Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Επνιξαν τον κόσμο στα χημικά αλλά εκείνος έμεινε πλατεία

 ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΓΝΩΣΤΩΝ-ΑΓΝΩΣΤΩΝ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΖΩΣΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΜΕ ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΩΝΤΑΣ ΕΙΣ ΜΑΤΗΝ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΙΚΗ  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ



Χιλιάδες κόσμου βρέθηκαν ξανά στην πλατεία Συντάγματος διαδηλώνοντας κατά του Μεσοπρόθεσμου, μετά τα επεισόδια το μεσημέρι της Τετάρτης, και την μετατροπή του κέντρου σε θάλαμο αερίων από τα χημικά αέρια των δυνάμεων καταστολής. Από τα μεγάφωνα που έχουν στήσει οι «αγανακτισμένοι» στην πλατεία Συντάγματος, ακούγονταν συνεχείς εκκλήσεις προς τους κουκουλοφόρους να αποχωρήσουν, προκειμένου να συνεχιστεί ειρηνικά η διαδήλωση.

Οι «αγανακτισμένοι» είχαν αρχίσει τον καθαρισμό της πλατείας από τα σκουπίδια και τα χημικά αμέσως μετά την αποχώρηση των ΜΑΤ και των κουκουλοφόρων που προκάλεσαν τα επεισόδια, ενώ από τα μεγάφωνα καλούσαν τον κόσμο να επιστρέψει για να διαδηλώσουν ειρηνικά διαμαρτυρόμενοι εναντίον της δανειακής σύμβασης και της πολιτικής κατάστασης της χώρας. «Είμαστε καταδικασμένοι να κερδίσουμε» τόνιζαν επανειλημμένα από τα μεγάφωνα της πλατείας.

Στις 21.00 ξεκίνησε κανονικά η καθιερωμένη πλέον λαϊκή συνέλευση στο κάτω μέρος της πλατείας, ενώ νωρίτερα, γνωστοί καλλιτέχνες όπως ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, τα «Υπόγεια Ρεύματα», ο Στάθης Δρογώσης και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης τραγούδησαν στο κοινό μερικά από τα τραγούδια τους.

Από την χθεσινή λαϊκή συνέλευση, συζητήθηκε και αποφασίστηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης για τους συλληφθέντες στα δικαστήρια στην Ευελπίδων στις 11:00 της Πέμπτης, 16/06. Επίσης, η συνέλευση απευθύνει «εγκάρδιο και αγωνιστικό χαιρετισμό στους εργαζόμενους του Μετρό, οι οποίοι όχι μόνο κράτησαν ανοιχτό τον Σταθμό ώστε να έρθει ο κόσμος στο Σύνταγμα, αλλά και οργάνωσαν και ιατρεία που περιέθαλψαν τραυματίες».

Η λαϊκή συνέλευση καλεί τα σωματεία να κάνουν επαναλαμβανόμενες απεργίες και στις 17/6 και σκοπεύει να πάει στη ΓΣΕΕ για να απαιτηθεί η προκήρυξη 48ωρης απεργίας.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή και στις συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη. Οι «Αγανακτισμένοι» προχώρησαν το βράδυ σε πορεία, που πέρασε μπροστά από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και τη γενική γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης, για να καταλήξει ξανά μπροστά από το Λευκό Πύργο.

Παράλληλα, οι «Αγανακτισμένοι» της Σπάρτης σχεδιάζουν πορεία προς την Αθήνα, με προορισμό την πλατεία Συντάγματος για να καταθέσουν, όπως αναφέρουν, «συμβολικό μήνυμα για συνειδησιακή και πνευματική απελευθέρωση». Η πορεία θα ξεκινήσει το βράδυ της Κυριακής από το άγαλμα του Λεωνίδα στην Σπάρτη και θα φτάσει στο Σύνταγμα την Τετάρτη.

Οι φωτογραφίες είναι του Δημητρή Θεοδόση


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου