Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Πρακτικά Βουλής

13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009

"ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ"

ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ (Ν.Δ.)
Στις τροπολογίες που αναφέρονται στο ΟΠΑΠ – και είναι τροπολογίες συναδέλφων του ΠΑ.ΣΟ.Κ., του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑ.Ο.Σ. – θεωρώ ότι θίγουν ένα δίκαιο αίτημα, ένα πρόβλημα το οποίο υπάρχει πραγματικά στον ΟΠΑΠ μ΄αυτούς που δουλεύουν με τις περίφημες συμβάσεις μιας ημέρας. Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει το αρμόδιο Υπουργείο σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού να το εξετάσει και ενδεχόμενα να βρει μια ικανοποιητική λύση, γιατί δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν σήμερα εργαζόμενοι που υπογράφουν σύμβαση μιας ημέρας.



ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (ΠΑΣΟΚ)
Αναφέρθηκε και ο συνάδελφος πριν από λίγο στους υπαλλήλους του Ο.Π.Α.Π. Είναι μια ταλαιπωρημένη κατηγορία εργαζομένων. Το θέμα αυτό έρχεται και ξαναέρχεται στη Βουλή. Έχουμε καταθέσει αυτή την τροπολογία και πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει δεκτή επιτέλους, να κλείσει αυτό το θέμα. Ξέρουμε ότι πολλές φορές έχει υποσχεθεί η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο για την επίλυση του προβλήματος. Όμως, ποτέ δεν έρχεται αυτή η τροπολογία και αυτοί οι άνθρωποι είναι στον αέρα, δουλεύουν χρόνια, προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες και νομίζουμε ότι πρέπει να λυθεί το πρόβλημά τους.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ (ΚΚΕ)
Και στην τροπολογία που καταθέσαμε για τον αθλητισμό, είναι γνωστό, κυρία Πρόεδρε, ότι υπάρχουν εδώ και χρόνια 80 εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν προσληφθεί από τον ΟΠΑΠ, έχουν μεταφερθεί στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, βρίσκονται με συμβάσεις μιας ημέρας – σημειώστε το αυτό, μια ημέρας – για πέντε – έξι χρόνια και διατηρείται αυτό το αισχρό καθεστώς ομηρίας. Σε όποιον και να το πει κανένας ότι υπογράφουν συμβάσεις μιας ημέρας με δημόσιες υπηρεσίες, θα του σηκωθεί η τρίχα. Για να μην τα πολυλογώ, σ΄αυτήν την τροπολογία που καταθέσαμε, κυρία Πρόεδρε, εμείς ζητάμε αυτοί οι εργαζόμενοι πέρα απ΄όλες αυτές τις παλινωδίες – τις αναφέρουμε και στην εισηγητική μας έκθεση – να γίνουν αορίστου χρόνου με πενθήμερη εργασία μαζί με τους άλλους μονίμους υπαλλήλους. Δεν είναι δυνατόν να δανείζονται, να προσλαμβάνονται, από τον ΟΠΑΠ, να δίνονται εκεί με μια μέρα σύμβαση κ.λ.π. και αυτό το βιολί να κρατάει τόσα χρόνια! Μέχρι το τέλος του 2007-2008 δούλευαν έτσι και τους πέταξαν στο δρόμο για είκοσι μέρες. Πήγαν στη δουλεία και δεν βρήκαν τις κάρτες τους οι άνθρωποι, τους είπαν "έχετε απολυθεί". Γιατί έγινε αυτό; Πρώτον, για να χάσουν ό,τι δικαιώματα υπήρχαν για να γίνουν αορίστου χρόνου και δεύτερον για να μη διεκδικήσουν ασφαλιστικά δικαιώματα κ.λ.π.
Αυτό είναι απαράδεκτο για μια κυβέρνηση τουλάχιστον, σχετικά με το πώς συμπεριφέρεται στους συνεργάτες και ιδιαίτερα στον ελληνικό λαό, στους εργαζόμενους. Προσλήφθηκαν ξανά, φυσικά, αλλά υπάρχει αυτός ο κίνδυνος να χάσουν αυτά τα δικαιώματα. Εμείς λέμε, λοιπόν, να σταματήσει η οποιαδήποτε μέθοδος ομηρίας, να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Γι΄αυτό, θα πρέπει να γίνουν αορίστου χρόνου και να ακολουθήσουν τις ασφαλιστικές διαδικασίες και τα δικαιώματα που προβλέπει ο νόμος περί συμβάσεων αορίστου χρόνου των εργαζομένων.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ (ΣΥΡΙΖΑ)
Έχουμε καταθέσει, επίσης, μια τροπολογία η οποία αφορά τους ογδόντα εργαζόμενους με συμβάσεις μιας μέρας στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Είναι ένα αίσχος οι συμβάσεις μιας ημέρας που υπάρχουν στον Ιππόδρομο, υπάρχουν στον Ο.Π.Α.Π. Το έχετε μεταφέρει τώρα και στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Άνθρωποι που επιτελούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες τους έχεται με συμβάσεις μιας ημέρας. Δουλεμπόριο σκέτο!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Κύριε Λαφαζάνη, παρακαλώ!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Όμως, εδώ πρέπει να είναι κάποιος αρμόδιος να μας απαντήσει.

ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ (ΛΑΟΣ)
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Δεν θα ζητήσω εγώ τα παραπάνω λεπτά που πήραν όλοι. Δεν πειράζει. Θα τελειώσω μέσα στο χρόνο μου. Τελειώνοντας, θα αναφερθώ στην τροπολογία, που έχουν καταθέσει και συνάδελφοι μας στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., για την ανάγκη παράτασης της απόσπασης των εργαζομένων του Ο.Π.Α.Π. στη Γενική Γραμματεία. Πιστεύω ότι χρειάζεται να γίνει. Είναι σωστό να τακτοποιηθεί από την Κυβέρνηση αυτό το ζήτημα.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ):
Κατατέθηκε μια τροπολογία από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και όχι μόνο. Αναφέρεται και από τον κ. Λαφαζάνη – δεν θυμάμαι αν υπήρξε και κάποιος από άλλο χώρο – που αφορά τους εργαζόμενους στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Και από το ΠΑΣΟΚ ειπώθηκε αυτό.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ):
Ναι, και από το ΠΑΣΟΚ.
Αυτό δεν μπορεί να εξεταστεί και να υπήρχε δυνατότητα αυτήν τη στιγμή, γιατί οι τροπολογίες αυτές εισάγονται από το αρμόδιο Υπουργείο και θα έπρεπε σε κάθε περίπτωση να ακολουθείται η πρόταση του Υπουργείου με ανάλογη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου.
Κλείνοντας, θα ήθελα να πω γενικότερα ότι εγώ – κι ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, για την ανοχή του χρόνου που έπρεπε να δοθεί, γιατί κι εγώ είμαι εδώ από το πρωί, όπως και όλοι οι συνάδελφοι – αυτές τις τροπολογίες που δεν εμπίπτουν στη διαδικασία αυτού του σχεδίου νόμου, θα τις διαβιβάσω στους αρμόδιους Υπουργούς, προκειμένου να εξεταστούν.
Συνιστώ στους συναδέλφους να έλθουν σε επαφή και επικοινωνία με τα αρμόδια Υπουργεία, προκειμένου κάποια θέματα απ΄αυτά, τα οποία θα εξεταστούν στα Υπουργεία αυτά, να έλθουν οργανωμένα και όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, αλλά και οι διαδικασίες των νόμων.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ (ΚΚΕ)
Έρχομαι και στην τροπολογία στην οποία καταθέσαμε. Κύριε Υπουργέ, η τροπολογία αυτή δεν είναι καινούργια. Στον προηγούμενο νόμο, όταν συζητήθηκε και ήταν εδώ ο κ. Λιάπης μας είχε υποσχεθεί σχετικά με το αίτημα αυτό και με την τροπολογία την οποία είχαμε καταθέσει, αναγνώρισε το δίκαιο των ογδόντα εργαζομένων και είπε ότι θα φέρει σύντομα τροπολογία ή σύντομα μέσα σε νόμο για να δικαιώσει τους ογδόντα εργαζόμενους.
Αντί να κάνει αυτό, κύριε Πρόεδρε, μετά τρεις μήνες τους έδιωξε τους ανθρώπους, τους αφαίρεσε τις κάρτες εργασίας και μετά τους ξαναπήρε, αφού τους αφαίρεσε όλα τα δικαιώματα κ.λ.π.
Πρέπει να τους πάρετε πίσω, κύριε Υπουργέ. Πρέπει να αλλάξετε τη σχέση εργασίας. Δεν είναι δυνατόν σ΄αυτή την περίοδο, με αυτή την κρίση να είναι εργαζόμενοι από το δημόσιο – κύριε Πρόεδρε, ακούστε το, από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού – με συμβάσεις μιας μέρας και να τους κρατούν αυτούς έξι και επτά χρόνια. Πρέπει , λοιπόν, να γίνουν αορίστου χρόνου και δεν μπορεί να λέτε ότι δεν πέρασε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Δεν πέρασε με ευθύνη της Κυβέρνησης. Δεν θέλετε. Θέλετε να τους κρατάτε σε αυτή την ομηρία, όταν από πέρυσι είναι γνωστό το θέμα, η τροπολογία που θέσαμε είναι η ίδια, επαναλαμβάνεται ακριβώς με τις ίδιες προτάσεις, με το ίδιο ιστορικό, την ίδια εισηγητική έκθεση και έρχεσθε τώρα και μας λέτε ότι δεν πέρασε από το Λογιστήριο του Κράτους.
Φταίνε. Λοιπόν, οι εργαζόμενοι, αν εσείς αδιαφορείτε; Και αυτή η αδιαφορία είναι εγκληματική.
Παίζετε σε βάρος ογδόντα οικογενειών; Λέμε, λοιπόν, ότι θα πρέπει να γίνει δεκτή η τροπολογία και εν πάση περιπτώσει, αυτά τα θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με το Λογιστήριο του Κράτους, μπορείτε να τα δείτε και εκ των υστέρων, αφού κάνετε δεκτή την τροπολογία. Είναι πολιτικό το θέμα, δεν είναι οικονομικό, ούτε διαδικαστικό, κύριε Υπουργέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου