Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

Πρακτικά Βουλής

ΤΡΙΤΗ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2008
Στο Νομοσχέδιο : "Καταπολέμηση της βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις και άλλες διατάξεις".

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (ΕΛΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επανερχόμαστε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού.
Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού: "Καταπολέμηση της βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις και άλλες διατάξεις".
Στη συνεδρίαση της Πέμπτης 18 Σεπτεμβρίου 2008 συζητήθηκε και ψηφίστηκε το νομοσχέδιο επί της αρχής. Στη σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθούν τα άρθρα 1 έως και 16 ως μία ενότητα και στην αυριανή συνεδρίαση θα συζητηθούν τα υπόλοιπα άρθρα, 17 μέχρι το τέλος καθώς και οι τροπολογίες ως μία ενότητα.

ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ (ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Έχουμε καταθέσει δυο τροπολογίες. Η πρώτη αφορά στους συμβασιούχους με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου οι οποίοι έχουν προσληφθεί για την κάλυψη των αναγκών που προέκυψαν από την ανάληψη μεγάλων αθλητικών οργανώσεων και οι οποίοι μέχρι και σήμερα δεν έχουν ανανεώσει τις συμβάσεις τους, με αποτέλεσμα να πληρώνονται με έμμεσο τρόπο να μην πω παράνομο. Αποτέλεσμα αυτού, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού να επιβαρυνθεί τελικά με πρόστιμα και προσαυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών για 2 χρόνια περίπου από την 1/1/2007 αφού θα υποχρεωθεί να τις καταβάλλει εκπρόθεσμα.
Δεδομένου ότι η χώρα μας έχει αυξημένες υποχρεώσεις στις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις που έχει αναλάβει με αποκορύφωμα τους μεσογειακούς αγώνες του 2013, προτείνουμε όλοι αυτοί οι συμβασιούχοι και αυτοί που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρο και έχουν σύμβαση με την ΕΙΔΕ και αυτοί που αναφέρονται στο άρθρο 18 και έχουν την ίδια σύμβαση εργασίας με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού να ανανεώσουν τις συμβάσεις τους ως το 2013.
Πιστεύουμε ότι η τροπολογία πρέπει να γίνει αποδεκτή, θεωρώντας ότι υπάρχει και αντικείμενο προσφοράς - ανειλημμένες υποχρεώσεις αθλητικών εκδηλώσεων - αλλά και εμπειρία, ώστε να ανταπεξέλθει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Επιπλέον, δημιουργείται το αναγκαίο περιβάλλον ασφάλειας των εργαζομένων.
Σε κάθε άλλη περίπτωση καταψηφίζουμε το άρθρο.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ (ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε)
Είμαστε αντίθετοι με την παρ. 13 που αφήνει 80 εργαζόμενους του ΟΠΑΠ, πάλι με σύμβαση εργασίας μιας μέρας. Ακούστε, σύμβαση εργασίας μιας μέρας! Την επόμενη μέρα καινούργια σύμβαση. Αυτό και αν είναι ομηρία. Χρόνια δουλεύουν έτσι.
Εμείς θέλουμε όχι απλώς να παραταθεί μέχρι το 2008, που λέει η Κυβέρνηση, η εργασία τους, ούτε μέχρι το 2013, που προτείνουν τα άλλα κόμματα. Θέλουμε με διαπιστωτική πράξη να γίνουν αορίστου χρόνου.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Όσο για την ευαισθησία για τους υπαλλήλους που λέτε, που είναι θέμα πάλι από τότε, έρχεται ο Ιωαννίδης για να το λύσει. Και για την αναδρομικότητα, που δεν έδωσε, έρχεται πάλι ο Ιωαννίδης για να το λύσει, που δεν είναι δικά μου προβλήματα. Υπάρχουν από τότε.
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Οφείλετε να το κάνετε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Την ευαισθησία τη δείχνεις με την πράξη κι όχι με τα λόγια. Τα λόγια είναι εύκολα.
Ευχαριστώ.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΝΗΣ
Θα πω μια τελευταία λέξη, κύριε Πρόεδρε, για τους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού που εγώ δεν θα τους χαρακτήριζα παιδιά της Γραμματείας αλλά παιδιά της δυστυχίας, κύριε Υπουργέ. Χρόνια και χρόνια δεσμώτες της αβεβαιότητας όχι μόνο για το μέλλον τους, αλλά και για την επιβίωσή τους. Ξέρω γυναίκες που έχουν τρία παιδιά και δεν έχουν στον ήλιο μοίρα εκεί μέσα. Ξέρω τη γυναίκα που σώθηκε από το σεισμό με δύο παιδιά στο εργοστάσιο ΡΙΚΟΜΕΞ και είναι εκεί και είναι αβέβαιο το μέλλον της.
Δεν κρίνω ποιος έχει δίκιο στην υπόθεση αυτή. Θέλω να πω ότι όταν στις θητείες μου προέκυψαν παρόμοια ζητήματα επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας, τα έλυσα, κύριε Υπουργέ. Μία φορά χρειάστηκε να τα λύσω μετά την κυρία Πάλλη-Πετραλιά και τα έλυσα, δεν ντράπηκα, δεν φοβήθηκα. Δεν με ενδιέφερε αν ήταν της Νέας Δημοκρατίας. Καθόλου δεν το εξέτασα αυτό. Ήταν ανθρώπινο θέμα, όπως εξακολουθεί να παραμένει και σήμερα. Το ξέρετε ότι είχε δοθεί λύση τότε και πρέπει να δοθεί και τώρα. Είναι άδικο να έχουμε δύο διαφορετικούς εργαζόμενους από τη μία μεριά της ΕΥΔΕ και από την άλλη τους φοβερούς και δυστυχείς αυτούς της ημερήσιας απασχόλησης του ΟΠΑΠ. Τι τραγική φράση! "Ημερήσια σύμβαση του ΟΠΑΠ". Είναι εκεί πέντε χρόνια.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ολοκληρώστε, κύριε Λιάνη.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΑΝΗΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Σας ζητώ να δείτε την απόσπαση αυτή και να κρατηθεί τουλάχιστον μέχρι το 2013 που είναι οι Μεσογειακοί Αγώνες. Είναι σύσσωμη πρόταση της Αντιπολιτεύσεως και νομίζω ότι η δικαιοσύνη που έχετε μέσα σας θα την επικροτήσει.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κύριο Λιάνη.
Κύριε Υπουργέ, ο κύριος Λοβέρδος ζήτησε το λόγο. Να προηγηθεί;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Μάλιστα, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ορίστε, κύριε Λοβέρδο, έχετε το λόγο για έξι λεπτά.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
………………………………………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………………………………
Τέλος, γιατί δεν έχω χρόνο και θέλω να σεβαστώ την ώρα και τον Πρόεδρο, θα ήθελα μια μόνο λέξη να πω για το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Νομίζω και η κ. Σακοράφα και ο κ. Λιάνης ήταν σαφής. Προσθέτω τη φωνή μου. Ναι μεν η παράταση μέχρι το τέλος του 2009 δημιουργεί μια πρόσκαιρη ηρεμία στους ανθρώπους που έχουν τόσα προβλήματα αλλά το 2009 είναι αύριο. Έχουμε την ευθύνη αυτού του προβλήματος ως Εθνική Αντιπροσωπεία. Και πρέπει επιτέλους να αναλάβουμε την ευθύνη αυτή και να δώσουμε παλικαρίσια μια λύση. Είστε ο αρμόδιος. Σκεφτείτε την και εμείς θα την στηρίξουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου