Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Στη Γαλλία ξέρουν να διαδηλώνουν

Εκεί είναι Γαλλία και όχι Ελλάδα. Αυτό τουλάχιστον απέδειξαν οι 3,5 εκατομμύρια πολίτες που βγήκαν στους δρόμους κατά τους ασφαλιστικού.



Μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι βγήκαν και πάλι στους δρόμους της Γαλλίας. Βγήκαν για να διαδηλώσουν για το νέο ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση Σαρκοζί. Βγήκαν να φωνάξουν ένα δυνατό όχι στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Βγήκαν να απαιτήσουν καλύτερους μισθούς και ένα καλύτερο αύριο. Βγήκαν όμως στους δρόμους. Δεν κάθισαν αραχτοί στην πολυθρόνα τους γιατί βολεύτηκαν στο δημόσιο. Δεν κάθισαν να πιουν καφέ. Γιατί; Γιατί εκεί είναι Γαλλία και όλοι μαζί ενωμένοι βγήκαν για να απαιτήσουν αυτά που δικαιούνται. Εκεί είναι Γαλλία και όχι Ελλάδα που σε όσες απεργιακές κινητοποιήσεις έγιναν το τελευταίο διάστημα μαζεύτηκαν με το ζόρι 10.000 άτομα...
 
Το κίνημα κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης στη Γαλλία πήρε χθες μια βίαιη στροφή. Στο Παρίσι, τη Λυών και πολλές ακόµα πόλεις, οργισµένοι νεαροί συγκρούστηκαν µε την Αστυνοµία, έβαλαν φωτιές, έσπασαν βιτρίνες… Στη συντριπτική τους πλειονότητα, όµως, οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές - και για ακόµα µια φορά ογκώδεις.
 
Ηταν η έκτη γενική απεργία στη Γαλλία από τον περασµένο Ιούνιο και ο έκτος γύρος διαδηλώσεων από τις αρχές του Σεπτεµβρίου. Οι ελπίδες των αρχών, όµως, πως οι πολίτες θα κουράζονταν και θα έπαυαν να συµµετέχουν διαψεύστηκαν: συνολικά 3,5 εκατοµµύρια Γάλλοι διαδήλωσαν χθες σε ολόκληρη τη χώρα σύµφωνα µε τα συνδικάτα, όσοι και τη 12η Οκτωβρίου. Για 1,1 εκατοµµύριο διαδηλωτές έκαναν λόγο οι αρχές, δηλαδή κάπου 130.000 λιγότερους σε σύγκριση µε την προηγούµενη ηµέρα γενικής απεργίας.
 
Πανό µε συνθήµατα όπως «Θέλω να ζήσω τη σύνταξή µου» γέµισαν το Παρίσι, όπου διαδήλωσαν πλάι πλάι και οι δύο κυρίες των Σοσιαλιστών, Μαρτίν Οµπρί και Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν εξαιτίας της συµµετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, στο ήµισυ µειώθηκαν σε πολλές περιπτώσεις τα δροµολόγια του µετρό και των τρένων, κάπου 4.000 πρατήρια βενζίνης είχαν ξεµείνει χθες το απόγευµα από καύσιµα εξαιτίας του συνεχιζόµενου για ένατη ηµέρα αποκλεισµού διυλιστηρίων και δεξαµενών καυσίµων.
 
Καθώς πλησιάζει η στιγµή που η συνταξιοδοτική µεταρρύθµιση θα τεθεί προς ψήφιση στη Γερουσία (η ψηφοφορία είχε αρχικά προγραµµατιστεί για σήµερα, καθυστερεί όµως λόγω των εκατοντάδων τροπολογιών που έχει καταθέσει η αντιπολίτευση), τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα δίνουν την τελική µάχη. Η κυβέρνηση δεσµεύτηκε ότι σε τέσσερις έως πέντε ηµέρες όλα τα πρατήρια θα έχουν καύσιµα, χρησιµοποιούνται ήδη τα αποθέµατα της βιοµηχανίας· στο Γκραν-Κεβιλί, µάλιστα, στα βορειοδυτικά της χώρας, η Αστυνοµία παρενέβη χθες και αποµάκρυνε τους διαδηλωτές που είχαν αποκλείσει από τη Δευτέρα την είσοδο σε µια δεξαµενή καυσίµων.
 
Η πιο δυνατή κλιµάκωση, όµως, αφορά τους νέους. Οι κινητοποιήσεις έχουν επεκταθεί (σύµφωνα µε τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας) σε 379 λύκεια σε ολόκληρη τη χώρα. Ιδιαίτερα βίαια επεισόδια σηµειώθηκαν χθες στο περιθώριο µαθητικών διαδηλώσεων στη Λυών (οµάδες νέων έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα και κάδους απορριµµάτων, ανέτρεψαν φορτηγά και αυτοκίνητα, έσπασαν βιτρίνες τραπεζών και καταστηµάτων, λεηλάτησαν καταστήµατα), στη Ναντέρ (εκατοντάδες µαθητές του λυκείου Joliot Curie άρχισαν πετροπόλεµο µε τους αστυνοµικούς, οι οποίοι απάντησαν µε δακρυγόνα και βοµβίδες κρότου και λάµψης) και αρκετά ακόµα σηµεία στην περιφέρεια του Παρισιού (στο Σεν-Σαν-Ντενί, εκεί από όπου άρχισε το 2005 η επονοµαζόµενη «εξέγερση των υποβαθµισµένων προαστίων», οι αρχές περιέγραφαν χθες την κατάσταση ως «πολύ τεταµένη).
 
Η Αστυνοµία δηλώνει πως σε πολλές περιπτώσεις παρεισφρέουν στις µαθητικές διαδηλώσεις «ταραξίες» ξένοι προς τους µαθητές, επισηµαίνει εντούτοις πως αρκετές φορές είναι οι ίδιοι οι µαθητές αυτοί που «παρεκτρέπονται». Η κυβέρνηση ανησυχεί, αναµειγνύει τις προειδοποιήσεις µε εκκλήσεις για ηρεµία: «Υπάρχουν δικαιώµατα, το δικαίωµα στην απεργία, το δικαίωµα στις διαδηλώσεις, αλλά δεν υπάρχει δικαίωµα στον βανδαλισµό», δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης, Μισέλ Αλιό-Μαρί.

«Σε µια δηµοκρατία, καθένας µπορεί να εκφράζεται, όµως πρέπει να το κάνει χωρίς βία και χωρίς παρεκτροπές», επεσήµανε από την πλευρά του ο Νικολά Σαρκοζί, προαναγγέλλοντας µέτρα. «Αν φοβάµαι ότι µπορεί να υπάρξουν παρεκτροπές; Ασφαλώς», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος. «Οµως η µεγαλύτερη παρεκτροπή θα ήταν να µην πράξω το καθήκον µου και να µην προβλέψω για τη χρηµατοδότηση των συντάξεων… Απευθύνω έκκληση στην αίσθηση ευθύνης όλων ώστε τα πράγµατα να µην ξεπεράσουν ορισµένα όρια».

Εκκληση για ηρεµία απηύθυναν και συνδικαλιστές ηγέτες, µη θέλοντας προφανώς να αλλάξει η ατζέντα της συζήτησης. Μαθητές και φοιτητές διοργανώνουν σήµερα διαδήλωση µπροστά στη Γερουσία, προγραµµατίζοντας παράλληλα για αύριο νέο γύρο κινητοποιήσεων σε σχολεία και πανεπιστήµια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου