Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ Υφυπουργού :Κατά την διάρκεια της εισήγησης του Ενημερωτικού Σημειώματος στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού:

Γιώργος Νικιτιάδης :Στο τρίτο κεφάλαιο γίνονται κάποιες αλλαγές στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού,……..Επίσης εκεί προβλέπονται θέματα σε σχέση με τους υπαλλήλους του ΟΠΑΠ που έχουν τεθεί κατά καιρούς ζητήματα για το πώς αυτοι οι άνθρωποι θα διασφαλιστούν και θα συνεχίσουν να πληρώνονται κανονικά. Στο που θα πάνε και ποιος φορέας θα τους απορροφήσει. Έχει υπάρξει η πρόβλεψη για να απασχοληθούν μέχρι 31-12-2010. Είναι ένα έμπειρο προσωπικό

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΑΣΟΚ

1.Ιωάννης Βούρος :Το τρίτο κομμάτι αφορά τους συμβασιούχους …….αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι η ρύθμιση την οποία είχαμε καταρχήν βάλει σαν στόχο και σαν όριο και που είχε να κάνει και με την χρονολογία που θα φιλοξενήσουμε τους Μεσογειακούς Αγώνες. Και αναφέρομαι στο 2013.

2.Σάββας Εμινίδης :Για τους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας ………….Όσον αφορά στους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας, πραγματικά, κύριε Υπουργέ, τους δίνετε την δυνατότητα να πληρωθούν γιατί είναι μήνες απλήρωτοι και τους ανανεώνετε την σύμβαση μέχρι το 2010. Επειδή δεσμεύτηκε και ο Υπουργός Πολιτισμού να υπάρχει ανανέωσή τους μέχρι το 2013, ίσως σε επόμενο νομοσχέδιο, ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν για τους Μεσογειακούς Αγώνες.

3.Γιώργος Λιάνης :…….Θεωρώ τον εαυτό μου συνυπεύθυνο. Υπάρχουν 6 Υπουργικές Αποφάσεις του 2001, του 2005, του 2006, του 2008 και του 2009 όπου λέμε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι όμηροι όλων μας. Έχουν δουλέψει και έχουν προσφέρει υπηρεσίες μεγάλες και πρέπει να βρεθεί τρόπος να απασχοληθούν χωρίς να ντρέπονται. Τους έχουμε κάνει ομήρους των Βουλευτών, ομήρους του πολιτικού συστήματος, των κομμάτων, των ΜΜΕ. Δεν τους αξίζει αυτή η μεταχείριση, γιατί έχουν προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες.

Εγώ, λοιπόν, λέω, ότι την αρχική πρόβλεψη να μείνουν μέχρι το 2013 που δικαιολογείται αυτό το ορόσημο από τους εννέα μεγάλους αγώνες που έρχονται. Λέμε ότι το 2010, άντε πάλι, θα αρχίσει το άγχος και η αγωνία. Αυτό δεν είναι ωραίο.

4.Άννα Νταλάρα : ………για το θέμα των υπαλλήλων και έρχονται στον ΟΠΑΠ με σύμβαση μιας ημέρας και πολύ γρήγορα σας το διαβάζω και το υποβάλλω (σ’ αυτό το σημείο η Βουλευτής διαβάζει την πρότασή της και την καταθέτει στο Προεδρείο) για να δώσω τον χρόνο στον επόμενο συνάδελφο.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

1.Ιωάννης Δημαράς :Ένα τελευταίο που θέλω να πω είναι το εξής, δικό σας ο λόγος πριν από λίγο, ότι υπάρχουν 70 πρόσωπα στη Γενική Γραμματεία, τα οποία τα χαρακτηρίσατε ως έμπειρο προσωπικό το οποίο έχει δώσει πάρα πολλά. Δουλεύει παραπάνω από 10 χρόνια. Έρχεστε να ρυθμίσετε τα όποια ζητήματα προσωρινός μέχρι το 2010. Όμως αυτό το έμπειρο προσωπικό, θα χρειαστεί στους διεθνείς Αγώνες που έρχονται, αλλά και στους Μεσογειακούς. Εάν δεν γίνει μέχρι το 2013, το οποίο είναι κάτι, που μπορεί να το αποφασίσετε εσείς και προς όφελος της λειτουργίας της Γενικής Γραμματείας τότε θα πρέπει να δείτε κάτι άλλο, που ήδη έχει γίνει. Αναφέρομαι σε μια ανακοίνωσή τους που λέει «συμβασιούχοι μιας ημέρας» αν είναι δυνατό;

Εάν είναι δυνατό να υπάρχουν συμβασιούχοι μιας ημέρας που δουλεύουν 9 ολόκληρα χρόνια και στηρίζουν την Γενική Γραμματεία. Συμβασιούχος μιας ημέρας χωρίς ασφάλιση και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτό μέχρι πριν από λίγο καιρό με ένα τρόπο θεραπεύτηκε. Δεδομένου του γεγονότος ότι μέσα στη Βουλή, στην Ολομέλεια, δεν υπάρχει ούτε ένας συνάδελφος, ούτε ένα κόμμα, που να μην συμφωνεί ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν δίκαιο. Γιατί λοιπόν αυτή η πολιτεία δεν μπορεί να τους δικαιώσει; Γιατί δεν μπορεί δεν μπορεί να τους μεταθέσει;

2.Γρηγόριος Ψαριανός :Εγώ δεν είμαι υπέρ των προνομιακός εργαζομένων, αλλά προτιμώ να είμαι υπέρ των ανέργων και των επισφαλώς εργαζομένων. Σ’ αυτό, λοιπόν, θέλω να πω, ότι για τους 70 εργαζόμενους στη Γενική Γραμματεία, αν και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δεν έδινε τέτοια τεράστια μισθώματα για το κτίριο και αξιοποιούσε ένα δημόσιο κτίριο, χωρίς να πληρώνει μισθώματα, θα έβρισκε λύσεις για τέτοιες περιπτώσεις . Είμαστε λίγο «ακριβοί στα πίτουρα» κύριε Υπουργέ.

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Ν.Δ.

1 Κωνσταντίνος Κουκοδήμος :…..στην παρ. 3 που αναφέρεστε στους εργαζόμενους στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ….…..στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για τις διεθνείς διοργανώσεις…….Το θέμα αυτό κύριε Υφυπουργέ γνωρίζετε ότι αφορά περίπου 70 εργαζόμενους που εδώ και 9 χρόνια παρέχουν τις υπηρεσίες τους στη Γενική Γραμματεία και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Υποχρεώθηκαν όλο αυτό το διάστημα σε διαδοχικές συμβάσεις, 5 στο σύνολό τους. Το σχέδιο νόμου δίνει μία παράταση 6 μηνών. Αυτό εγώ πιστεύω είναι μία συνέχεια στην αγωνία τους και στην ομηρία τους, γιατί η παράταση είναι μέχρι τις 31-12-2010 και τους προηγούμενους 6 μήνες κύριε Υφυπουργέ, ήταν και ανασφάλιστοι και απλήρωτοι. Είναι αδιανόητο ενώ βιώνουμε μία πρωτοφανή οικονομική κρίση, οι εργαζόμενοι αυτοι να αντιμετωπίζονται εργασιακά με όρους δουλεμπορίου.

Στο σχέδιο νόμου υπάρχει παραδοχή για την εμπειρία που έχουν αυτοί οι άνθρωποι, αυτό μπορώ να το βεβαιώσω και εγώ και ο Γιάννης ο Ιωαννίδης. Έχουμε μπροστά μας μεγάλες διοργανώσεις όπως είναι οι Special Olympics 2011 αλλά και οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013. Άρα, λοιπόν, δικαίως αυτοί οι υπάλληλοι ζητούν την παράταση των συμβάσεων τους μέχρι και το τέλος του 2013 για να μην βρεθούμε αντιμέτωποι μετά από 6 μήνες να ανανεώνουμε πάλι την σύμβασή τους και να χρειαστεί ξανά να ψηφίζουμε εδώ στη Βουλή την παράταση της σύμβασης.

2. Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη :Τι ακριβώς θέλετε να κάνετε; Θα μπορούσε να μας διευκρινίσει εδώ ο Υφυπουργός, πως θα γίνει αυτή η διαδικασία; Πως θα δημιουργηθούν αυτοί οι νέοι συμβασιούχοι και το έκτακτο προσωπικό; Σχετικά με τα εργασιακά ζητήματα και ότι αφορά τους υπαλλήλους του ΟΠΑΠ που είναι αποσπασμένοι στη Γενική Γραμματεία, προχωράτε σε νέα παράταση της απόσπασης τους μέχρι 31-12-2010. Δηλαδή διαιωνίζετε ένα πρόβλημα που έχει ξεκινήσει επί 9 χρόνια επί διακυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Κ.Κ.Ε.

1. Σοφία Καλαντίδου :Ως προς τα ζητήματα της Γενικής Γραμματείας έχουμε την αίσθηση ότι συνεχίζεται η ομηρία σε βάρος των Συμβασιούχων, αυτών που απασχολούνται στη Γενική Γραμματεία με την σύμβαση της μιας ημέρας όπως λέγεται. Γνωρίζουμε ότι απασχολούνται εκεί πολλά χρόνια. Προτείνουμε να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε Αορίστου Χρόνου. Έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν την δουλειά τους.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΑ.Ο.Σ.

1. Γιώργος Ανατολάκης :Για την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει να πάει μέχρι το 2013

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

1.Αναστάσιος Κουράκης :Το δεύτερο σημείο αφορά τους περίπου 70 εργαζόμενους με σύμβαση εργασίας μιας ημέρας. Αυτό είναι πρωτοφανές και κατάπτυστο. Εργάζονται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και εδώ και οχτώ χρόνια προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, έχουν αποκτήσει υψηλή ειδίκευση και εμπειρία, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και πληρώνονται από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Επειδή αυτοί οι άνθρωποι καλύπτουν υπαρκτές και διαρκείς ανάγκες και το έργο τους αυξάνεται, δεδομένης της ανάληψης από την χώρα μας πολλών αθλητικών διοργανώσεων, όπως το ……(αναφέρεται σε όλες τις αθλητικές διοργανώσεις) Μεσογειακοί Αγώνες κ.λπ., ο ρουσφετολογικός θεσμός των συμβασιούχων στο δημόσιο πρέπει, επιτέλους να καταργηθεί και οι εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες να είναι μόνιμοι. Στην προκειμένη περίπτωση να υπάρξει μία παράταση και οι συμβάσεις τους να μετατραπούν σε Αορίστου Χρόνου.

1 σχόλιο:

  1. Τα ψευτικα τα λογια τα μεγαλα..μου τα πες με το πρωτο σου το γαλα μα τωρα που ξυπνησανε τα φιδια εσυ φορας τα αρχαια σου στολιδια και δε δακρυζεις ποτε σου μανα μου Ελλας που τα παιδια σου σκλαβους ξεπουλας......

    jmorrison

    ΑπάντησηΔιαγραφή