Κυριακή, 25 Απρίλιος 2010 22:29 Πολιτεία/Β.Χ. .
Πολύ συγκινητικό ήταν το διάγγελμα του πρωθυπουργού. Ειδικά εκεί που λέει ότι μας περιμένει ένα συναρπαστικό ταξίδι προς την Ιθάκη. Όπου θα φτάσουμε με τα σώβρακα μετά από 20 χρόνια και θα βρούμε 40 περίεργους να μένουν στο σπίτι μας ….
(από τη στήλη «Κακοήθειες», της χθεσινής ΑΥΓΗΣ)
Γιώργο άλλαξέ τα όλα, φώναζαν το 2004 στον Γιώργο Παπανδρέου οι οπαδοί του. Και να που ήρθε η ώρα, μεσολαβούντος του Δ.Ν.Τ, να τα αλλάξει όλα συθέμελα.
Στο δημόσιο τομέα, ετοιμάζονται χιλιάδες απολύσεις όχι μόνο συμβασιούχων, αλλά και μόνιμων. Ήδη, τόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, όσο και ο υπουργός Οικονομικών, έχουν προλειάνει το έδαφος, λέγοντας πως το άρθρο 103 του Συντάγματος προβλέπει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν οργανικές θέσεις είναι μόνιμοι εφόσον αυτές οι θέσεις υπάρχουν.
Και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (που στο μακρύ βίο της μεταπολιτευτικής του διαδρομής έβαλε και αυτό, όχι λιθαράκι αλλά, κοτρώνες θεόρατες για τη διόγκωση του δημόσιου τομέα) έχει υπολογίσει ότι είναι σε θέση να συγχωνεύσει ή να καταργήσει περί τις 200 υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και ότι για περίπου 50 από αυτές το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί αμέσως.
Προηγουμένως, υπολογίζεται ότι θα έχουν απομακρυνθεί 76.000 συμβασιούχοι του Δημοσίου και 40.000 συμβασιούχοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Όλοι αυτοί, μαζί με 17.000 αναπληρωτές και ωρομίσθιους που δεν θα βρουν θέση φέτος στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα προστεθούν στη λίστα των ανέργων πολιτών της χώρας με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ, η απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα θα δημιουργήσει νέες στρατιές απελπισμένων ανέργων.
Οι τυχεροί, που παρόλα αυτά θα παραμείνουν στην εργασία τους στο δημόσιο τομέα, θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα των περικοπών (που ξεκίνησαν ήδη) και στο πάγωμα των μισθών για τα επόμενα χρόνια.
Στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων (που διαμορφώνουν τον κατώτατο μισθό) ενίσχυση των ευέλικτων μορφών εργασίας, περικοπές σε 13ο και 14ο μισθό εντός του 2010, ενώ προωθήθηκε ήδη η μείωση από 50% σε 30% της προσαύξησης για εργασία το Σαββατοκύριακο.
Στο ασφαλιστικό αλλάζουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και οι συντάξεις. Τα πρώτα αυξάνονται οι δεύτερες μειώνονται, κατ’ επιταγή του Δ.Ν.Τ, που θα εισακουστεί, αφού, όπως είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δεν είμαστε σε θέση να θέτουμε «κόκκινες γραμμές».
Με βάση το κυβερνητικό σχέδιο οι πρώτες μειώσεις στις συντάξεις ξεκινούν φέτος, οι αλλαγές συνεχίζονται το 2011, ακολουθεί νέο κύμα περικοπών το 2013 και οι ανατροπές ολοκληρώνονται το 2018.
Οι εκπρόσωποι του Δ.Ν.Τ ζητούν πετσόκομα της κρατικής χρηματοδότησης στα ελλειμματικά Ταμεία (πιέζουν για μείωση των κρατικών δαπανών για τις συντάξεις από 4,8% του ΑΕΠ στο 2,4%) ως προάγγελο της ολοσχερούς απόσυρσης του κράτους από την κοινωνική ασφάλιση, κάτι που συνιστά παράκαμψη του άρθρου 102 της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας που προβλέπει τριμερή χρηματοδότηση (κράτος-εργοδότες-εργαζόμενοι), αλλά και συνταγματική παραβίαση, αφού το Ελληνικό Σύνταγμα προβλέπει, με το άρθρο 128 παρ. 1, την επικύρωση της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας.
Κι ενώ, για να πάρει κανείς το αντίστοιχο 70% των σημερινών συντάξιμων αποδοχών θα πρέπει να μείνει στη δουλειά περισσότερο από 50 χρόνια, το ΕΣΥ μάλλον δεν θα είναι σε θέση να τον διατηρεί υγιή για να τα βγάλει πέρα, καθώς στις δαπάνες για την υγεία αναμένονται μεγάλες περικοπές.
Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο να παγώσουν οι προσλήψεις, που σημαίνει ότι και το νέο Νοσοκομείο Κατερίνης, όταν με το καλό ξεκινήσει να λειτουργεί, θα λειτουργεί προβληματικά.
Προβληματική, έτι περεταίρω, θα είναι και η λειτουργία των δημόσιων σχολείων, καθώς το νέο σχολείο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν αποκλείεται να λειτουργεί με σπόνσορες.
Το σίγουρο είναι ότι ο περιορισμός των εκπαιδευτικών θα είναι πιο δραστικός κι απ’ αυτόν που προέβλεπε η υπουργός Παιδείας, ενώ τα 30άρια τμήματα μπορούν να ξεχειλώσουν ακόμη περισσότερο. Έτσι και η Κατερίνη, που δε θα χρειάζεται πλέον όσα νέα σχολικά κτίρια διεκδικούσε, θα συμβάλει στην εξοικονόμηση πόρων. Σε βάρος βέβαια της εκπαίδευσης και μόρφωσης των παιδιών της, αλλά αυτό είναι μια παράμετρος που δεν αφορά το Δ.Ν.Τ και προφανώς και την κυβέρνηση που το προσκάλεσε.
Στο μεταξύ, και όσο οι μισθοσυντήρητοι και οι μικρομεσαίοι της χώρας θα θυσιάζουν τα «άγια των αγίων» τους για τη «σωτηρία της πατρίδας», που λέει ο πρωθυπουργός, το Δ.Ν.Τ και οι εταίροι μας θα αποκομίζουν κέρδη δισ. ευρώ.
Πηγή : http://www.eptanews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1948:2010-04-25-19-31-59&catid=40:reportace&Itemid=29
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου