Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Καταχρηστικές οι συμβάσεις της μιας μέρας!

Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Απόφαση-σταθμό για χιλιάδες εργαζομένους της μιας ημέρας που δουλεύουν επί χρόνια ανασφάλιστοι, στο έλεος της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, εξέδωσε η ελληνική Δικαιοσύνη.

Για πρώτη φορά δικαστήριο αποφαίνεται ότι οι συμβάσεις ημερήσιας διάρκειας που ανανεώνονται για μακρύ χρονικό διάστημα, είναι καταχρηστικές και γίνονται προκειμένου να καταστρατηγηθούν οι διατάξεις που προστατεύουν τους εργαζομένους των 24 ωρών, σε σύγκριση με εκείνους της ίδιας κατηγορίας που έχουν σύμβαση αορίστου χρόνου.

Η δικαστική ετυμηγορία που αφορά 51 γυναίκες, ταμίες στον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ), δέχεται ότι οι ανάγκες που κάλυπταν δεν ήταν ούτε προσωρινές ούτε απρόβλεπτες αλλά πάγιες και διαρκείς.

Κατά συνέπεια, όλο αυτό το διάστημα που εργάζονταν σε καθεστώς ομηρίας, πρέπει να αναγνωριστεί ως εργασιακός βίος με τα αντίστοιχα μισθολογικά, συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Τι κερδίζουν

Συγχρόνως, η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου (2285/2010) ανοίγει το δρόμο για να προσφύγουν στα δικαστήρια, διεκδικώντας αναδρομικές αποδοχές σε βάθος πενταετίας, προκειμένου να τους καταβληθούν οι διαφορές από τις νόμιμες αποδοχές που επί χρόνια τούς στερούσαν παρανόμως.

Οι 51 γυναίκες που δικαιώθηκαν, προσλήφθηκαν πριν από πολλά χρόνια με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας μιας ημέρας για να απασχοληθούν ως ταμίες τις ημέρες που γίνονται ιπποδρομίες, για 3-3 1/2 ώρες υπηρεσίας, 13 ημέρες το μήνα. Ολες οι συμβάσεις ημερήσιας διάρκειας συνάπτονταν προφορικά, εκτός από ορισμένες που καταρτίστηκαν εγγράφως.

Ομως, αν και προσλήφθηκαν τυπικά για μία ημέρα, παρά ταύτα, προσέφεραν επί 23 χρόνια υπηρεσίες ταμία, απασχολούμενες αποκλειστικά και μόνον στον Ιππόδρομο. Εργάζονται οποιαδήποτε ημέρα της εβδομάδας ή αργία διεξάγονται ιπποδρομίες, διότι οι ανάγκες του ΟΔΙΕ δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν από το μόνιμο προσωπικό του, το δε οργανόγραμμα του ΟΔΙΕ δεν προβλέπει θέση για αυτά τα καθήκοντα.

2 σχόλια:

  1. Τι πάει να πει σύμβαση ημέρας που ανανεώνεται για μακρύ χρονικό διάστημα;
    Πάει να πει ομηρία.
    Και πια είναι η δίκαιη λύση του δικαστηρίου;
    Όλο αυτό το διάστημα που εργάζονταν σε καθεστώς ομηρίας, πρέπει να αναγνωριστεί ως εργασιακός βίος με τα αντίστοιχα μισθολογικά, συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
    Επιτέλους να και μια ΑΠΟΦΑΣΗ πραγματικά ΔΙΚΑΙΗ.

    Άντε και στα δικά μας....
    ....αν και αργουν τα δικαστήρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι αργούν, στις 20 Ιανουαρίου δεν είναι ? Αντε μακάρι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή