Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

ΑΠΟΦΑΣΗ - ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

     Με απόφασή του που αφορά αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που υπέβαλλαν δια του δικηγόρου τους Δημ. Βερβεσσού 13 συμβασιούχοι ΑμεΑ που απασχολούνταν μέχρι πέρυσι τον Μάρτιο στο δήμο Γλυφάδας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, το Πρωτοδικείο Αθηνών αρνείται να εφαρμόσει την τελευταία συνταγματική διάταξη που απαγορεύει τις μονιμοποιήσεις, κρίνοντας ως υπέρτερης αξίας τη συνταγματική επιταγή που επιβάλλει στη πολιτεία ειδικά μέτρα για την προστασία των ανθρώπων με αναπηρία. Στην πράξη το πρωτοδικείο Αθηνών αποδέχεται στο έπακρο την υποχρέωση εξασφάλισης στα ΑμεΑ επαγγελματικής ένταξης και συμμετοχής στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας (άρθρο 21 του Συντάγματος). Πρόκειται για την πρώτη δικαστική δικαίωση που αφορά συμβασιούχους ΑμεΑ απασχολούμενους με τις ... κλασσικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε προγράμματα του ΟΑΕΔ.

     Το πρωτοδικείο κρίνει ξεκάθαρα ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ως εκ τούτου “πρέπει η σύμβασή τους να θεωρηθεί αορίστου χρόνου, να εξακολουθήσει η απασχόλησή τους σε διάφορες θέσεις εργασίας (υπάλληλοι γραφείου, αποθηκάριοι, κλητήρες κ.λπ.) και να υποχρεωθεί ο δήμος να τους πληρώσει και μισθούς υπερημερίας, από τότε που έληξε η σύμβαση”.

     To δεδικασμένο που η απόφαση δημιουργεί είναι ομολογουμένως εντυπωσιακό.  Πλέον μπορούν βάσει αυτής να διεκδικήσουν τη μονιμοποίησή τους όλοι οι συμβασιούχοι ΑμεΑ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που απασχολήθηκαν ως συμβασιούχοι με τα προγράμματα 3+1 χρόνων του ΟΑΕΔ. Μπορούν επίσης βάσει της συγκεκριμένης απόφασης να διεκδικήσουν την καταβολή μισθών υπερημερίας για 3 μήνες, επικαλούμενοι την οικονομική αδυναμία και την εξαιρετική δυσκολία λόγω και της αναπηρίας να βρούν άλλη δυνατότητα απασχόλησης..

Του Αλέξανδρου Αυλωνίτη
imerisia.gr 19-5-2011


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου