Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Κάν' το όπως η Ουγγαρία;

Τον Νοέμβριο του 2008 η Ουγγαρία πήρε δάνειο ύψους 15,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να μειώσει την πίεση που δεχόταν από τις αγορές λόγω της κακής κατάστασης της οικονομίας. Είχε προηγηθεί η πτώση του φιορινιού κατά 10% και η αξιολόγηση της ουγγρικής οικονομίας με BBB+ από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Το πακέτο βοήθειας ήταν συνολικά 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να δανείζει 8,4 δισ. και τη Διεθνή Τράπεζα 1,3 δισ.

Οι όροι για το δάνειό μας είναι αρκετά οικείοι: μείωση της κυβερνητικής δαπάνης κατά 2% του ΑΕΠ μέσω παγώματος των μισθών στον δημόσιο τομέα, κατάργηση του 13ου μισθού, μείωση της 13ης σύνταξης και κατάργησή της για όσους παίρνουν πρόωρη σύνταξη, καθυστέρηση στην τιμαριθμοποίηση ορισμένων κοινωνικών παροχών, μείωση των εξόδων των υπουργείων. Επίσης ρυθμίσεις για την διασφάλιση της ρευστότητας των τραπεζών και στόχος μείωσης του πληθωρισμού στο 3%. Τον Ιούνιο του 2009 η ουγγρική κυβέρνηση ψήφισε τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, αύξηση του ΦΠΑ και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών.

Όλα αυτά είχαν όμως αποτέλεσμα; Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η καταβολή του δανείου, αλλά η Ουγγαρία είναι αντιμέτωπη με τον στασιμοπληθωρισμό, αφού τα στοιχεία δείχνουν 6,2% πληθωρισμό και 11,1% ανεργία.

Κ.Π.

Πηγή: Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου