Τρίτη 27 Μαΐου 2008

Ιστορικό - Πρώτο Υπόμνημα

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Του σωματείου με την επωνυμία "Σύλλογος Υπαλλήλων Ο.Π.Α.Π. Αποσπασμένων στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού", που εδρεύει στην Αθήνα, επί της οδού Κηφισίας αρ. 7 και εκπροσωπείται νόμιμα.

ΠΡΟΣ
- Υπουργό Πολιτισμού, κ. Λιάπη Μιχάλη
- Υφυπουργό Πολιτισμού, κ. Ιωαννίδη Ιωάννη
- Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, κ. Δουβή Σταύρο
- Κοινοβουλευτική Ομάδα Ν. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
- Κοινοβουλευτική Ομάδα ΠΑ.ΣΟ.Κ.
- Κοινοβουλευτική Ομάδα Κ.Κ.Ε.
- Κοινοβουλευτική Ομάδα ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
- Κοινοβουλευτική Ομάδα ΛΑ.Ο.Σ.

Α. ΙΣΤΟΡΙΚΟ

1. Στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού υπηρετούμε (εκτός των 230 περίπου μονίμων υπαλλήλων και των 450 περίπου εχόντων σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου αορίστου χρόνου) 80 υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων και επιπέδων σπουδών, με σύμβαση "μιας ημέρας…" με τον ΟΠΑΠ.
Παρέχουμε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία κατά πλήρες ωράριο, ίδιο με αυτό των μονίμων υπαλλήλων καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες των οργανικών μονάδων στις οποίες είμαστε τοποθετημένοι. Με την καθημερινή μας παρουσία, και την ενασχόληση μας σε θέσεις ζωτικής σημασίας για την Γ.Γ.Α. αποκτήσαμε εξειδίκευση, γνώση και εμπειρία στο εργασιακό μας αντικείμενο. Εργαζόμαστε χειριζόμενοι κοινά θέματα με τους μονίμους ή επί συμβάσει ΙΔ αορίστου χρόνου. Από τους 80 υπαλλήλους οι 40 εργαζόμαστε από το 2002 μέχρι σήμερα, και οι 40 από το 2004.

(Σημειώνουμε προς αποφυγή συγχύσεων ότι δεν πρόκειται περί της παροχής υπηρεσιών του ευκαιριακά απασχολούμενου προσωπικού που προσλαμβάνεται από τον ΟΠΑΠ με σύμβαση μίας ημέρας για τις ανάγκες καταμέτρησης της διαλογής του δελτίου ή σε παρεμφερείς εργασίες στις ημέρες που διεξάγονται οι διαγωνισμοί ΠΡΟΠΟ, σύμφωνα με το άρθρο 17 παρ. 4 του Εσωτερικού Κανονισμού λειτουργίας των Υπηρεσιών της Ο.Π.Α.Π.)

2. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στην ΓΓΑ, τα τελευταία 35 χρόνια, είτε μόνιμοι είναι, είτε επί συμβάσει ΙΔ αορίστου χρόνου, προσλαμβανόταν με συμβάσεις, κυρίως από τον ΟΠΑΠ, για τις ανάγκες της ΓΓΑ, στην οποία και παρείχε τις υπηρεσίες της.
3. Στη συνέχεια με σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων οι σημερινοί μόνιμοι μονιμοποιήθηκαν στην ΓΓΑ, με αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους. (Όλα σχεδόν τα διοικητικά στελέχη της ΓΓΑ -προϊστάμενοι γραφείων, τμημάτων, Διευθύνσεων, ακόμα και Γενικών Διευθύνσεων - "έλκουν την υπηρεσιακή τους καταγωγή" από τον ΟΠΑΠ με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου).

4. Οι σημερινοί εργαζόμενοι με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, κατά κανόνα, και αυτοί προήρχοντο είτε με συμβάσεις με την ΟΠΑΠ Α.Ε., είτε από εποπτευόμενα από την ΓΓΑ, ΝΠΙΔ.
α) Το 2002 το έκτακτο απασχολούμενο προσωπικό το οποίο είχε διατεθεί από τον ΟΠΑΠ στην ΓΓΑ και αποτελείτο από 391 περίπου άτομα, αποσπάστηκε στην ΓΓΑ με Υπουργική Απόφαση (που εκδόθηκε κατ΄επιταγή του Ν. 2947/2001-ΦΕΚ Α’ 228, άρθρο 17 παρ.4).
β) Το 2003 η Γ.Γ.Α. μέσω προκήρυξης προσλαμβάνει 227 άτομα (ΙΔΑΧ - διαφόρων ειδικοτήτων). Ο συντριπτικά μεγαλύτερος αριθμός των προσληφθέντων προέρχεται από τους ήδη υπηρετούντες στη ΓΓΑ που ήσαν αποσπασμένοι από τον Ο.Π.Α.Π.
γ) Το 2004 επαναπροσλαμβάνονται, με νομοθετική ρύθμιση (3254/2004) περίπου 210 υπάλληλοι που υπηρετούσαν την χρονική περίοδο ’90-’93, με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου.

Β.
Κατόπιν των κυβερνητικών εξαγγελιών περί "τακτοποίησης" των συμβασιούχων και σε εφαρμογή του Π.Δ. 164/2004, 40 εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου (από τους 80, διότι αυτοί είχαν τότε τις προϋποθέσεις του ΠΔ164/αρθ11) καταθέτουμε αιτήσεις στο αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο της Γ.Γ.Α. προκειμένου να εξετασθεί η δυνατότητα μετατροπής της σύμβασής μας από Ορισμένου Χρόνου σε Αορίστου.
1. Το ανωτέρω Υ.Σ. κατά την συνεδρίασή του 16-12-2004 έλαβε αρνητική απόφαση, επικαλούμενο ότι "οι υπάλληλοι της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. με σύμβαση μιας ημέρας εργασίας υπηρετούν στην Γ.Γ.Α. με απόσπαση σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν2947/2001 (άρθρο 17), η οποία απόσπαση δύναται οποτεδήποτε να ανακληθεί, δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του Π.Δ. 164/2004, καθόσον δεν συνδέονται με σύμβαση ή σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου ή σύμβαση έργου ή άλλη σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας με την υπηρεσία που απασχολούνται (δημόσιο) όπως ορίζει το διάταγμα".
2. Το Α.Σ.Ε.Π. που συνεδρίασε την 1-11-2005 αποφάσισε μεν ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την μετατροπή της σύμβασης μας σε σύμβαση αορίστου χρόνου, όχι όμως λόγω της αιτιολογίας που αναφέρετο στην προαναφερόμενο (παρ.7) πρακτικό του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, ότι δηλαδή καθένας από εμάς "...δεν συνδέεται με σύμβαση ή σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου, ή σύμβαση έργου, ή άλλη σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας με την Γ.Γ.Α. που απασχολούνται (δημόσιο)…" όπως ορίζει το διάταγμα. Αλλά (σύμφωνα με την απόφαση του ΑΣΕΠ), ως συμβασιούχοι συνδεόμαστε με την Γ.Γ.Α., στην οποία, σύμφωνα με το άρθρο 17 παρ.3 του Ν2947/2001 έχουμε αποσπαστεί με αποφάσεις κατά καιρούς του Υπουργείου Πολιτισμού, πλην όμως η εργασιακή μας σχέση με την Γ.Γ.Α. δεν καλύφθηκε με επαναλαμβανόμενες διαδοχικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, όπως απαιτεί το Π.Δ. 164/2004, αλλά με μια … και συνεπώς κατά την επικρατήσασα στο Τμήμα γνώμη, εμείς οι συμβασιούχοι δεν υπαγόμαστε στη ρύθμιση του ως άνω Διατάγματος.

3. Θεωρούμε ότι η απόσπασή μας στη ΓΓΑ "είχε παραταθεί" (μια φορά), παρά το γεγονός ότι αργότερα ακολούθησαν, όπως θα δούμε, άλλες 2 συνεχόμενες διαδοχικές συμβάσεις.
Αποτέλεσε την αφορμή να μας στερηθεί η δυνατότητα της υπαγωγής στις διατάξεις του ΠΔ 164, ενώ χιλιάδες διαδοχικές παρατάσεις δεν ήταν δική μας ευθύνη, άλλοι συνάδελφοί μας με πολύ λιγότερα χρόνια από μας, τακτοποιήθηκαν επειδή υπήρχε ο τύπος της πάνω από μια φορά ανανέωσης παράτασης.

4. Μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 (όμως θα λέγαμε κατόπιν εορτής…) παρατάθηκε η απόσπαση μας
για το έτος 2005 (σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 παρ.1 του Ν. 3320/2005 (ΦΕΚ 48/Α/23-2-2005) για τις ανάγκες των διεθνών αθλητικών διοργανώσεων και συνεδρίων στο πλαίσιο της ανακήρυξης από την UNESCO του 2005 ως Διεθνούς Έτους Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού) και
• για το έτος 2006 (σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 32 του Ν. 3448/2006 (ΦΕΚ 57/Α/15-03-2006) για τις ανάγκες του 10ου Παγκόσμιου Κυπέλλου Στίβου).
Όμως για το έτος 2007 η απόσπασή μας δεν παρετάθη. Η Γ.Γ.Α. απέστειλε την υπ΄ αρίθμ. 51934/8-11-2006 τροπολογία – προσθήκη, η οποία αναφερόταν στην παράταση απόσπασης μας. Όμως, με ευθύνη του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α.,και με την αιτιολογία ότι ο Υπουργός ΕΣ.Δ.Δ.Α. δεν συμφωνεί για περαιτέρω παράταση της απόσπασης των ιδίων προσώπων….. Κατά συνέπεια, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. αποφάσισε να μας καταβάλλει μόνο τις καθαρές αποδοχές μέσω χορηγίας στη Γ.Γ.Α. χωρίς όμως να αποδίδονται οι ασφαλιστικές εισφορές στο Ι.Κ.Α. τόσο από την Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. όσο και από τη Γ.Γ.Α.

Σ΄ αυτό το σημείο οφείλουμε να ξανατονίσουμε ότι ανεξάρτητα από τους λόγους που επικαλούντο, οι παρατάσεις-ανανεώσεις (συνέδρια, unesco, διεθνή έτη, κύπελλα στίβου κλπ), αυτές είναι διαρκείς δραστηριότητες που αναπτύσσει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Δεν πρόκειται δηλαδή για "έκτακτες ανάγκες", αλλά για την πάγια και διαρκή δράση της ΓΓΑ, για την οποία εργάζονταν και εργάζονται από κοινού μόνιμοι, ΙΔ αορίστου χρόνου καθώς κι εμείς οι 80 εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου.

Εμείς συνεχίζουμε τακτικώς και ανελλιπώς να προσφέρουμε τις ίδιες υπηρεσίες στη ΓΓΑ, όπως παλιά, στα ίδια γραφεία που εργαζόμαστε, ανασφαλείς για πάνω από 5 χρόνια, ενώ δουλεύουμε κανονικά, και "πληρωνόμαστε" (όταν μας πληρώνουν), ως εάν είμαστε απλοί βοηθηματούχοι, της "φιλεύσπλαχνης" διάθεσης κάποιου "ευαγούς" ιδρύματος, Και το βασικό: ουσιαστικά ανασφάλιστοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, και αυτό όχι με την αντιεργατική πρακτική ενός τυχαίου ιδιώτη εργοδότη, αλλά με την ανοχή και ευθύνη του κράτους ή "κρατικού φορέα".

Για όλα τα ανωτέρω
και εφόσον είμαστε εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολούμαστε με πενθήμερη ενασχόληση σε θέσεις ζωτικής σημασίας για την Γ.Γ.Α. καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες της υπηρεσίας, όπως άλλωστε επιβεβαιώνεται και από την εισήγηση του Υ.Σ για το Π.Δ. 164/16-12-2004, παρακαλούμε όπως συμβάλετε:
να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση (ανάλογη με αυτή του ΠΔ 164), ώστε να δοθεί η δυνατότητα να μετατραπεί η εργασιακή μας σχέση στη Γ.Γ.Α. από Ορισμένου Χρόνου σε Αορίστου Χρόνου ώστε να μην τελούμε υπό καθεστώς διαρκούς οικονομικής και εργασιακής αβεβαιότητας και ομηρίας. Και αυτό δεν το ζητάμε ως προνομιακή εξαίρεση από άλλους εργαζόμενους άλλων φορέων, αλλά ως αποκατάσταση μιας –χωρίς δική μας ευθύνη- αδικίας και επειδή πληρούμε όλες τις προϋποθέσεις.
να αποδοθούν οι ασφαλιστικές εισφορές έτους 2007 έως σήμερα.
• μέχρι να θεσμοθετηθεί η νομοθετική ρύθμιση να δοθεί ταυτόχρονη παράταση της απόσπασης μας στη ΓΓΑ, με αιτία την διενέργεια αθλητικής διοργάνωσης (ενδεικτικά αναφέρουμε την τέλεση των Μεσογειακών Αγώνων 2013.)

Με εκτίμηση
Η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή

Αθήνα 27η Μαΐου 2008

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Γ.Σ.Ε.Ε.
- ΑΔΕΔΥ
- Ε.Κ.Α.
- Π.Ο.Σ.ΥΠ.ΠΟ.
- Π.Ο.Ε.Ι.Δ.Δ.
- Πανελλήνιο Σύλλογο Υπαλλήλων Γ.Γ.Αθλητισμού
- Πανελλήνιο Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανικών Γ.Γ.Αθλητισμού
- Πανελλήνιο Σωματείο Ι.Δ. Αορίστου Χρόνου στη Γ.Γ.Αθλητισμού
- Συνδικαλιστική Παράταξη ΠΑΣΚ Γ.Γ.Α.
- Συνδικαλιστική Παράταξη ΔΑΚΕ Γ.Γ.Α.
- Συνδικαλιστική Παράταξη ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Γ.Γ.Α.
- Συνδικαλιστική Παράταξη ΕΣΑΚ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Γ.Γ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου