Εδώ και μερικούς μήνες επικροτούμε τα σκληρά οικονομικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση και καλούμε τη γενιά μας, αλλά και όλους τους Έλληνες εργαζόμενους να τα στηρίξει για να σωθεί η ελληνική οικονομία απ' τη χρεοκοπία. Μόλις πρόσφατα, στηρίξαμε την αυτονόητη απόφαση του οικονομικού επιτελείου να περικόψει τις χρυσές ρυθμίσεις του πανάκριβου λουκέτου Χατζηδάκη στην Ολυμπιακή Αεροπορία, σύμφωνα με το οποίο κάποιος μπορεί να μεταταχτεί στο δημόσιο με μισθό Ολυμπιακής ή να πάρει 50% προσαύξηση ενσήμων για να βγει πρόωρα στη σύνταξη. Μάλιστα, δεδομένων των προειδοποιήσεων ΓΑΠ για τα ρετιρέ του δημοσίου και την ιδιωτική παρασιτική οικονομία το σαββατοκύριακο που πέρασε, θεωρήσαμε ότι επιτέλους ήρθε η ώρα. Η καμπάνα χτυπάει για τα ρετιρέ.
Δυστυχώς όμως,
απ' ότι φαίνεται υπάρχουν μερικά ρετιρέ που καλά κρατούν. Στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε πριν από μερικές μέρες εξαιρούνται από το λογιστικό προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος, βάσει βιβλίων εσόδων - εξόδων και αποδείξεων πώλησης, οι συνήθεις ύποπτοι. Ταξιτζήδες, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, δικηγόροι, βενζινοπώλεις και πολλοί άλλοι παίρνουν αναβολή ενός έτους. Την ίδια στιγμή μισθωτοί, συνταξιούχοι και κοινοί ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν άμεσα το μάρμαρο της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Τα ρετιρέ των εξαιρέσεων κατάφεραν για πολλοστή φορά να βγάλουν την ουρά τους απ' έξω, αφήνοντας στους άλλους να πληρώσουν το λογαριασμό.
Ένα πράγμα έχουμε να πούμε κι ας ελπίσουμε ότι θα γίνει κατανοητό από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Πορευτείτε με οδηγό την κοινωνική δικαιοσύνη και μην παρεκτρέπεστε. Μην υποκύπτετε σε πιέσεις της κάθε πεθαμένης ιστορικά και κοινωνικά συντεχνίας. Βάλτε μυαλό. Πάρτε πίσω τις επαίσχυντες εξαιρέσεις γιατί θα σας πάρει και θα σας σηκώσει. Πείτε όχι στα ρετιρέ των εξαιρέσεων.
Με όλο το σεβασμό, θα διαφωνήσω όχι τόσο με τα γραφόμενα, αλλά με τη λογική που διαπερνά το άρθρο από το G700.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ θεωρία των "ρετιρέ" πρωτοδιατυπώθηκε από ένα σημαντικό πολιτικό της νεώτερης Ελλάδας στα μέσα της δεκαετίας του ΄80, αναφερόμενος στους τραπεζοϋπαλλήλους, στις κινητοποιήσεις τους και στις (όντως) καλλίτερες συνθήκες αμοιβών και ασφάλισης τους από άλλες κατηγορίες εργαζομένων.
Η αλήθεια ήταν ότι οι καλλίτερες συνθήκες αποτελούσαν κατακτήσεις, αποτέλεσμα σκληρών αγώνων, που στην πορεία αποτέλεσαν σημαδούρα και φάρο για αγώνες και νίκες και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων. (Να σημειωθεί ότι ό ίδιος σημαντικός πολιτικός, το 1979, όντας τότε στην αντιπολίτευση, είχε χαρακτηρίσει τους τραπεζουπάλληλους ως "πρωτοπορία του εργατικού κινήματος").
Έκτοτε αρχίσαμε να λέμε οι μισοί τους άλλους μισούς ρετιρέ με προφανές αποτέλεσμα τη διάσπαση.Ρετιρέ οι υπάλληλοι της ΔΕΗ, μετά της Ολυμπιακής (αυτοί ρετιρέ και όχι ο Βγενόπουλος και ο Βασιλάκης), αργότερα ρετιρέ οι "τεμπέληδες" Δημόσιοι υπάλληλοι...Μετά για τους συμβασιούχους ρετιρέ αποτελούσαν οι μόνιμοι εργαζόμενοι, και ούτω καθ΄εξής.
Ας μη ξεχνάμε ότι κάποιοι απολυμένοι stagiers θεωρούν ρετιρέ τους μονοημερίτες της ΓΓΑ κλπ.
Βεβαίως ας μη θεωρηθεί ότι με τα λεγόμενά μου θέλω να υποστηρίξω ακρότητες και παράλογες αντιλήψεις που αναπτύσσονται μέσα στις γραμμές της εργατικής τάξης.
Ούτε βέβαια θέλω να γίνω "παπακωνσταντινότερος" του Παπακωνσταντίνου για το Νομοσχέδιο...
Δεν είμαι υπερ της φορολογικής ασυλίας ομάδων πληθυσμού και ας φορολογήσει εν πάση περιπτώσει και τους "προνομιούχους ταξιτζήδες", αλλά μου κάνει εντύπωση ότι το άρθρο του G 700 δεν αναφέρεται στους Λάτσηδες, στους Κοκκάληδες, στους μεγαλοτραπεζίτες και μεγαλοκαναλάρχες που απολαμβάνουν φορολογική ασυλία. Αυτοί "βρίσκονται" στο νομοσχέδιο ?
Τι μας προτείνει λοιπόν το άρθρο ?
Να αφήσουμε στην άκρη το κεφάλαιο, και στο όνομα ότι κάποιοι βγάζουμε 1000 ΕΥΡΩ να ονομάζουμε συντεχνίες και ρετιρέ αυτούς που παίρνουν 2000 ?
Επομένως :
Ή επιπόλαια γραμμένο το άρθρο ή σκόπιμο...
Πάντως ένα είναι σίγουρο, ότι η διασπαστική θεωρία που προβάλλει, ούτε προοδευτική είναι ούτε καινούρια.
Απλώς ηθελημένα ή αθέλητα συμβουλεύει το "διαίρει και βασίλευε"...
Αφού βέβαια στην αρχή...ξεκινώντας, η γραφίδα του συντάξαντος "αφαιρείται"..."ξεχνιέται" και στηρίζει τα μέχρι τώρα μέτρα της Κυβέρνησης...
Κακό αυτό ?
Όχι βέβαια, αλλά όχι και βασιλικότεροι του βασιλέως βρε "συνάδελφοί" μου (του G700), όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να δηλώσει ότι τα μέτρα (κατά το : μας πήραν μέτρα) ξεφεύγουν από την ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ.
Αντρέας Μητρόπουλος
Ένα έχω να πω. Αυτή είναι η δύναμη των ΜΜΕ που τόσο μας έχει επηρεάσει με τον αποπροσανατολισμό της και μας έχει κάνει να στρεφόμαστε ενάντια στα κεκτημένα τόσων χρόνων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ όπως φαίνεται, με την τόση πίεση των ημερών, έπεσα θύμα αυτού του αποπροσανατολισμού. Ναι, φίλε Ανδρέα, αντί να κοιτάω για εξισώσεις προς τα πάνω δικαιωμάτων και περικοπές από την λεγόμενη "ελιτ" της Ελλάδας (βλέπε πχ Βιομήχανους, Τράπεζες) συμφώνησα με το παραπάνω άρθρο.
Πρέπει να έχουμε τα μάτια μας τελικά ορθάνοιχτα γιατί μας βομβαρδίζουν με κάθε λογής αντιλαϊκές απόψεις τόσο καλά συνταγμένες που πραγματικά μπερδεύουν το μυαλό μας.
Και μια απορία μου. Βγήκαν τα μέτρα για τη φορολόγηση. Γιατί αυτοί που έχουν τον πιο πολύ πλούτο πήραν "παράταση" για το επόμενο έτος στη φορολόγηση, ενώ μισθωτοί και συνταξιούχοι θα επομιστούν τα βάρη από φέτος; μήπως όταν μαζέψουν και τα λίγα λεφτά που έχουμε γυρίσουν και μας πουν από την ΕΕ ότι τελικά δε μαζέψαμε αρκετά και πρέπει να πληρώσει ο φτωχός λαός κι άλλα; Και ενώ θα έχουμε ήδη φτάσει σε κατάσταση εξαθλίωσης, θα μας ζητάνε κι άλλα;
Βάλτε τους όλους στο σκαμνί να δούμε ποιοι τα έφαγαν και βάλτε τους να πληρώσουν. Και κάντε το γρήγορα αν θέλετε να πιστέψουμε ότι κι εσείς οι πολιτικοί εξυπηρετείτε τα συμφέροντα του λαού που σας εκλέγει. (το τελευταίο σχόλιο μου με κάνει και να χαμογελάω λίγο, γιατί με κάνει να φαίνομαι και λίγο ανόητος που μπορεί να περιμένω έστω και μια φορά ότι θα πληρώσουν αυτοί που πρέπει τα χρέη τους και ότι οι πολιτικοί μας εκλέγονται για το καλό μας)