Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Πρακτικά Βουλής

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009

Στο νομοσχέδιο με τίτλο "Σύστημα Άυλων Τίτλων, διατάξεις για την Κεφαλαιαγορά, φορολογικά θέματα και λοιπές διατάξεις"

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: "Σύστημα Άυλων Τίτλων, διατάξεις για την Κεφαλαιαγορά, φορολογικά θέματα και λοιπές διατάξεις".

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Τα λόγο έχει ο εισηγητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Δημήτριος Ανδρουλάκης.

Έχουμε καταθέσει ορισμένες τροπολογίες γι’ αυτή την άδικη συμπεριφορά απέναντι στους εργαζόμενους του ΟΠΑΠ, τους εργαζόμενους μίας ημέρας, με σύμβαση μίας ημέρας, οι οποίοι επί επτά συναπτά έτη καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Και σας λέμε να παρατείνουμε την απόσπασή τους έως το 2013 διότι είμαστε γεμάτοι από αγώνες, έχουμε τους Μεσογειακούς Αγώνες. Κάντε το αυτό.
Ήθελα απλώς να πω γι’ αυτή την τροπολογία που την έχω υπογράψει και εγώ, ότι την υπέγραψα μόνο ως υποχρέωση απέναντι στους εργαζόμενους του κράτους. Κατά τα άλλα διαφωνώ απολύτως με τις ρυθμίσεις που πήραν και οι δικές μας κυβερνήσεις, που οι διαρκείς εξαγορές, συγχωνεύσεις, ιδιωτικοποιήσεις μεταφέρουν τα βάρη στους ασφαλισμένους ή στους φορολογούμενους. Μόνο ως υποχρέωση του κράτους προς τους εργαζόμενους καταθέτω αυτή την τροπολογία μαζί με άλλους συναδέλφους.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κύριος Νικόλαος Καραθανασόπουλος.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Απ’ αυτή την άποψη εμείς θα επιμείνουμε σε αντίθεση με τη λογική που διέπει εδώ πέρα την πλειοψηφούσα λογική του Κοινοβουλίου γι’ αυτό το άρθρο το οποίο ψηφίστηκε με ευθύνη της Πλειοψηφίας χθες για τη διατήρηση του απαράδεκτου καθεστώτος όπου η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. προχώρησε πριν από επτά χρόνια, όπως είπε και ο εισηγητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., για τις ημερήσιες συμβάσεις -που η σημερινή Κυβέρνηση το βρήκε και το συνεχίζει - και ενώ βεβαίως καλύπτουν πάγιες και λειτουργικές ανάγκες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Η διαπάλη η οποία γίνεται είναι η διάρκεια, αν θα είναι ένας χρόνος ή δύο ή τρία χρόνια, ενώ επί της ουσίας αυτό το οποίο πρέπει να αποδειχθεί είναι ότι θα πρέπει να γίνουν αορίστου χρόνου από τη στιγμή που καλύπτουν πάγιες και λειτουργικές ανάγκες μετά από επτά χρόνια και να σταματήσει η δαμόκλεια σπάθη της ανανέωσης ή όχι της σύμβασής τους και να επικρέμεται στα κεφάλια τους αξιοποιώντας τους ως ψηφοθηρικό και εκβιαστικό μηχανισμό. Αυτή είναι η λογική.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει η ειδική αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Άννα Φιλίνη.

ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Συζητήσαμε σε τέσσερις συνεδριάσεις ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν έχει καμία συνοχή στα άρθρα τα οποία μας προτάθηκαν. Ερχόμαστε την τελευταία μέρα να συζητήσουμε τρεις τροπολογίες ενώ υπήρχαν σοβαρότατα ζητήματα τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αναφερθεί σε ξεχωριστά νομοσχέδια και να είχε υπάρξει μία ιδιαίτερη συζήτηση.

Ιδιαιτέρως θέλω να σημειώσω το εξής: Έχουμε κι εμείς, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης - αλλά αναφέρομαι και σε μας πιο συγκεκριμένα- τροπολογίες τις οποίες καταθέσαμε εγκαίρως. Σ’ αυτές τις τροπολογίες δεν είχαμε καμία τοποθέτηση από την πρώτη μέρα εκ μέρους της Κυβερνήσεως και εκ μέρους των Βουλευτών της Πλειοψηφίας.

Θέλω να τονίσω το εξής: Τις θέσεις τις οποίες πάνω σε αυτά τα θέματα προέβαλε η Κυβέρνηση και μάλιστα με τροπολογίες δικές της, φρόντισε να τις εισαγάγει μέσα στο σώμα του νομοθετήματος και να τις ψηφίσουμε χθες πολύ γρήγορα, εν συντομία, χωρίς καν να προλάβουμε να συζητήσουμε. Σήμερα ερχόμαστε εμείς να προβάλουμε μια τροπολογία, για παράδειγμα, η οποία χθες έχει συζητηθεί εν συντομία με προτάσεις της Κυβέρνησης.

Αναφέρομαι πολύ συγκεκριμένα στην τροπολογία μας σχετικά με τον ΟΠΑΠ. Εδώ και δύο μήνες περίπου έχει προβληθεί αυτό το θέμα των εργαζομένων στον ΟΠΑΠ. Έχουμε συζητήσει το θέμα, έχουμε προβάλει άλλη τροπολογία και χθες τη νύχτα ψηφίστηκε το θέμα μέσα στο σώμα του νομοσχεδίου, όπως το έβλεπε η Κυβέρνηση, δίνοντας τη δυνατότητα μονάχα για ένα χρόνο στους εργαζόμενους να πάρουν μια παράταση της ένταξής τους στο δημόσιο.

Έχουμε πει ότι όλη αυτή την περίοδο μέχρι το 2013 οι εργαζόμενοι είναι αναγκαίοι στις θέσεις τους. Αλλά όχι μόνο αυτό. Επειδή εδώ και καιρό προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, θα έπρεπε να δοθεί η δυνατότητα – αυτό τουλάχιστον προτείνει η δική μας τροπολογία - να γίνουν εργαζόμενοι επ’ αορίστου χρόνου. Αυτό εμείς συνεχίζουμε να το προβάλουμε, παρά το γεγονός ότι χθες ψηφίστηκε η τροπολογία έτσι όπως την ήθελε η Κυβέρνηση και θεωρούμε ότι θα έπρεπε να υπάρξει μια απάντηση από τη μεριά του κυρίου Υπουργού στη θέση την οποία έχουμε προβάλει.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα να κάνω μόνο μια διευκρίνιση για να γραφεί στα Πρακτικά. Επειδή στο συζητούμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών έχει συμπεριληφθεί η διάταξη για την παράταση της απόσπασης στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού προσωπικού του ΟΠΑΠ, με σκοπό την ανάληψη διεθνών αθλητικών οργανώσεων που θα διεξαχθούν στη χώρα μας το 2009, πρέπει, κύριε Πρόεδρε, τον πάπυρο του νομοσχεδίου να υπογράψει και ο Υπουργός Πολιτισμού. Είναι τακτοποιητικό θέμα, γι’ αυτό οφείλω να κάνω αυτή τη διευκρίνιση.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε. Ας δοθεί στα Πρακτικά, κύριε Υφυπουργέ.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών):
Το καταθέτω λοιπόν για τα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αθανάσιος Μπούρας καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα διόρθωση, η οποία έχει ως εξής:)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Λαφαζάνης έχει το λόγο για οκτώ λεπτά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Υπάρχει άλλη τροπολογία για τους συμβασιούχους του Υπουργού Πολιτισμού. Μέγα θέμα έχει δημιουργηθεί με την Ακρόπολη. Κλείνετε τα αυτιά σας, κλείνετε τα μάτια σας. Δεν θέλετε να αντιμετωπίσετε το υπαρκτό πρόβλημα.

Σας καταθέσαμε τροπολογία, δεν βλέπω να παίρνετε θέση, τροπολογία για τους συμβασιούχους μιας ημέρας στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού που πάτε να τους διατηρήσετε ομήρους, παρατείνοντας τις συμβάσεις μιας ημέρας για ένα χρόνο.

Και σας ερωτώ: Δεν είναι τρομοκρατία αυτή η πολιτική των συμβάσεων μιας ημέρας; Δεν είναι τρομοκρατία η πολιτική των συμβάσεων ενός μήνα των καθαριστριών στις Εφορίες που σας κατήγγειλα, με τετράωρη απασχόληση, χωρίς δώρα, χωρίς εορτές;
Τι πολιτικές είναι αυτές; Τι μηνύματα στέλνουν στην κοινωνία; Με τον αυταρχισμό των ιδιώνυμων θα αντιμετωπίσετε αυτά τα προβλήματα; Λυπάμαι πάρα πολύ.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ:
Επιβεβαιώνεται, τέλος πάντων, για ακόμη μια φορά ότι οι τακτικισμοί, οι εντυπωσιασμοί, η όξυνση της λεκτικής αντιπαράθεσης αποτελούν το φερετζέ της προσπάθειας απόκρυψης της συμφωνίας στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν κάνει τα Κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Εδώ παρακολουθήσατε ακόμη μια παράσταση τέτοιου είδους. Οι διάφορες προτάσεις διαχείρισης, τα διάφορα διαχειριστικά ανοίγματα είτε είναι φιλελεύθερα είτε είναι σοσιαλδημοκρατικά είτε οπορτουνιστικά είναι και αδιέξοδα, αλλά και αντιλαϊκά.
Αυτό το οποίο προσπαθούν με το να εξωραΐσουν την κατάσταση είναι αναποτελεσματικό, γιατί προσπαθούν να κρατήσουν δυο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη, να τα έχουν καλά και με το κεφάλαιο και με το λαό, που επί της ουσίας σημαίνει τα βάρη στο λαό.
Επί της ουσίας, δηλαδή, δεν αμφισβητούν αυτά τα ανοίγματα διαχείρισης, τη λογική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, τον ευρωμονόδρομο, αλλά τον εξωραΐζουν. Και δεν πρέπει να έχει ο λαός καμία εμπιστοσύνη στα Κόμματα του ευρωμονόδρομου. Επιβεβαιώθηκε για μία ακόμα φορά, όπως για παράδειγμα το ότι φάσκουν και αντιφάσκουν με την πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Στο προηγούμενο σχέδιο νόμου για το ΤΕΚΕ είχε καταθέσει πρόταση τροπολογίας να διατηρηθεί το καθεστώς της μίας ημέρας για τους εργαζόμενους του ΟΠΑΠ. Σήμερα, ως να μη συμβαίνει τίποτα, λέει τα αντίθετα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ορίστε, κύριε Πρόεδρε, έχετε το λόγο.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ:
Εδώ, σ’ αυτή την Αίθουσα ο κ. Λιάπης και ο κ. Ιωαννίδης είχαν υποσχεθεί ότι θα φέρουν διάταξη που θα ρυθμίζει το θέμα των εργαζόμενων στον ΟΠΑΠ που είναι στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Μέχρι το 2013 έχει έργο η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, εκτός αν θέλουν, όπως κάνουν και σε άλλες υπηρεσίες και τομείς, να διώξουν αυτούς που είναι εκεί για να βάλουν, όπως έκαναν πέντε χρόνια, τα λεγόμενα "δικά μας παιδιά".

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Θα αρχίσω την ομιλία μου αναφερόμενος στο ζήτημα των εργαζομένων στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με απόσπαση από τον ΟΠΑΠ, για να τελειώνει ένα ζήτημα που πραγματικά είναι ζήτημα εμπαιγμού έναντι των εργαζομένων αυτών.
Κύριε Υφυπουργέ, ακούστε. Θα πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Αυτοί οι άνθρωποι εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες; Εάν θεωρείτε ότι εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, θα πρέπει η λύση που θα δοθεί να είναι διαρκείας, δηλαδή οι άνθρωποι να γίνουν αορίστου χρόνου. Εάν δεν εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες –που εμείς θεωρούμε ότι εξυπηρετούν και εσείς θεωρείτε ότι εξυπηρετούν προσωρινές ανάγκες- τότε θα πρέπει να μπει μέσα ο χρονικός προσδιορισμός. Εξυπηρετούν προσωρινές ανάγκες ενός έτους μόνο και ρυθμίζετε το θέμα με παράταση ενός έτους ή εξυπηρετούν προσωρινές κατά την άποψή σας ανάγκες, αλλά μέχρι το 2013, διότι υπάρχει μία σωρεία αθλητικών υποχρεώσεων που η χώρα θα πρέπει να φέρει εις πέρας, καθώς και η Γραμματεία Αθλητισμού;

Άρα, λοιπόν, η στόχευσή σας έναντι αυτών των ανθρώπων είναι συγκεκριμένη. Πρώτον, τους εμπαίζετε προκειμένου να τους κρατήσετε σε προεκλογική ομηρία. Και τι λέτε; Λέτε "ας τους δώσουμε παράταση ενός χρόνου, προκειμένου να φύγει το βάρος από πάνω μας, γιατί μέσα σε ένα χρόνο μπορεί να μην είμαστε ξανά Κυβέρνηση".

Άρα, λοιπόν, αυτά τα τόσο απλά πράγματα μη νομίζετε ότι δεν τα καταλαβαίνει ο κόσμος. Τα καταλαβαίνει, αλλά σε κάθε περίπτωση μία υπεύθυνη Κυβέρνηση δεν θα πρέπει να συμπεριφέρεται κατ’ αυτόν τον τρόπο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ (ΠΑΣΟΚ):
Θα κλείσω λέγοντας ότι μια Κυβέρνηση που σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να σκεφθεί της στρατηγικής σημασίας εταιρείες όπως είναι λιμάνια, Ο.Τ.Ε και οτιδήποτε άλλο, αυτή αντίθετα αυτά τα ξεπουλάει, και κρατάει για τον εαυτό της να κάνει τον ξενοδόχο. Κάνει την ΕΤΑ ξανά ξενοδόχο. Αντί αυτή την περιουσία να την ιδιωτικοποιήσει, την κρατάει στα χέρια της! Έ, αυτά συμβαίνουν μόνο στην φαιδρά πορτοκαλέα με Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας. Πού να ψηφίσουμε αυτές τις τροπολογίες.

Επίσης, δεν θα έπρεπε να σκεφθούμε τους αποσπαμένους εργαζόμενους από τον ΟΠΑΠ στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού; Μέχρι το 2013 έχουμε αναλάβει υποχρεώσεις σε αγώνες. Ενδέκατο παγκόσμιο πρωτάθλημα τζούντο, παγκόσμιο πρωτάθλημα παίδων πυγμαχίας, παγκόσμιο πρωτάθλημα ιστιοπλοίας, γκραν πρι στίβου στη Θεσσαλονίκη, ευρωπαϊκό πρωτάθλημα καράτε ανδρών και γυναικών, ολυμπιακοί αγώνες νέων το 2010, μεσογειακοί αγώνες το 2013, ολυμπιακοί αγώνες κωφών το 2013. Αυτές τις διοργανώσεις ποιος θα τις βγάλει σε πέρας όταν αυτό το εξειδικευμένο προσωπικό το ξαναστέλνετε στα σπίτια τους;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ορίστε κύριε Λιτζέρη, έχετε το λόγο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΙΤΖΕΡΗΣ (ΠΑΣΟΚ):
Κύριε Υπουργέ, εγώ θα αναφερθώ μόνο στην τροπολογία και δεν θα κάνω πλήρη χρήση του χρόνου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα αναφερθώ σε μια τροπολογία που έχουμε καταθέσει εμείς σαν Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., δι’ εμού της πολιτικής εκπροσώπου και του εισηγητού μας και με την οποία συμφωνούν το σύνολο των Κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης με δικές τους τροπολογίες.

Είναι μια τροπολογία που την έχετε κάνει και εσείς εν μέρει δεκτή, κύριε Υπουργέ, γιατί την δικαιώνετε κατά το ήμισυ και μάλιστα κατ’ επανάληψη. Θα αναφερθώ συγκεκριμένα.

Πρόκειται για μικρό αριθμό υπαλλήλων, αν δεν απατώμαι 74 τον αριθμό, που υπηρετούν στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και αποσπάστηκαν το πρώτον το 2001 από τον ΟΠΑΠ Α.Ε.. Υπηρετούν με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Ο λόγος που τότε αποσπάστηκαν ήταν για να στηρίξουν τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Πρόκειται περί εξειδικευμένου προσωπικού, με υψηλές τεχνοκρατικές γνώσεις που κατά ομολογία όλων των Υπουργών, ακόμη και των δικών σας, είναι χρήσιμα εργαλεία στην υλοποίηση, στη διοργάνωση και υποστήριξη δραστηριοτήτων διεθνούς επιπέδου τις οποίες αναλαμβάνει η χώρα μας. Το έπραξαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στους Ολυμπιακούς Αγώνες και βεβαίως εσείς η ίδια η Κυβέρνηση, δύο φορές έχει ανανεώσει την απόσπασή τους προκειμένου να υποστηρίξουν τέτοιες δραστηριότητες.

Κυρίες και κύριοι τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε δέκα τουλάχιστον δραστηριότητες οι οποίες χρειάζονται απαραίτητα αυτήν την υποστήριξη αυτών των εκλεκτών, των ειδικών υπαλλήλων. Η ίδια η κυβέρνησή σας τι κάνει; Επειδή το αναγνωρίζει επί της ουσίας, δύο φορές μέχρι τώρα, το 2005 και το 2006, έχει ανανεώσει τη σύμβασή τους κατά ένα έτος.

Το αίτημα είναι ακριβώς επειδή ο λόγος της απόσπασης είναι αυτές οι δραστηριότητες και η χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε δεκάδες τέτοιες δραστηριότητες με αποκορύφωμα το 2013 που είναι οι Μεσογειακοί Αγώνες, να παρατείνετε αυτή τη σύμβαση μέχρι το 2013. Είναι μια πολύ εύκολη απόφαση για σας. Με αυτόν τον τρόπο δεν προκαλούνται επιπλέον δαπάνες, αφού ούτως ή άλλως εσείς οι ίδιοι νομοθετήσατε μέχρι το τέλος του χρόνου και από τη στιγμή που ούτως ή άλλως από το 2000 οι αποδοχές τους εγγράφονται στον προϋπολογισμό του δικού σας Υπουργείου. Με αυτόν τον τρόπο επανορθώνεται μια αδικία στο πρόσωπο των συγκεκριμένων υπαλλήλων, διαχρονική είναι η αλήθεια. Δεν είναι δική σας, την κληρονομήσατε. Λύστε την όμως. Απελευθερώνεται με αυτόν τον τρόπο το δυναμικό των υπαλλήλων, γιατί τους λύνεται η ανασφάλεια η οποία εκ των πραγμάτων υφίσταται σ’ αυτούς αφού έχουν τη δαμόκλειο σπάθη στο τέλος του έτους να αρθεί η σχέση εργασίας τους με το δημόσιο.

Ακούστε, κύριε Υπουργέ. Εσείς λέτε ότι είμαστε υπέρ της μηδενιστικής αντιπολίτευσης. Εμείς ισχυριζόμαστε ότι δεν κάνετε δεκτή ούτε μία από τις προτάσεις μας. Ιδού λοιπόν γι’ αυτό το έλασσον θέμα να αποδείξετε σ’ αυτήν την Αίθουσα, σ’ αυτό το Κοινοβούλιο ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε.

Πιστεύω ότι κάθε κυβέρνηση πρέπει να προασπίζει την ισονομία. Πριν από μερικές μέρες ο κ. Σαμαράς, ο Υπουργός Πολιτισμού, πήρε μία νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να καλύψει κάποιους αρχαιολόγους στο Αρχαιολογικό Μουσείο, κάποιους υπαλλήλους δηλαδή που φυλάνε την Ακρόπολη κ.λπ. και τους έδωσε για δύο χρόνια παράταση της σύμβασής τους. Εμείς εδώ δεν ζητάμε καν παράταση της σύμβασης. Ζητάμε παράταση της απόσπασης. Θέλω να πω δηλαδή ότι αν στοιχειωδώς μπορείτε να λειτουργήσετε σε μία κατεύθυνση ισονομίας ως Κυβέρνηση, οφείλετε τουλάχιστον να υλοποιήσετε αυτό το αίτημα.

Τέλος, κυρίες και κύριοι, προέκυψε από τη σημερινή συζήτηση ότι πολλοί διορισμοί έχουν γίνει, πολλά νέα διοικητικά συμβούλια. Ακούστηκαν κάτι φοβερά νούμερα για τις αποδοχές των προέδρων, των golden boys. Επιτέλους δείξτε κατ’ ελάχιστον ένα πρόσωπο ισοπολιτείας απέναντι σε υπαλλήλους που σας είναι χρήσιμοι.

Κύριε Μπούρα, απευθύνομαι σε σας προσωπικά. Ως εκπρόσωπος της νομοθετικής εξουσίας, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, πραγματικά είχατε διακριθεί και για το ήθος και για τη δημοκρατικότητά σας. Ελπίζω να το επαναλάβετε και ως εκπρόσωπος της εκτελεστικής εξουσίας. Πράξτε αυτό που συζητάμε. Θα έχετε το θάρρος να ισχυρίζεστε στο μέλλον ότι λύσατε κάτι που δεν το έχουν λύσει οι προκαθήμενοί σας. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Λαφαζάνη, ολοκληρώστε, σας παρακαλώ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Αυτό που μας χρειάζεται πρώτα απ’ όλα είναι ένα νέο δημοκρατικό πολιτικό οπλοστάσιο, ένα κοινωνικό οπλοστάσιο. Και επ’ αυτού, έχω προτείνει και μαζί με τη συνάδελφό μου την Άννα Φιλίνη και άλλες πτέρυγες απ’ αυτή την Αίθουσα, αρκετές τροπολογίες που αφορούν εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα, για τα οποία δεν σας είδα να μιλήσετε, για τις συμβάσεις μιας μέρας στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, για τους συμβασιούχους του Υπουργείου Πολιτισμού, τους οποίους έχετε όμηρους, για τους εργαζόμενους στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, που κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο ως υπεράριθμοι, όταν το δημόσιο έχει υποχρεώσεις απέναντί τους.

ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ (ΠΑΣΟΚ):
Μ’ αυτά τα τεχνάσματα κυρίως στο δημοσιονομικό τομέα χάνεται κάθε αξιοπιστία. Η αξιοπιστία χάνεται και κάθε μέρα με τον τρόπο με τον οποίο νομοθετείτε ιδιαίτερα για θέματα προσωπικού.

Ο συνάδελφος κ. Λιντζέρης μίλησε για την τροπολογία που καταθέσαμε για το προσωπικό που είναι στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Η αξιοπιστία σε θέματα ρυθμίσεων του προσωπικού, σε θέματα δημοσιονομικής διαχείρισης, σε θέματα φορολογικών ρυθμίσεων είναι πρώτη προτεραιότητα για να προχωρήσει αυτή η χώρα μπροστά.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, κατ’ αρχάς έχουμε καταθέσει μία τροπολογία σε σχέση με τους εργαζομένους στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, αλλά δεν έχουμε λάβει ξεκάθαρη απάντηση. Φαντάζομαι – κατά την αποστροφή του λόγου σας- ότι είπατε πως θα γίνει παράταση μόνο για ένα έτος. Διαφωνούμε απόλυτα με την τακτική που ακολουθείτε. Θα αφήσετε ανθρώπους σε εκκρεμότητα.

Πρέπει να σας πω ότι έχω και ένα ακόμα ερώτημα το οποίο δεν υπάρχει στην τροπολογία και είναι το εξής: Υπάρχουν και δύο εργαζόμενοι που προσελήφθησαν το 2007. Ενώ ο νόμος, όπως ισχύει, αφορά αυτούς που έχουν προσληφθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2006. Όμως, υπάρχουν δύο εργαζόμενοι που είναι τελείως έξω, τελείως στον αέρα. Και το λέω ως παράδειγμα της προχειρότητας με την οποία νομοθετείτε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κύριος Γεώργιος Ορφανός και κλείνουμε τον κατάλογο των προτασσόμενων δευτερολογιών.
Ορίστε, κύριε Ορφανέ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, καταρχήν θα ήθελα να αναφερθώ στην τροπολογία που αφορά τους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού που είναι αποσπασμένοι από την ΟΠΑΠ Α.Ε. Έχοντας θητεύσει στο Υφυπουργείο Αθλητισμού γνωρίζω τις ικανότητες και τις δυνατότητές τους. Ξέρω ότι αυτά τα χρόνια από τις αρχές του 2002 που ξεκίνησε η εφαρμογή του ν. 2947 μέχρι σήμερα όλες οι μεγάλες διοργανώσεις περιέχουν τη δική τους βασική συμβολή και δράση. Έχουν πλέον αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις και εν όψει του γεγονότος ότι έχουμε μπροστά μας ένα σύνολο από διοργανώσεις τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2013. Κορυφή είναι οι Μεσογειακοί Αγώνες, οι Παγκόσμιοι Αγώνες των Special Olympics, οι Ολυμπιακοί των κωφών, οι Ολυμπιακών νέων. Υπάρχει το Grand Prix, υπάρχουν πάρα πολλές διοργανώσεις. Η χώρα μας μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και μ’ εκείνο το απόθεμα διεκδικεί και κερδίζει. Άρα λοιπόν το πρώτο σημείο της δικής μου πρότασης συμβαδίζει με την επέκταση της δικής τους παρουσίας στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού μέχρι το 2013.

Θα πρότεινα στον κύριο Υπουργό και μία ακόμη παράγραφο εφεξής, αφού γίνει αυτή η ρύθμιση, οποιαδήποτε απόφαση να λαμβάνεται με υπουργική απόφαση του επιβλέποντος Υπουργού τόσο της Γενικής Γραμματείας όσο και του ΟΠΑΠ που είναι ο Υπουργός Πολιτισμού. Άρα λοιπόν πρέπει να δώσουμε μία συνολική λύση και να τελειώνουμε μ’ αυτό το θέμα.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών):
Έρχομαι τώρα σε κάποιες τροπολογίες οι οποίες δεν είναι σχετικές με το νομοσχέδιο ή – εν πάση περιπτώσει, να πω κάτι γενικότερο καλύτερα - αυτές που δεν αναφέρονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
Μιλάω, δηλαδή, για τροπολογίες που έχουν καταθέσει συνάδελφοι οι οποίες αφορούν άλλα αντικείμενα, όπως αυτό που εθίγη από όλες τις πλευρές, που αναφέρεται στο αποσπασμένο προσωπικό στο Υφυπουργείο Αθλητισμού. Αυτό το θέμα το μελετά, το αντιμετωπίζει και θα το αντιμετωπίζει το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα το Υφυπουργείο Αθλητισμού. Δεν έχω κανένα δικαίωμα να παρέμβω. Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, όταν τίθενται θέματα μπαίνει απλά και διασφαλίζει, όπου εμπλέκεται, αυτή τη διαδικασία.

Επειδή περιμένετε και μάλλον περιμένουν και στα θεωρεία, απ’ ότι βλέπω, για να κάθονται τόσο αργά...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Το άρθρο 35 γιατί το ψηφίσαμε χθες;

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Μισό λεπτό.
Το άρθρο 35 ήταν ένα άρθρο που το είχε στείλει, κύριε Ανδρουλάκη, το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου αυτή την τακτοποίηση να την κάνει μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό θα συζητήσει, αυτό που εσείς και όλες οι πλευρές – και ο κ. Ορφανός με τα ίδια επιχειρήματα υπερασπίστηκε - αναφέρατε. Αυτό θα το αντιμετωπίσει. Εγώ προσωπικά θα διαβιβάσω και τα Πρακτικά από αυτή τη συζήτηση, αλλά και την τροπολογία στον αρμόδιο συνάδελφό μου, Υφυπουργό κ. Ιωαννίδη.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Κύριε Υπουργέ, ένα ερώτημα πήγα να σας κάνω και δεν μου επιτρέψατε κατά την ομιλία σας. Παρακαλώ μην με διακόπτετε. Εσείς δεν το συνηθίζετε. Φαίνεται ότι είναι κολλητική η τάση από τον κ. Παναγιωτόπουλο.

Ολοκληρώνω, λοιπόν, λέγοντας, κύριε Υπουργέ, ότι δεν είχατε μελετήσει, πρόχειρα κινείστε, με άτακτες κινήσεις. Και η κρίση συνιστά οπωσδήποτε σχέδιο. Και όσον αφορά το θέμα το οποίο έβαλε και ο Εισηγητής μας, της τακτοποίησης των αποσπασμένων υπαλλήλων στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, λέτε ότι θα το σταματήσετε. Είχατε φέρει τη διάταξη. Τέσσερις μέρες συζητάμε το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια. Στεγανά έχει η Κυβέρνηση; Δεν μπορούσατε να το έχετε συνεννοηθεί με τον αρμόδιο Υπουργό ή Υφυπουργό για να το λύσετε;

Υπ’ αυτήν την έννοια, τελειώνοντας, κύριε Πρόεδρε - για να είμαι και εντάξει και ευχαριστώ για την ανοχή σας - θέλω να πω ότι ολοκληρώνεται η συζήτηση σήμερα και αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι από την Κυβέρνηση η επιζήτηση της συναίνεσης ή συνεννόησης είναι σχήμα λόγου. Διότι κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις και σε συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου.

Εκεί δόθηκε η ευκαιρία στην Κυβέρνηση να δημιουργηθεί ένα πεδίο συνεννόησης, αλλά η Κυβέρνηση το αρνήθηκε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να απευθυνθώ προς την Κυβέρνηση και να της πω, κάντε τη δουλειά σας, κυβερνήστε επιτέλους, δεν σας εμποδίζουν ούτε οι νόμοι ούτε η απουσία συναίνεσης. Κάντε τη δουλειά σας και αφήστε τώρα τις παλιοδεξιές μπαλαφάρες που είναι άλλοθι ανικανότητας.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο και τις τροπολογίες, κύριε Υπουργέ, αν είναι σαράντα πέντε συνολικά τα άρθρα - δεν τα μέτρησα - εμείς έχουμε ψηφίσει τα τριάντα οκτώ. Λέμε πέντε «όχι» και λέμε και πέντε "παρών". Άρα, λοιπόν, εμείς δείξαμε την καλή μας διάθεση και την καλή μας θέληση. Θα το δείτε και στις τροπολογίες.

Αλλά αυτό είναι το πρόβλημα στα νομοσχέδια "σκούπα". Η ποσότητα δεν αποκαλύπτει την ποιότητα της διαφοράς. Διότι όταν ψηφίζουμε δεκάδες άρθρα τεχνικών διευθετήσεων, δεν έχουν καμιά μεγάλη πολιτική σημασία αυτά.

Τουλάχιστον, κύριε Υπουργέ, συγκεκριμένα και δεσμευτικά να πείτε ότι πριν λήξει αυτή η κοινοβουλευτική περίοδος, θα λύσετε το θέμα του ΟΠΑΠ που είναι μία καταφάνερη αδικία, για την οποία συμφώνησαν όλες οι πτέρυγες της Βουλής.

ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ:
Επίσης, κύριε Υφυπουργέ, δεν αναφερθήκατε σε ορισμένες τροπολογίες, όπως προφανώς και σ’ αυτήν την οποία καταθέσαμε σχετικά με τους συμβασιούχους του Υπουργείου Πολιτισμού, γιατί αυτή η τροπολογία αναφέρεται σε άλλο Υπουργείο. Όμως και ο τρόπος με τον οποίο καλύπτετε – όχι ολοκληρωμένα, αλλά μονάχα για ένα χρόνο, ελλιπέστατα δηλαδή - τους εργαζόμενους του ΟΠΑΠ, πάλι για άλλο Υπουργείο πρόκειται.

Δίνουμε μία συγκεκριμένη λύση. Ουσιαστικά, γίνεται από τη μεριά μας μία πρόταση. Δεν έχει άλλη πρόταση ούτε ο κ. Σαμαράς, γιατί με την τροπολογία του, την οποία έχω εδώ πέρα, αφήνει τους ανθρώπους – ή τουλάχιστον μεγάλο από αυτούς - ουσιαστικά ξεκρέμαστους.

2 σχόλια:

  1. Λαμόγια πολιτικοί δέν φτάνει πού έχετε κατακλέψει τήν Ελλάδα τώρα τα βάζετε μέ τά παιδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο νομοσχέδιο με τίτλο ''Σύστημα Άϋλων Τίτλων, διατάξεις για την Κεφαλαιαγορά, φορολογικά θέματα και λοιπές διατάξεις'' που συζητήθηκε στη Βουλή 18-03-2009 συμπεριλήφθηκε σχετική διάταξη για την παράτασή μας στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού που ουσιαστικά ΔΕΝ έλυσε το χρόνιο πρόβλημά μας αλλά παρέτεινε την συνέχιση της ΟΜΗΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΑΣ για επιπλέον 9 ΜΗΝΕΣ.
    Το διάστημα αυτό, επιδιώξαμε και πετύχαμε την στήριξη των κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κατάθεση σχετικών τροπολογιών καθώς και την συμπαράσταση Βουλευτών της Κυβέρνησης στα πλαίσια αγορεύσεών τους. Ο Υφυπουργός Οικονομικών απάντησε ότι θα διαβιβάζε τα πρακτικα της Βουλής στον αρμόδιο Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Ι. Ιωαννίδη προκειμένου να ενημερωθεί για το θέμα μας.
    Διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά τον εις βάρος μας εμπαιγμό αφού υπολείπονται 9 μήνες για την συνέχιση του αγώνα μας ...
    ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ:
    Για πόσο ακομα την αδιαφορία θα την αποκαλούμε άγνοια????
    Για πόσο ακομα θα βιώνουμε την ανασφάλεια εξαιτίας της έλλειψης συντονισμού των αρμοδίων Υπουργών?
    Για πόσο ακομα θα είμαστε συμβασιούχοι ΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ?
    ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή