,7% για το 2009.

"Τώρα πρέπει να δούμε πού θα κρυφτούν οι "γνωστοί ύποπτοι". Εκείνοι που υποστήριζαν ότι το έλλειμμα του 2009 είναι μονοψήφιο και ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το "φούσκωσε", είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΥΓΗ

6 σχόλια:

  1. ΚΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΌ ΙΣΤΟΡΙΚΌ

    "Χρήματα υπάρχουν"
    "Δεν ζητάμε χρήματα"
    "Θα τα καταφέρουμε μόνοι μας"
    "Θέλουμε ένα όπλο πάνω στο τραπέζι"
    "Πετύχαμε μεγάλη νίκη, η ΕΕ στάθηκε στο ύψος της"
    "Οι αγορές και οι κερδοσκόποι πήραν το μάθημά τους"
    "Δεν θα χρησιμοποιήσουμε τον μηχανισμό"
    "Δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του μηχανισμού βοήθειας"
    "Ο μηχανισμός συγκεκριμενοποιήθηκε, το όπλο είναι γεμάτο"
    "Δεν θα χρησιμοποιήσουμε τον μηχανισμό"
    "Ανακτήσαμε την εμπιστοσύνη των αγορών με το αξιόπιστο πρόγραμμά μας και το έργο μας"
    "Η Ελλάδα απέφυγε την οικονομική χρεοκοπία"
    "Τα σοσιαλιστικά μου αντανακλαστικά ήταν να προστατεύσω τη χώρα από τη χρεοκοπία"
    "Ας μην γελιόμαστε όμως: Το ΔΝΤ, έχει ήδη μπει στη διαδικασία"
    "Εντός των επόμενων εβδομάδων οι αποφάσεις μας για το μηχανισμό"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σα να τα γράφεις σωστα ρε OSCI...
    Οπότε και να σε αππολύσουν εσένα, σε βλέπω να κάνεις καριέρα ως δημοδσιογράφος !

    Αντρέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. THIS IS THE END!!!!!!!
    Η χορογραφία έλαβε τέλος..
    Μια χορογραφία που άρχισε από την εποχή του ΑΒΟΥΡΗ (Σημίτης).
    Όλα ήταν στο πρόγραμμα..υπήρχε αρχή ..μέση και τέλος.!! Φυσικά με πρόθυμους υπηρέτες. Εμπνευστής το ΠΑΣΟΚ του ΑΒΟΥΡΗ συνεχιστές τους κλέφτες της Ν.Δ. και ως τελικός τραγικός χορευτής το ΠΑΣΟΚ του Τζέφρι…..!! Με υποστύλωμα το τραγικό ΚΚΕ…
    Όλο το σχέδιο είχε ένα σκοπό να στηρίξουμε τις τράπεζες του Ροκφέλερ, του Σόρος, της Μπουντεσμπανκ, κτλ!!!!

    «Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη πορεία, μια νέα Οδύσσεια για τον Ελληνισμό.
    Όμως, πλέον, ξέρουμε το δρόμο για την Ιθάκη και έχουμε χαρτογραφήσει τα νερά».
    Αβάπτιστος Καστελόριζο 23-04-2010
    ΥΓ. Ο ελέω Γιαχβε θεού, Βασιλεύς Τζέφρι, αποφάσισε και διέταξε, (τον Χαρτογιακά του ), την προσφυγή στο ΔΝΤ. Χωρίς καν μια απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τους Τύπους.
    Αυτούς ψηφίσαμε…… αυτούς εμπιστευτήκαμε… Αυτούς που τα κονόμησαν επί περίπου 5 μήνες ποντάροντας στην χρεωκοπίας της χώρας.!!!!!!!!
    Είμαστε απίστευτοι εμείς οι Έλληνες!!!!!!
    Μην ακούσω ξανά για άχρηστους και ανίκανους πολιτικούς..είναι γελοίο πια…. Σας βαρέθηκα..αυτά για το καφενείο..εκεί ανήκετε… Το μέλλον είναι ζοφερό…
    Ικανότατους πολιτικούς είχαμε και έχουμε για την υλοποίηση του σχεδίου!!!!!
    Και μιας και είναι της μοδός «ο νοών νοείτω»
    Να ζήσει η Σχοινούσα και όλα τα Κουφονήσια………!!!!!!

    Jmorrison

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απόσπασμα απο συνέντευξη του Μαξ Κάιζερ

    Παρουσιαστής οικονομικών εκπομπών στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα του κόσμου, ανάμεσα στα οποία το BBC, το Αγγλικό Αλ Τζαζίρα και το Russia Today, ο Μαξ Κάιζερ μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», χαρακτηρίζει ανούσια τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας πως τα πραγματικά μέτρα θα μας τα επιβάλει το Δ.Ν.Τ. Θεωρεί πως η Ελλάδα είναι μια χώρα που θα θυσιαστεί από τις διεθνείς αγορές και προτρέπει τους Έλληνες να εμποδίσουν αυτήν την προοπτική.
    Τι προτείνετε; Πώς θα καταφέρουμε να ζητήσουμε δάνεια από τις αγορές;

    Να κάνετε δημοψήφισμα. Όπως στην Ισλανδία. Οι Ισλανδοί αποφάσισαν με 93% να μην δώσουν σε μερικούς τραπεζίτες 5 δις ευρώ. Πρέπει εσείς οι Έλληνες να αποφασίσετε αν θέλετε το Δ.Ν.Τ στη χώρα σας. Η κυβέρνησή σας δεν έχει αυτήν την εντολή. Σας θεωρούν ανόητους και δεν ζητάνε τη γνώμη σας; Θεωρούν πως είστε μωρά και δεν έχετε δικαίωμα λόγου; Πως δεν μπορείτε να αποφασίσετε για τις ζωές σας; Ζητείστε δημοψήφισμα. Θέλετε το Δ.Ν.Τ στη χώρα σας ή όχι; Εσείς έχετε τη δύναμη. Πρέπει να παλέψετε, να αγωνιστείτε. Αν δεν γίνει δημοψήφισμα τότε να γίνουν εκλογές. Να εθνικοποιήσετε άμεσα όλες τις τράπεζές σας, να δημιουργήσετε δύο ή τρεις κρατικές τράπεζες και να αναδομήσετε την οικονομία σας. Μην πάτε μακριά. Κοιτάξτε το μοντέλο που εφάρμοσε η Σουηδία το 1993.

    Στέλιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. … Θα μας το πουν γραφιάδες και παπάδες
    με τούμπανα, παράτες και γιορτάδες.
    Το σύνταγμα βαστούν χωροφυλάκοι
    και στο παλάτι μέσα οι παλατιανοί
    προσμένουν κάτι νέο να φανεί.

    Στολίστηκαν οι ξένοι τραπεζίτες,
    ξυρίστηκαν οι Έλληνες μεσίτες.
    Εφτά ο τόκος πέντε το φτιασίδι,
    σαράντα με το λάδι και το ξύδι

    κι αυτός που πίστευε και καρτερούσε,
    βουβός φαρμακωμένος στέκει και θωρεί
    τη λευτεριά που βγαίνει στο σφυρί.

    Λαέ μη σφίξεις άλλο το ζωνάρι,
    μην έχεις πια την πείνα για καμάρι.
    Οι αγώνες πού ‘χεις κάνει δεν φελάνε
    το αίμα το χυμένο αν δεν ξοφλάνε.

    Λαέ μη σφίξεις άλλο το ζωνάρι,
    η πείνα το καμάρι είναι του κιοτή,
    του σκλάβου που του μέλλει να θαφτεί.

    (Ιάκωβος Καμπανέλης,
    Το Μεγάλο μας Τσίρκο, 1973)

    ΑΝΤΡΕΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κάποτε θα 'ρθουν να σου πουν
    Πως σε πιστεύουν, σ' αγαπούν
    Και πως σε θένε

    Έχε τον νου σου στο παιδί
    Κλείσε την πόρτα με κλειδί
    Ψέματα λένε...

    Κάποτε θα 'ρθουν γνωστικοί
    Λογάδες και γραμματικοί
    Για να σε πείσουν
    Έχε τον νου σου στο παιδί
    Κλείσε την πόρτα με κλειδί
    Θα σε πουλήσουν...

    Κι όταν θα έρθουν οι καιροί
    Που θα 'χει σβήσει το κερί στην καταιγίδα
    Υπερασπίσου το παιδί
    Γιατί αν γλυτώσει το παιδί
    Υπάρχει ελπίδα...

    (ΠΑΥΛΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή