Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2009

Υπόμνημα ΠΟΕΙΔΔ για Συμβασιούχους ΥΠΠΟ-ΓΓΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Π.Ο.Ε.Ι.Δ.Δ.


ΧΡΟΝΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1981

ΑΡΙΘΜΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ 318 ΕΙΔ.2919/3-3-82

www.poeidd.gr

ΧΑΛΚΟΝΔΥΛΗ 13 (5Ος ΟΡΟΦΟΣ)
ΤΗΛ.: 210 52 25 158 210 52 27 2 37
104 32 ΑΘΗΝΑ
ΦΑΞ: 210 52 26 705
Email: poeidd@gmail.com
Προς: Τον Υπουργό Πολιτισμού
κ. Μιχάλη Λιάπη

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Κατόπιν σύσκεψης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιωτικού Δικαίου στο Δημόσιο με Σωματεία Εκτάκτων Εργαζομένων του Υπουργείο Πολιτισμού, τα οποία αποτελούν μέλη της προέκυψε κοινό κείμενο θέσεων και αιτημάτων που εκφράζουν τους συμβασιούχους εργαζόμενους του ΥΠΠΟ σε όλη την Ελλάδα. Θέτουμε υπόψη σας τα αιτήματα ζητώντας άμεση συνάντηση των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας και των Σωματείων μαζί σας στο άμεσο μέλλον.



1. Εκτιμούμε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του Υπουργείου σχετίζονται άμεσα με τις κυρίαρχες επιλογές των τελευταίων κυβερνήσεων οι οποίες έχουν καταδικάσει το Υπουργείο στην υποστελέχωση και την πολιτιστική πολιτική στο μαρασμό και την υποχρηματοδότηση. Δυστυχώς τους τελευταίους μήνες παρατηρείται ραγδαία επιδείνωση τόσο των εργασιακών σχέσεων των μη μόνιμων εργαζομένων με την λειτουργία προγραμμάτων stage για χιλιάδες ανασφάλιστους εργαζόμενους στο ΥΠΠΟ και τη συνεχή και χωρίς προγραμματισμό εναλλαγή των συμβασιούχων, όσο και του έργου των Υπηρεσιών οι οποίες δεν μπορούν να προγραμματίσουν και να καλύψουν τις ανάγκες τους σε προσωπικό.

2. Τους τελευταίους μήνες παρατηρήθηκαν εκατοντάδες απολύσεις συμβασιούχων που εργάζονταν σε έργα του Υπουργείου Πολιτισμού. Τα περισσότερα έργα με χρηματοδότηση από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης ολοκληρώθηκαν στο τέλος του 2008, οι ωρομίσθιες συμβάσεις έληξαν καθώς και πολλά έργα που πραγματοποιούνταν υπό την εποπτεία του ΥΠΠΟ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι υπηρεσίες να λειτουργούν αυτή τη στιγμή με το ελάχιστο μόνιμο προσωπικό, ολόκληροι νομοί ή νησιά να μην έχουν ούτε έναν εργαζόμενο με ευθύνη την προστασία των αρχαιοτήτων, πολλά έργα που έχουν παραδοθεί (μουσεία, οργανωμένοι αρχαιολογικοί χώροι) να μην μπορούν να λειτουργήσουν και σωστικές ανασκαφές να μην εκτελούνται. Η υποστελέχωση των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού είναι γεγονός και επί χρόνια καλύπτεται με πρόχειρες λύσεις όπως η πρόσληψη ωρομισθίων ή εργαζόμενων σε προγράμματα Stage.

Αν μάλιστα το Υπουργείο προχωρήσει στην απόλυση των εργαζομένων με ασφαλιστικά μέτρα θα απομακρυνθεί από τις υπηρεσίες και το τελευταίο έμπειρο προσωπικό που είχε τη δυνατότητα να εργαστεί μέχρι την ολοκλήρωση των δικαστικών του διεκδικήσεων.

Επιπλέον με τις απολύσεις(λήξη συμβάσεων, αρνητικές δικαστικές αποφάσεις) απομακρύνθηκε έμπειρο καταρτισμένο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (αρχαιολόγοι, συντηρητές, εργατοτεχνίτες, φύλακες) με προϋπηρεσία που φτάνει τα 10 και 15 χρόνια, το οποίο είχε αποδειχτεί απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών επί σειρά ετών. Το πρόβλημα της ανεργίας οξύνεται με τις απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων απ’ όλες τις υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ. , σ’ όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Παρόμοια κατάσταση και στη Γεν. Γραμματεία Αθλητισμού με τους 76 συμβασιούχους σ’ αυτήν. Εργαζόμενοι με μεγάλη εμπειρία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας ,μένουν αυτή τη στιγμή μετέωροι με την λήξη των συμβάσεων τους, παρ’ όλο ότι η χώρα μας έχει αναλάβει την τέλεση μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων (Μεσογειακοί αγώνες , κ.λ.π.) και η εμπειρία τους θα είναι πολύτιμη για την άρτια διοργάνωσή τους.

Στις πιο πάνω περιπτώσεις αν προστεθούν και οι συμβασιούχοι που αυτή την περίοδο κρίνονται ξανά από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια οι αιτήσεις θεραπείας που έχουν υποβάλλει στον ΑΣΕΠ και οι περιπτώσεις που έχουν ολοκληρωθεί θετικά από τον ΑΣΕΠ και δεν μένει παρά η πράξη κατάταξής τους αλλά την καθυστέρηση της διοίκησης ως προς την κατάταξή τους ,την εισπράττουν με απομάκρυνση από την εργασία τους, καταλαβαίνει κανείς ότι κάποια πράγματα αγγίζουν τα όρια του παραλογισμού και της αναλγησίας.

3. Το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου με τους όρους και τους περιορισμούς του πέτυχε να αποκλείσει μεγάλο αριθμό εργαζομένων με πολυετή προϋπηρεσία. Αντίθετα με τον περιορισμό του 24μήνου κατοχυρώνει την απομάκρυνση όλου του έμπειρου προσωπικού και τη διαρκή ανακύκλωση του ωρομίσθιου προσωπικού χωρίς να καλύπτονται οι πάγιες ανάγκες του Υπουργείου. Αποτελεί παράδοξο και απαξίωση των πτυχίων μας να πρέπει πολλοί να σπουδάσουν 4 και πλέον έτη για να μπορούν να εργαστούν μόλις 2 χρόνια!

4. Ο νέος τρόπος πρόσληψης ωρομίσθιου προσωπικού που ισχύει μετά την ψήφιση του νόμου για την πολιτιστική χορηγία τον Ιανουάριο του 2007 ορίζει έναν αδιαφανή και μη αντικειμενικό τρόπο πρόσληψης. Οι προτάσεις των υπηρεσιών αλλάζουν κατά βούληση και χωρίς θεσπισμένα κριτήρια από τις Γενικές Διευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού. Τις επιπτώσεις αυτών των μεθοδεύσεων διαπίστωσαν πολλοί εργαζόμενοι που αν και είχαν προταθεί για πρόσληψη λόγω προϋπηρεσίας, υψηλής εξειδίκευσης και κοινωνικών κριτηρίων δεν περιλήφθηκαν στον τελικό κατάλογο προσληφθέντων μετά από τις «τροποποιήσεις» που έγιναν στις Γενικές Διευθύνσεις και αντικαταστάθηκαν από υποψηφίους που διέθεταν σαφώς λιγότερα προσόντα. Είναι εύλογο λοιπόν ο συμβασιούχος να αισθάνεται απόλυτη αβεβαιότητα για το εργασιακό του μέλλον μετά τη λήξη της κάθε σύμβασης.

5. Παρά την τακτοποίηση 3200 συμβασιούχων με το ΠΔ 164/2004 τα οργανικά κενά του Υπουργείου Πολιτισμού παραμένουν πολλά, υπερβαίνουν τα 3000 και αυξάνονται καθώς μεγαλώνει ο αριθμός των συνταξιοδοτούμενων μονίμων υπαλλήλων. Οι ρυθμοί των μόνιμων προσλήψεων δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες. Γι’ αυτό οι συμβασιούχοι που προσλαμβάνονται καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και δεν μπορούν να χαρακτηριστούν εποχιακό προσωπικό. Μόνη δίκαιη λύση για τους συμβασιούχους που βρίσκονται σε ομηρία επί σειρά ετών είναι η ρύθμιση μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και η εφεξής κάλυψη των αναγκών με μόνιμο προσωπικό.

6. Παρατηρείται έως και 5μηνη καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων, των δώρων και των επιδομάτων (αδείας). Οι συμβασιούχοι παρ’ όλο που και η Κοινοτική Οδηγία 99/70. το Π.Δ.164/04 αλλά και πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναφέρονται στην αρχή της μη διάκρισης (σε μισθολογικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και θέματα αποζημίωσης), εντούτοις η διάκριση υφίσταται από το Κράτος ως εργoδότης κατά παράβαση των νόμων και των δικαστικών αποφάσεων. Οι διακρίσεις αυτές κατηγοριοποιούν τους εργαζόμενους και κάνουν αβάσταχτη την οικονομική πραγματικότητα των χαμηλόμισθων εργαζόμενων στο ΥΠ.ΠΟ.

Στα πλαίσια των παραπάνω θέσεων σας θέτουμε τα ακόλουθα αιτήματα:

1. Κατοχύρωση της πληρωμής και της εργασίας όλων των εργαζομένων με ασφαλιστικά μέτρα.
2. Άμεση επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων συμβασιούχων με νέες συμβάσεις εντός του 2009.
3. Νέα ρύθμιση για τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς.
4. Μέχρι τη ρύθμιση μονιμοποίησης καμία απόλυση εργαζομένου λόγω του 24μήνου του ΠΔ Παυλόπουλου. Η κατάργηση του 24μήνου γίνεται επιτακτική και επιβάλλεται να γίνει άμεσα.
5. Εφεξής κάλυψη των αναγκών του Υπουργείου Πολιτισμού με μόνιμο προσωπικό. Μία μόνιμη σχέση εργασίας στο δημόσιο.
6. Κατάργηση των προσλήψεων ωρομίσθιου προσωπικού μέσω Γενικών Διευθύνσεων και θέσπιση ενός αδιάβλητου και διαφανούς τρόπου πρόσληψης ωρομισθίων με κριτήριο την προϋπηρεσία, τα τυπικά προσόντα και τα κοινωνικά κριτήρια.
7. Κατάργηση των προγραμμάτων STAGE από το Υπουργείο Πολιτισμού. Οι "καταρτιζόμενοι" ουσιαστικά αξιοποιούνται για να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Υπουργείου, εργάζονται ανασφάλιστοι για 18 μήνες και λαμβάνουν χαμηλότατες αμοιβές.
8. Εξίσωση των αμοιβών και των επιδομάτων που λαμβάνουν οι συμβασιούχοι με αυτά των αορίστου χρόνου.


Για την Εκτ. Επιτροπή της Π.Ο.Ε.Ι.Δ.Δ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΟΛΛΙΑΣ Θανάσης
ΣΑΜΑΡΤΖΗΣ Σπύρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου