Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

Επίκαιρο Ερώτημα στη Βουλή Από ΚΚΕ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Η Βουλή ενέκρινε τις ζητηθείσες άδειες.

Δεύτερη είναι η με αριθμό 9805/12-11-2008 ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Ιωάννη Πρωτούλη προς του Υπουργό Πολιτισμού σχετικά με τους εργαζόμενους συμβασιούχους στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.).

Αναλυτικότερα, ο κ. Πρωτούλης αναφέρει στην ερώτησή του τα εξής:
"Συνεχίζεται η ομηρία και ο εμπαιγμός της Κυβέρνησης σε βάρος των συμβασιούχων με σύμβαση ημέρας, που απασχολούνται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Η ρύθμιση της Κυβέρνησης με αριθμό 3708/2008 δεν απάντησε παρά μόνο στις απαράδεκτες καθυστερήσεις της Διοίκησης, που κρατούσε τους συγκεκριμένους εργαζόμενους ανασφάλιστους από το 2007. Από την άλλη άφησε ανοικτό τον δρόμο των απολύσεων.

Ήδη δύο εργαζόμενοι, που η ρύθμιση δεν τους κάλυψε γιατί βρέθηκαν μέσω του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ) στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού μετά την 1η Ιανουαρίου 2007, απολύθηκαν. Η διοίκηση αφού τους αφαίρεσε την κάρτα εργασίας, τους απέπεμψε χωρίς να τους επιδοθεί απόλυση ή χαρτί που να τους παραπέμπει στον ΟΠΑΠ, απ’ όπου υποτίθεται ότι τους είχε αποσπάσει, που αποτελεί τη μοναδική νόμιμη ενέργεια στην οποία η διοίκηση της Γενική Γραμματεία Αθλητισμού θα μπορούσε να προβεί.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δείχνει να καλύπτει τις παραπάνω ενέργειες της διοίκησης, που όχι μόνο πετάει στο δρόμο τους εργαζομένους, αλλά επιχειρεί μέσω των διαδρομών του εκφοβισμού και του ρουσφετιού να αμφισβητεί την ίδια εργασιακή σχέση που είχαν όλο το προηγούμενο διάστημα με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Το πρόβλημα που προκύπτει με τις δύο επιχειρούμενες παράνομες απολύσεις αποκαλύπτει την τύχη που επιφυλάσσει η πολιτική ηγεσία και τους υπόλοιπους εργαζομένους στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού που παρέχουν υπηρεσία για πάνω από 6 χρόνια ως αποσπασμένοι από τον ΟΠΑΠ με σύμβαση ημέρας. Αποκαλύπτει ότι η Κυβέρνηση ρουσφετολογεί πάνω στην αγωνία των άνεργων νέων.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κύριος Υπουργός.

- Αν θα πάρει μέτρα αν αρθούν οι δύο απολύσεις.
- Αν η Κυβέρνηση έχει την διάθεση να κλείσει επιτέλους την πληγή στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με την ομηρία των εργαζομένων, μετατρέποντας τη σύμβασή τους σε σύμβαση αορίστου χρόνου."

Στην ερώτηση του κ. Πρωτούλη θα απαντήσει ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Ιωαννίδης.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Κύριε συνάδελφε, φαίνεται ότι δεν παρακολουθείτε το τι συμβαίνει και μου κάνει εντύπωση.
Με το άρθρο 17 παρ. 3 του νόμου 2947/2001 προβλέφθηκε η δυνατότητα να αποσπάται προσωπικό του ΟΠΑΠ στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για τις ανάγκες τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2001.

Η δυνατότητα αυτή παρατάθηκε στη συνέχεια με το άρθρο 8 του ν.3320/2005 μέχρι 31.12.20005 για τις ανάγκες τέλεσης διεθνών αθλητικών διοργανώσεων, στο πλαίσιο κήρυξης του έτους 2005 από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως διεθνούς έτους φυσικής αγωγής και αθλητισμού.

Τέλος, με το άρθρο 32 του ν.3448/2006 παρατάθηκε για το διάστημα μέχρι 31.12.2006 λόγω της τέλεσης του 10ου Παγκοσμίου Κυπέλλου Στίβου.

Όσοι υπάλληλοι, λοιπόν, είχαν αποσπαστεί με αυτόν τον τρόπο στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού από τον ΟΠΑΠ, με βάση τις παραπάνω διατάξεις, μέχρι τις 31.12.2006 συνέχισαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και μετά την ημερομηνία αυτή, χωρίς ειδική νομοθετική ρύθμιση και η αμοιβή τους καλύφθηκε με χορηγία του ΟΠΑΠ προς τη Γενική Γραμματεία, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΑΠ, η οποία, όμως, δεν κάλυπτε και τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων ως Υφυπουργού Αθλητισμού και, αφού διαπίστωσε αυτήν την κατάσταση, προχώρησε στην αποκατάσταση των υπαλλήλων αυτών. Με το άρθρο 18 παράγραφος 3 του ν. 3708/2008 καλύφθηκαν όλες οι εκκρεμότητες, ελλείψεις και παρατυπίες του προηγούμενου καθεστώτος μέχρι τις 31.12. 2008.

Στην ψήφιση του νόμου, διά στόματος του τότε Υπουργού κυρίου Λιάπη, δεσμευτήκαμε, επειδή οι υπάλληλοι της ΕΥΔΕ ήταν μέχρι το τέλος του 2009 και επειδή ζήτησε η Αντιπολίτευση να μην υπάρχουν υπάλληλοι δύο ταχυτήτων, εφόσον συμφωνήσει και το Λογιστήριο, να επεκτείνουμε μέχρι το 2009.

Σε συνεργασία, λοιπόν, με τον κύριο Παπαθανασίου φέραμε εκ νέου αυτό το θέμα στο άρθρο 34 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών "Σύστημα άυλων τίτλων, διατάξεις για την κεφαλαιαγορά, φορολογικά θέματα και λοιπές διατάξεις" για την παράταση της απόσπασης μέχρι τις 31.12.2009. Ο νόμος αυτός σήμερα βρίσκεται στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Άρα, υλοποιούμε αυτά που υποσχεθήκαμε στην ψήφιση του ν.3708/2008.

Τα υπόλοιπα στη δευτερολογία μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Το λόγο έχει ο κ. Πρωτούλης.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Υφυπουργέ, δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση στην απάντησή σας. Και εμείς το ίδιο πράγμα λέμε, ότι παρατάθηκε η ομηρία αυτών των ανθρώπων για ένα χρόνο. Η πληγή δεν έχει κλείσει.

Οι άνθρωποι αυτοί είναι συμβασιούχοι. Για χρόνια ολόκληρα – μετά συγχωρήσεως - ήταν μπαλάκι του πινγκ πονγκ ανάμεσα στον ΟΠΑΠ και στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Για αρκετό καιρό δούλευαν και ανασφάλιστοι. Αυτή τη στιγμή αυτό που διεκδικούν – και είναι το λογικότατο - είναι να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς τους υπαλλήλους είναι έξι και επτά χρόνια στην υπηρεσία. Αυτό το οποίο εσείς προτείνετε είναι να μετατεθεί το πρόβλημα μετά τις 31 Δεκεμβρίου του 2009. Μετά τις 31 Δεκεμβρίου του 2009 τι θα γίνει; Θα ξανασυζητάμε πάλι το ίδιο θέμα.

Και λέμε ότι είναι πολύ μεγάλη πληγή, γιατί το Υπουργείο Πολιτισμού – επιτρέψτε μου - είναι αμαρτωλό σε σχέση με την εφαρμογή των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

Το 38% των υπαλλήλων με ευθύνες και της προηγούμενης, αλλά και της δικής σας Κυβέρνησης και με βάση και σημερινά δημοσιεύματα είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Είναι ωρομίσθιοι αρχαιολόγοι, φύλακες κ.λπ. Και στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού το ίδιο.

Και μια τελευταία κουβέντα σε σχέση με τους ίδιους τους εργαζόμενους, επειδή ξέρω πάρα πολύ καλά ότι παρακολουθούν το θέμα. Εμείς αυτό που θέλουμε να πούμε και στους ίδιους τους εργαζόμενους είναι ότι το δικαίωμά τους στη δουλειά λύνεται με τον ταξικό τους αγώνα, τον ενωμένο τους αγώνα γύρω από τα σωματεία τους και όχι με παρακάλια σε Βουλευτές και Υπουργούς, ιδιαίτερα αυτούς που ευθύνονται για τη σημερινή και την αυριανή απ’ ό,τι φαίνεται ομηρία τους.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Ευτυχώς, που εγώ δεν ευθύνομαι για τίποτα απ’ όλα αυτά. Άρα, μπορούν να απευθυνθούν σε αυτούς που δεν ευθύνονται, κατά τα λεγόμενά σας. Γιατί πρέπει να απευθύνονται σε όλους. Η ευθύνη είναι ομαδική. Δεν είναι ατομική ευθύνη. Επομένως, έτσι όπως το λέτε, δεν το δέχομαι παρόλο που δεν είμαι απ’ αυτούς που ευθύνομαι.

Αυτοί, λοιπόν, προσελήφθησαν με το ν. 22725/1997, ο οποίος τι έλεγε; Ο ν. 2947/2001 έδινε το δικαίωμα να αποσπαστούν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Καταλαβαίνετε.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν το 2004. Πήγαμε στο 2005, πήγαμε στο 2006, πήγαμε στο 2007. Επομένως, οι νόμοι που έγιναν – δεν έγιναν επί Νέας Δημοκρατίας, έγιναν επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. - έλεγαν ότι μπορεί κάποιος να προσληφθεί στην ΟΠΑΠ Α.Ε. και να αποσπαστεί με το ν.2947/2001 στη Γενική Γραμματεία, για να προσφέρει τις υπηρεσίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και μετά, τις επόμενες χρονιές, για μεγάλες οργανώσεις, όπως είχαμε το 2005 και το 2006. Και για αυτό ήταν μέχρι τέλος του 2006. Από εκεί και πέρα, καλύφθηκαν με το νόμο που φέραμε εμείς -ενώ ήταν επί οκτώ, εννιά μήνες ανασφάλιστοι - και ασφαλίστηκαν κανονικά. Άρα λοιπόν, δεν τους στερήσαμε το παραμικρό. Αυτοί οι δυο υπάλληλοι, εκ των οποίων ο ένας προσλήφθηκε στις 18-6-07 πριν τις εκλογές και ο άλλος στις 27-7-07, προσλήφθηκαν με το ν.2527/1997. Ο ν.2947/2001, όμως, είχε καταργηθεί. Δεν υπήρχε λοιπόν δικαιολογία πώς θα μεταφερθεί στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για έργα Ολυμπιακά, ή άλλες μεγάλες εκδηλώσεις. Επομένως, ενώ όλοι οι άλλοι έχουν μια συνέχεια, αυτοί οι δυο υπάλληλοι που υπηρετούσαν ένα τετράμηνο το 2007 και μετά το 2008 δεν μπόρεσαν να μπουν μέσα στο νόμο, γιατί με άλλον νόμο είχαν μπει και δεν μπορούσαν να αποσπαστούν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Ήδη ο ένας δουλεύει στην ΟΠΑΠ Α.Ε.. Ο άλλος δεν ήθελε μέχρι τώρα. Αν αύριο θελήσει να δουλέψει και αυτός στην ΟΠΑΠ Α.Ε., θα μπορέσει να δουλέψει.

Ήλθε από την ΟΠΑΠ Α.Ε. χαρτί στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και για αυτό είχαμε υποχρέωση να πούμε στην ΟΠΑΠ Α.Ε. ότι δυο υπάλληλοι έμειναν χωρίς δουλειά για να τους προσλάβει. Στον έναν έχει γίνει. Ελπίζουμε ότι και ο άλλος θα θελήσει να πάει. Επομένως, σε αυτό το σημείο αυτό ό,τι μπορούσαμε να κάνουμε, το έχουμε κάνει.

1 σχόλιο:

  1. Κύριε Ιωαννίδη απαντάτε χαρακτηριστικά στον Βουλευτή του ΚΚΕ κ. Γιάννη Πρωτούλη το εξής "Ο ν.2947/2001, όμως, είχε καταργηθεί".....
    ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ πως ειναι δυνατόν εσείς να καταργείτε ένα νόμο που είναι σε ΙΣΧΥ, και βάσει αυτού του νόμου να εργάζονται μέχρι σήμερα και για αρκετα χρόνια 73 εργαζόμενοι με συμβαση ΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ.......
    ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ πως υπογράφατε τις υπουργικές αποφάσεις σχετικά με τις ανανεώεις-παρατάσεις μας στη ΓΓΑ, οι οπόιες βασίζονται απ' αυτόν τον νόμο.........
    ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΔΟΥΝ Τ' ΜΑΤΑΚΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Θ' ΑΚΟΥΣΟΥΝ Τ' ΑΥΤΑΚΙΑ ΜΑΣ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή