Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Δικαιώθηκε συμβασιούχος

Νέα απόφαση εκδόθηκε χθες από το Εφετείο Δωδεκανήσου (Πολιτικό Τμήμα), με την οποία αναγνωρίζει το δικαίωμα σε συμβασιούχο του Δήμου Πεταλούδων να μετατραπεί η σχέση εργασίας του σε αορίστου χρόνου!

Πρόκειται ουσιαστικά για τη δεύτερη απόφαση που εκδίδεται για τέτοια υπόθεση από το Εφετείο Δωδεκανήσου, γεγονός που σε συνδυασμό με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, εδραιώνει πλέον το δικαίωμα των ενδιαφερομένων.

Σημειώνεται δε πως για παρόμοιες υποθέσεις έχουν εκδοθεί άλλες δύο αποφάσεις από το Πρωτοδικείο Ρόδου (η μία ήταν υπόθεση συμβασιούχων με δικηγόρο τον κ. Μιχάλη Κόκκινο και η δεύτερη αφορούσε τους 10 απολυμένους συμβασιούχους στον βιολογικό καθαρισμό, εκδόθηκε στις 9 Απριλίου και την είχε χειριστεί ο δικηγόρος κ. Φώτης Κωστόπουλος).

Σε ότι αφορά τη τελευταία υπόθεση ο υπάλληλος απασχολούνταν τα τελευταία χρόνια στο Δήμο Πεταλούδων με διαδοχικές συμβάσεις που ανανεώνονταν. Επειδή όμως δεν διέθετε όλα τα τυπικά προσόντα που ζητούσε το ΑΣΕΠ δεν μπορούσε να γίνει αορίστου χρόνου.

Έτσι προσέφυγε στην δικαιοσύνη διά μέσου του δικηγόρου του κ. Μιχάλη Κόκκινου, όπου και δικαιώθηκε.

Αξίζει να τονιστεί πως μέχρι πρόσφατα υπήρχε δυσκολία στην έκδοση αποφάσεων για τέτοιες υποθέσεις καθώς υπήρχε η απόφαση του προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Κεδίκοκλου, σύμφωνα με την οποία «απαγορεύονταν» στα δικαστήρια να εξετάζουν επί της ουσίας τέτοιου είδους υποθέσεις, και έχοντας κρίνει ότι το μόνο αρμόδιο όργανο είναι το ΑΣΕΠ, αλλά και μόνος νόμος το προεδρικό διάταγμα 164/2004 και όχι η Κοινοτική οδηγία σε συνδυασμό με το νόμο 2112/20 που ίσχυε πάντα.

Σημειώνεται επίσης ότι από το Μάιο του 2009 έχει εκδοθεί απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο χωρίς να αποφαίνεται αν ισχύει το προεδρικό διάταγμα 164/2004 ή ο νόμος 2112/20, δίνει το δικαίωμα στο δικαστή για να αποφανθεί ο ίδιος.

Έτσι τόσο η χθεσινή απόφαση όσο και αυτή που εκδόθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2010 από το ίδιο δικαστήριο, τάσσεται με την Ευρωπαϊκή αυτή απόφαση και σημαίνει ότι οι συμβασιούχοι πληρούν τις προϋποθέσεις, πέραν των τυπικών για να μετατραπεί η σύμβαση τους σε αορίστου χρόνου καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκής ανάγκες, ενώ η κοινοτική οδηγία και ο νόμος θεωρούνται πλέον ως ισοδύναμο νομοθετικό μέτρο.

Πηγή: Η ΡΟΔΙΑΚΗ

2 σχόλια:

  1. ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΥ ... ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟ ΑΥΤΙ! ΜΑΚΑΡΙ ΓΙΑΤΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΜΕΡΕΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή