Από 1.600-3.000 ευρώ χάνουν ένα εκατομμύριο υπάλληλοι και συνταξιούχοι του Δημοσίου - Στην ανεργία 50.000 συμβασιούχοι
Αφαιρούν 24 δισ. ευρώ από τα νοικοκυριά μέσα σε δύο χρόνια. Ελεύθερες οι απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Σκληρό παζάρι για τον 14ο μισθό στις επιχειρήσεις
Ενα εκατομμύριο νοικοκυριά θα χάσουν από 1.600-3.000 ευρώ τον χρόνο ενώ θεωρείται βέβαιο ότι .... πάνω από 50.000 συμβασιούχοι του Δημοσίου θα βρεθούν εφέτος, μόλις λήξει η σύμβασή τους, στο ταμείο ανεργίας. Σε αυτούς θα προστεθούν δήμαρχοι, κοινοτάρχες, νομάρχες, εργαζόμενοι σε δήμους και δημοτικές επιχειρήσεις που οι θέσεις τους καταργούνται με τον «Καλλικράτη».
Και αν ο λογαριασμός είναι βαρύς για τους δημοσίους υπαλλήλους των οποίων η εργασία δεν απειλείται αφού δεν τίθεται θέμα κατάργησης της μονιμότητας, το ΔΝΤ απαιτούσε ως και την Πέμπτη το βράδυ, όταν έκλεινε η συμφωνία, την περικοπή του 14ου μισθού, και την απελευθέρωση των απολύσεων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Οι πληροφορίες ήθελαν τον υπουργό Εργασίας κ. Αν. Λοβέρδο να αντιστέκεται στην πρόταση την οποία απορρίπτουν όχι μόνο τα συνδικάτα αλλά και ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος, ο οποίος μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου δήλωσε: «Τούτες τις κρίσιμες στιγμές είμαστε συμπαραστάτες στην αναγκαία εθνική προσπάθεια. Αυτή την ώρα απαιτείται πολιτική ευθύνη και κοινωνική σύμπνοια. Οι σύγχρονες επιχειρήσεις μπορούν και θα συμβάλουν να υπάρξει ξανά προοπτική ανάπτυξης και δουλειές».
Σε αυτό το πλαίσιο, ως την ώρα που γραφόταν το ρεπορτάζ οι διαπραγματεύσεις το βάρος των οποίων σηκώνει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και ο υφυπουργός κ. Φ.Σαχινίδης ήταν σκληρές. Ζητούσαν από τους ελεγκτές να μην επιμείνουν στην πρόταση για κατάργηση του 14ου μισθού και των συλλογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα, αλλά να αποδεχθούν συμφωνία για μείωση του κόστους εργασίας κατά 10% την προσεχή τριετία. Αντιθέτως οι ξένοι απαιτούσαν ακόμη και την κατάργηση ορισμένων θρησκευτικών αργιών για το Δημόσιο (όπως αυτή των Θεοφανίων).
Μεγάλες και ουσιώδεις αναμένεται να είναι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Τα μέτρα για τις συντάξεις θα έχουν εφαρμογή «εδώ και τώρα» στο Δημόσιο - και τους ένστολους- όπου υπάρχει κύμα εξόδου από εργαζομένους με ώριμα δικαιώματα. Η κατεύθυνση που έδωσε το ΔΝΤ είναι να μειωθεί στο 65% (από 80% σήμερα) το ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού από τη σύνταξη.
Είναι προφανές ότι οι συντάξεις του μέλλοντος θα είναι χαμηλότερες από τις σημερινές, αλλά και όσοι παίρνουν σύνταξη πάνω από 1.400 ευρώ από τον ΟΑΕΕ, το ΙΚΑ ή τα άλλα Ταμεία θα έχουν μείωση από 5-10% τον μήνα λόγω της επαναφοράς της εισφοράς του Λογαριασμού Αλληλεγγύης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΛΑΦΚΑ). Οι απώλειες θα κυμανθούν από 70 ευρώ στη σύνταξη των 1.400 ευρώ ως 250 ευρώ για τις πολύ υψηλές συντάξεις των 2.500 ευρώ.
Το στοίχημα τώρα για την κυβέρνηση αλλά και για την οικονομία έχει μεταφερθεί στην αποδοχή των σκληρών μέτρων τα οποία στην πλήρη εφαρμογή τους θα αφαιρέσουν σε δύο χρόνια- ως τον Ιούνιο του 2012- από τα νοικοκυριά εισοδήματα ύψους 24 δισ. ευρώ (10% του ΑΕΠ). Μόνον έτσι, εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη που θα κληθούν να υποστηρίξουν τη συμφωνία στη Βουλή, η Ελλάδα μπορεί να βγει ξανά στις αγορές για να καλύψει, παράλληλα με τη βοήθεια των 140-150 δισ. ευρώ, μέρος από τις δανειακές ανάγκες της.
ΖΩΗΣ ΤΣΩΛΗΣ / TO BHMA
Ε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ΄στο Διάολο...
Όχι και σκληροί διαπραγματευτές ο Παπακωνσταντ'ινου και ο Σαχινίδης...